Tűrhetetlenül magasra nőtt az indiai főváros szeméthegye

Már mintegy 60 méter magas az indiai főváros, Újdelhi keleti peremvárosában elterülő szeméthegy. Ha a több mint 40 futballpályányi területen húzódó szemétlerakó ugyan ilyen méretben növekszik, mint az elmúlt években, akkor jövőre magasabb lesz, mint az ország ikonikus műemléke, a 73 méter magas Taj Mahal. Az indiai legfelső bíróság tavaly már arra figyelmeztetett, hogy hamarosan vörös lámpákat kell felállítani körülötte a repülőgépek figyelmeztetésére.

A szeméthalom az utcán is mindennapi látványForrás: saiko3p / Shutterstock.com

A szemétlerakót 1984-ben nyitották meg és 2002-re elérte kapacitása határát, ekkor be kellett volna zárni. Ám azóta is több száz teherautó érkezik ide naponta az indiai fővárosban összegyűjtött szeméttel.

2018-ban a szeméthegy egy része leomlott a heves esőzések következtében megölve két embert. Bár akkor betiltották a szemétlerakást, az intézkedés csak néhány napig tartott, mert a hatóságok nem találtak alternatívát a begyűjtésre. A hírek szerint, a szeméthegyből kiszivárgó metángáz tüzeket is okoz, amelyek eloltása napokba telik. A lakosok szerint nem jelent megoldást a szemétlerakó mellett létesült, szemétből energiát előállító üzem sem, mivel a szemét elégetése nyomán keletkező füst szintén mérgező. Egy helyi orvos elmondta, hogy naponta mintegy 70 embert, köztük gyermekeket kezel légzőszervi és gyomorbántalmakkal, amelyeket a szennyezett levegő okoz.

Naponta mintegy kétezer tonna szemetet raknak le Gázipurban - mondta az indiai főváros önkormányzatának egyik illetékese.

Az indiai városok a világ legnagyobb szeméttermelői, évente mintegy 62 millió szemetet generálnak, ami 2030-ra a 165 millió tonnát is elérheti a kormány előrejelzései szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek