Déli határunktól nem messze visszaérkezhet az anyatermészetbe

A horvátországi Kopácsi-rétre Magyarország déli határától mindössze negyedórányi út vezet. De ne gondolja, hogy csupán egy rétre invitáljuk! Roppant szerény elnevezése ez az egyik legszebb európai természetvédelmi területnek, Európa egyik legnagyobb és legvonzóbb eredeti mocsarának. A vadregényes táj elképesztő flórája, faunája és Tito kastélya is sok látogatót vonz évente. 

A Kopácsi-rét, horvátul Kopački rit számos folyóág és tavak találkozásánál jött létre, illetve itt torkollik a Dráva is a Dunába. Bár Eszék város közelében helyezkedik el, mégis érintetlen természeti kincsekkel rendelkezik. A vizek, a növények és a vadon élő állatok gazdagsága nemcsak a turistákat és a látogatókat vonzza, hanem számos európai szakértőt és tudóst is. Nem véletlenül jelölték az UNESCO világörökségi listájára 1999-ben. 

A Kopácsi-rét a magasból nézve mutatja meg igazán vadregényes arcátForrás: goran safarek/Shutterstock

A megközelíthetetlensége, valamint a gyakori áradások miatt teljesen természetes ősállapotában maradt fenn. Nem kell kilométereket gyalogolni ahhoz, hogy soha nem látott növényeket fedezzünk fel, gyönyörködjünk a mesébe illő tavirózsákban és réti virágokban. És bár érintetlen természeti terület, a látogatókat Európa nyugati felének megfelelő színvonalon fogadja.

A 2015-ös szezonnyitásig számos fejlesztést hajtottak végre. A turistáknak többféle lehetőségük van, hogy megismerjék és megcsodálhassák ezt az élővilágban gazdag területet. A sajátos környezeti viszonyoknak köszönhetően kialakult változatos élővilágot egy kiépített hídkomplexumon sétálva is felfedezhetik, mivel közel két kilométeres, cölöpökön álló fahídrendszert állítottak fel.

A fahidakon biztonságosan bejárhatják a környék egyébként érintetlen részeitForrás: Vedran Lalic/Wikipedia

Panorámás hajóval, idegenvezetőkkel, lovas kocsikkal és gyalogos túrákkal is készülnek a helyiek. A turisták igényeit két sétahajó, tanösvény, pihenőépületek, teraszok, kiállítások, és információs központ szolgálja ki. A hajók, az ORAO I és a LISKA, hétfő kivételével naponta több időpontban is elindulnak. A tavaly nyári szezonban a felnőttjegy 50 kuna, gyerekeknek 30 kuna, csoportoknak fejenként 45 kuna volt, (utóbbiaknak előre be kell jelentkezni).

A kiszolgáló részeken és az utakon kívül nem szabad tartózkodni, de a szakember vezetésével speciálisan szervezett túrákon a látogatók madármegfigyelésen is részt vehetnek vagy állatokat fényképezhetnek. A turisták kezdik felfedezni ezt a csodálatos helyet, hiszen évente most már több mint 30 ezer látogató érkezik, hogy gyönyörködhessen a mocsárvidékben.

Különleges állatok és növények paradicsoma

A mocsarak egy része szigorú védelem alatt áll, mivel itt a különleges állatok rezervátumokban élnek. A Kopácsi-rét Természetvédelmi Parkban sok a ritka, veszélyeztetett, valamint az ismeretlen, felfedezésre váró növény- és állatfaj. Számos gímszarvas, őz, vaddisznó, vadmacska, aranysakál, nyest, nyuszt, borz, európai hód, görény, róka, rövid farkú menyét és vidra rója útját, hogy csak néhányat említsünk. A pézsmapocok a kanálisok közelében fordul elő, és állítólag nutriát is látni véltek a halastavak környékén.

Fenséges vadállatok élőhelye ez a környékForrás: goran safarek/Shutterstock

Ritkaságszámba menő emlős itt még a bajuszos denevér vagy a csalitjáró pocok, és érdekes gerinctelen különlegesség a kopácsi folyamkagyló, mely fontos táplálékforrás számos réce számára. Márpedig itt nem csak réce, hanem elképzelhetetlen mennyiségű és fajtájú madár él!

Ez a hely az ornitológusok álma, hiszen itt található Közép-Európa legnagyobb madármegfigyelő helye.

Több mint 260 madárfaj fészkel a rezervátumban, köztük a különlegesnek számító rétisas és fekete gólya, de kerecsensólyom, kis kócsag, nyári lúd, cigányréce, szürke gém, bíbic, nagy kárókatona, kanalasgém, és még sok más madárfaj is itt költ. Fontos megállási pont ez a hely télen, ahogy nyáron is az észak felé repülő madarak számára. Táplálékforrásban gazdag a környék, hiszen körülbelül 40 különböző halfaj található a vizekben, és változatos a rovarvilága is, amit itt még alig kutattak.

A madarak szerelmesei itt jó eséllyel láthatnak ritka fajokat isForrás: Zdenka Fahr/Wikimedia Commons

 

Megismerni, megkóstolni, megszeretni

Kopács (Kopačevo) ősi halászfalu, lakosságának kb. a háromnegyede magyar nemzetiségű. A Kopácsi-rétre a településről tudnak eljutni a Bilje-Kopaćevo-Kozjak út irányából, de mielőtt útnak indulnának, érdemes ott is elidőzni egy keveset. Az ottani konyha különlegességei között szerepel a halpaprikás, a grillezett ponty, a sült vad és a beljska bor. Ezek mindegyike megízlelhető a közelben, például a Komoran, a Zelena Žaba és a Kod Varge éttermekben.

Kopács, háttérben a református templomalForrás: Romulić Mario - Romulić Mario/Wikipedia

1998 óta minden év szeptemberében a falu megtelik a finom ételek csábító illatával, ekkor tartják itt a  Kopácsi Halásznapokat, ami több mint 2000 látogatót vonz évente. A kétnapos rendezvényen a vendégek különböző, hagyományosan elkészített gasztronómiai finomságokat kóstolhatnak. Többek között halpaprikás, csiptetős ponty, mundéros csuka és vadételek kerülnek terítékre ízletes borok kíséretében. A standoknál házilag készített őrölt pirospaprikát, mézet, ajvárt, édességeket, házi süteményeket és hasonló finomságokat vásárolhatnak a látogatók.

Halfőzés a falubanForrás: Kriják Krisztina/Wikipedia

Vadászszenvedély a Habsburgoktól Titóig

A környéken a rengeteg vadnak köszönhetően Tököspusztán áll egy vadászkastély, amit látni kell. A Habsburg-család felismerte a nagyvadakban gazdag tökösi tölgyerdőben rejlő értékeket, és a 19. század vége felé megépíttették azt az épületet, ami ma is őrzi eredeti megjelenését. Sok államfő és híres ember látogatott el Tökösre, többek között Alfred Brehm, a német természettudós is. Egészen az első világháború végéig az épület vadászházként, illetve nyaralóvillaként funkcionált. A második világháború után, Josip Broz Tito egyik vadásztanyája lett.

Tökösi kastélyForrás: Donatus Darko Tepert/Wikipedia

Az egykori jugoszláv államfő nagyon szeretett a tököspusztai kastélyban tartózkodni, és számos uralkodót, államfőt, híres személyt látott itt vendégül, többek között Sophia Lorent is.

Egyes források szerint Tito az erkélyről vette célba a kastély mögött elterülő hatalmas tisztáson a hajnalban és szürkület idején összesereglő vadakat.

A protokoll szerint két államfő nem tölthetett el egy éjszakát egyazon épületben, ezért készült el a vendégek fogadására szolgáló kisebb szárny a 20. század közepén. Jelenleg az úgynevezett „Bio-ökológiai központ" épületében van szálláshely és egy 80 fős multimédiás terem, ahol flóra és fauna témájú kiállitásokat rendeznek, illetve a szuvenírboltban ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. 

A nagyvadakban gazdag területre régen sokan érkeztek vadászniForrás: Kit/Pixabay

Egy kápolnát is felhúztak itt, ami eredetileg a vadászok védőszentje, Szent Hubert nevét viselte. II. János Pál pápa 2003-ban tett eszéki látogatásakor megszentelt egy fából készült könyvet, amelybe a szentatya életrajzának egy részét vésték bele. Ez jelenleg a kápolnában található, és ennek okán az építmény a Pápai Áldás Kápolna nevet kapta. A kis kápolnában gyakran tartanak esküvőket, a házasodni kívánó felek szívesen fogadnak örök hűséget egymásnak egy ilyen gyönyörű környezetben.

(Forrás: croatia.hr, baranyazoldut.eu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek