A világ 10 legmagasabban fekvő síparadicsoma, ami a legvakmerőbb síelőket is meglepheti

Tény, hogy a Mount Everest a világ legmagasabb hegye, és ezt még azok is tudják, akik életükben nem síeltek és nem másztak hegyet. De amikor a tengerszinttől számítva a legmagasabban fekvő síközpontokat próbáljuk megtippelni, akkor már nem jönnek olyan könnyen a válaszok. Bizonyos helyek ugyanis nem olyan nyilvánvalóak. Gondolták volna például, hogy Venezuelának és Indonéziának is vannak síközpontjai, amelyek ráadásul a világ legmagasabban fekvő resortjainak számítanak? Pedig így van, és most mutatjuk a többi síparadicsomot is.

Aspen Snowmass, Colorado, USA

A legmagasabb pont, ahova a sílift felvisz: 3814 méter
Hegyek: Sziklás-hegység
Sífelvonók száma: 17, amiből jelenleg 7 üzemel

Aspen SnowmassForrás: The World in HDR / Shutterstock.com

Ha nem is vagyunk nagy síelők, az Aspen Snowmass síresortról már biztosan hallottunk, ha máshonnan nem, akkor az amerikai filmekből. Az 1990-es filmekben szinte minden hős és gonosztevő Aspen-be ment, ha valamilyen téliesített akciójelenetre volt szükség. Ami nem véletlen, hiszen a Sziklás-hegység gyönyörű hátteret biztosít mindenhez, a filmforgatástól kezdve a nagy volumenű családi téli üdülésig.

A resort érdekessége, hogy 1950-ben Aspen volt a házigazdája az Egyesült Államok első sí világversenyének, amely több mint 1500 embert vonzott, és megismertette a világgal az Aspen-hegység jól kihasználható tulajdonságait. Snowmass területén november végétől egészen május elejéig síelhetünk. Ennek a kihasználhatóságnak és a folyamatos újításoknak köszönhetően (2018-ban megnyitott az új Snowmass Base Village, a 2019/20-as szezonra pedig a modernizált Sam's Knob étterem) az Aspen Snowmass a világ legmagasabb síterepeinek hivatalos listáján az előkelő 8. helyezéssel büszkélkedhet.

Megéve – Evasion Mont Blanc, Franciaország

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 2353 méter
Hegyek: Alpok
Sífelvonók száma: 80

Az Evasion Mont Blanc a Francia Alpok legcsodálatosabb és legpazarabb síközpontja, a szépek és gazdagok síelős gyűjtőhelye. Az üdülőhely minden korosztály, illetve kezdő és haladó síelők, snowboardosok számára tartogat megfelelő nehézségű pályákat.

A karácsonyi díszbe öltözött MegéveForrás: Shutterstock.com

A Megéve – Evasion Mont Blanc egy egyedülálló síterep Chamonix közvetlen közelében, amely a Mont Blanc alagúton és Svájc irányából is megközelíthető. Bármelyik útvonalat is választjuk, a kilátás bámulatos. A sívidéknek két központja van. Az egyik Megéve savoyai stílusban épült hangulatos kisvárosa, ahol apró boltokat, tradicionális éttermeket, korcsolyapályát és egy szaunázásra, úszásra alkalmas wellness központot találunk. A másik szálláslehetőség pedig St.Gervais-ben található. Ez a hely elsősorban gyógyfürdőjéről híres, de van uszodája, mozija és kaszinója is. Szóval ha a hőn áhított téli üdülésünket ide szerveznénk, garantált, hogy nem csak a sípályák ejtenek majd rabul minket.

Loveland Ski Area, Colorado, USA

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 3871 méter
Hegyek: Sziklás-hegység
Sífelvonók száma: 9, amiből jelenleg 4 üzemel az utolsó adatok szerint

A Loveland Ski Area az Egyesült Államok nyugati részén, a colorado-i Georgetown város közelében található. A Denvertől 85 kilométerre lévő Loveland síresort Colorado második legrégebbi és a világ egyik legmagasabban fekvő síterepe, hiszen a pályák 3200-3900 méteren találhatók.

Loveland síterepeiForrás: shutterstock.com

A síterület 2 részből áll. A Loveland Basin és a Loveland Valley között közlekedhetünk sílifttel és busszal is, a leghosszabb pálya pedig 3,2 kilométer. A síterepen a szezon már október 25-én elkezdődött és 2020. május 3-ig tart. A resort éttermekkel, bárokkal várja a pihenni vágyókat, de aki tanulni akar, vagy továbbfejlesztené a tudását, annak több síiskola és egy snowpark is a rendelkezésére áll.

Zermatt - Matterhorn Ski Paradise, Svájc

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 3899 méter
Hegyek: Alpok
Sífelvonók száma: 51

Zermatt síközpontja egyike a világ legmagasabban fekvő síterületeinek, mivel közel 3900 méter magasságig húzódik. Legmagasabb csúcsa a Matterhorn 3883 méteren, további csúcsai a Stockhorn (3405 m), a Rothorn (3103 m) és a Gornergrat (3089 m). A síterületen november végétől kezdődik a síszezon és május elejéig tart, a gleccser azonban egész éves úti cél lehet. Itt az év 365 napjában síelhetünk és snowboardozhatunk. A "Zermatt International" régióban Svájcból átsíelhetünk az olaszországi Breuil-Cervinia síterületre, így egyetlen síbérlettel közel 360 kilométernyi sípályát használhatunk ki.

