Indonézia hallani sem akar a pálmaolaj betiltásáról, a zöldek ellen küzd

  Indonézia védené a pálmaolajat azokkal a környezetvédőkkel szemben, akik az azzal készült termékek bojkottját sürgetik – olvasható a Bloomberg cikkében. Az ország gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóságának elnöke nemrég azt is bejelentette, hogy kitiltják a boltokból azokat a termékeket, amelyeket pálmaolajmentesként hirdetnek.

  Erdőirtás olajpálma ültetvények érdekébenForrás: Shutterstock.com

  Indonézia ezzel a lépésével hasonlóan cselekszik, mint Malajzia, hiszen a két ország a világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát adja. Szerintük a környezetvédők akciói az indonéz és a maláj gazdaság érdekeivel ellentétesek, és a fejlett országok diszkriminatív lépései.

  Mi a gond a pálmaolajjal?

  « Nemcsak egészségügyi szempontból tesz rosszat a finomított pálmaolaj, vagy más néven pálmazsír rendszeres fogyasztása a készételeken és a legtöbb margarinon, vajon keresztül, hanem termesztésének körülményei is bizonyítottan ártanak a környezetnek.
  « Az olajpálmák telepítéséhez egyre nagyobb területekre van szükség.
  « Hogy ezeket a területeket elérjék, esőerdőket égetnek fel, az égetés során pedig nagy mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.
  « Az olajpálmák után pedig több évig nem telepíthető semmilyen más növény a területre a fák gyökerében lévő mérgező kémiai vegyületek miatt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!