Zermatt és a MatterhornForrás: shutterstock.com

Zermatt városkája 1608 méter magasságban fekszik és teljesen autómentes övezet, így a kocsikat Täsch vagy Visp településeken kell letennünk, ahonnan egy-egy fogaskerekű visz tovább. Ha Visp irányából indulunk, akkor az út körülbelül egy óra, ha Täsch felől közelítünk, akkor mindössze 10 perc a menetidő. Zermatt leghosszabb pályája 17 kilométeres, és több mint 2200 méter szintkülönbségű, az idei szezon pedig már szeptember elseje óta tart.

Breckenridge, Colorado, USA

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 3914 méter
Hegyek: Sziklás-hegység
Sífelvonók száma: 23, amiből jelenleg 11 lift üzemel az utolsó adatok szerint

A Breckenridge Ski Resort egy alpesi síközpont az Egyesült Államok nyugati részén, a colorado-i Breckenridge-ben. A Summit megyében található resort évek óta a nyugati félteke leglátogatottabb síközpontjai közé tartozik. A kolosszális méreteket öltő síterepen egyszerre négy hegyet is találunk, amelyeket pályák és felvonók sokasága köt össze. A terep síszezonja november 8-án kezdődött és  2020. május 25-ig tart. Az utolsó hójelentések szerint jelenleg 46-58 centiméteres a hóréteg.

BreckenridgeForrás: shutterstock.com

A hegyet 1961. december 16-án nyitották meg először a síelők előtt. A terület lesiklópályáit a 8. csúcson találjuk, melyeket a Colorado SuperChair biztosít és fejleszt. A Breckenridge érdekessége, hogy jelenleg ez a resort rendelkezik a világ legmagasabban található négyüléses, quad székes felvonójával.

Gulmarg, India

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 3980 méter
Sífelvonók száma: 3

Gulmarg egyszerre egy város, egy hegyi állomás és egy népszerű síközpont az indiai Jammu és Kasmír állam Baramula kerületében. A város a Himalája nyugati részén, a Pirpanjal hegységben található, és egy tál alakú völgyben fekszik. A Gulmarg India egyik legjobban felszerelt síterepe, ami 2730 méter magasságban terül el a Himalájában. Mivel a síterep csúcsa 3979 méteres magasságban van, ezért ott van Földünk legmagasabban fekvő síközpontjai között, méghozzá az első ötben.

Gulmarg, IndiaForrás: shutterstock.com

A sípályákat a brit gyarmatosítók építették ki 1927-ben, de a Pakisztán és India között fennálló feszült helyzet, és a politikai bizonytalanság miatt már veszélyesebb idemerészkedni. Ennek ellenére még ma is működő iparág a turizmus. A sícentrumot és az oda vezető utakat gondosan ellenőrzik. Az ide látogató sízőket pedig decembertől áprilisig kitűnő hóviszonyok várják.

Jade Dragon Snow Mountain, Kína

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 4680 méter
Sífelvonók száma: 2

A havas és ködbe burkolt hegy állítólag úgy néz ki, ha Lijiang óvárosából szemléljük, mint egy óriási jáde sárkány. Ezért is lett a neve ''Jade Dragon Snow Mountain".

Jade Dragon Snow MountainForrás: Shutterstock.com

A Jáde Sárkány hegyet azonban nem csak a síelők kedvelik. A Naxi törzs szent hegyként is tiszteli. A hegyen olyan természeti látványosságokat találni, mint gleccserek, kanyonok, vízesések, rétek és érdekes növénytársulások is, de állatvilága is nagyon változatos. 2016-ig például még sípályái sem voltak, tehát nem is tekintették síterepnek, csak a világ legmagasabban fekvő kabinos felvonója miatt szerepelt a listán. Legmagasabb kilátópontjára, ami 4680 méteren található, már csak mászva lehet feljutni. Ezért a központ inkább a turistákat, és nem a téli sportolókat várja.

Mérida, Venezuela

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 4785 méter
Hegyek: Andok
Sífelvonók száma: 4

A Merida síközpontban találjuk a legmagasabban húzódó felvonót és a leghosszabb felvonó pályát a világon. De ahogy korábban a Jáde Sárkány resortot sem tekintették hivatalosan síterepnek, úgy a Merida sem az száz százalékosan, hiszen csak 2 kilométernyi biztonságosan síelhető pályája van. 

Maoke Mountains/Jaia - Indonézia

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 4800 méter
Hegyek: Maoke
Sífelvonók száma: jelenleg 1 működő síliftről tudunk

A "Maoke" szó jelentése helyi nyelven "hó". A Maoke-hegység egy hegylánc, ami Indonézia Pápua tartományában húzódik. A terület több mint 692 kilométer hosszan nyúlik el a vidéken, és a Sudirman, illetve a Jayawijaya hegységből áll össze. A nagyobb Új-Guinea-felvidék, más néven a Közép-Cordillera részét képezi. A hegy lejtőjét 1979-ben nyitották meg először, amikor még egy kötélvontatóval és egy sípályával működött. A síresort építését végül néhány évvel később, 1982-ben fejezték be. A területen egy 1 kilométer hosszú pálya található.

Dagu gleccser, Kína

A legmagasabb pont, ahova a lift felvisz: 4900 méter
Hegyek: Himalája
Sífelvonók száma: 1

A Dagu gleccserForrás: shutterstock.com

A "Da Gu" kifejezés gleccsert jelent tibeti nyelven, ez a világ legnagyobb és legfiatalabb gleccsere. A természeti képződményt japán tudósok fedezték fel 1992-ben egy műhold segítségével. A gleccser a Jáde Sárkánytól hódította el a nem hivatalos első helyet a világ legmagasabban fekvő resortjait gyűjtő listán, miután megépült rajta a népköztársaság második kabinos felvonója közel 4900 méteres magasságban. A gleccser évek óta vonzza az extrém sportok rajongóit, a túrázókat és a snowboardosokat, hivatalosan azonban még mindig az indiai Gulmarg a listavezető. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek