Tíz csalódást okozó látványosság, amiért felesleges olyan messze utazni

Egy héttel ezelőtt a legnagyobb csalódást okozó, európai turisztika látványosságokat szedtük össze, amiket rendszeresen kritizálnak az utazási fórumokon. Most a még távolabb eső, Európán kívüli nevezetességeket mutatjuk meg, hogy megspórolhassunk nektek egy drága kiruccanást, és legyen időtök felkeresni más érdekességeket.

Copacabana Beach, Brazília

Lehet, hogy ez a világ egyik leghíresebb strandja, de valójában nem olyan izgalmas. Ez csak egy tengerpart Rio De Janeiróban, és van ott ennél szebb is.

A Copacabana ritkán ilyen kihaltForrás: bisonlux/flickr/commons.wikimedia.org

Rióról rengeteg, naplementét ábrázoló fotó látható, amin az emberek a homokon pihennek egy hatalmas hegy háttérben. Igen ám, de az nem Copacabana, hanem a mellette található Ipanema strand. Inkább oda érdemes ellátogatni!

Hollywood Walk Of Fame, USA

Igazán kellemes látványosság lehet azok számára, akik elszántan rajonganak a járdák és a csillag formájú lenyomatok iránt. Los Angeles egy kevésbé puccos részén található a Walk of Fame és semmi mást nem kínál a látogatóknak, mint a híres emberek nevét a földön.

Martin Lawrence színész is megkapta jól megérdemelt csillagát a Hollywood Walk of Fame-enForrás: AFP/Frederic J. Brown

A már több mint 2500 csillaggal rendelkező nevezetesség is gyorsan elöregszik: sok emléktábla, – még azok is, amelyek a legkedveltebb sztárokhoz tartozik – leromlott állapotban van.

Hobbiton, Új-Zéland

Ez nem több mint egy marketing fogás, amely arra csábít, hogy megismerjétek az igazi Középföldét a filmes díszlet meglátogatásával, amely A Gyűrűk Ura és A hobbit filmekben szerepel.

A Hobbitfaluban meghagyták a filmek díszleteitForrás: Pixabay/Stocksnap

Tolkien rajongói lehet, hogy élvezni fogják ezt a furcsa kis attrakciót, de a filmek hétköznapi rajongóit jobban lenyűgözi majd a gigantikus díszlet, amely maga Új-Zéland teljes egészében. Az a néhány kerekajtós ház közelében sincs annak, amit a sziget nyújtani tud.

Taj Mahal, India

A világ hét modern csodájának egyike, és igaz, hogy a Taj Mahal lenyűgöző történelemmel rendelkező műalkotás, de az elvárások a valósággal szemben kiábrándítóak lehetnek. Ez a hatalmas agrai palota alapvetően csupán egy csinos homlokzattal bír, és csak egy kis szoba látogatható benne. Ráadásul az épület szépsége sem tudja elterelni a figyelmet a küszöbön túl látható rendkívüli szegénységről és környezetszennyezésről. 

Látogatók tömege az UNESCO a világörökség részeként nyilvánított Taj MahalnálForrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand / Hemis.Fr

Ha ez még nem lenne elég ok arra, hogy elkerüljétek, jó ha tudjátok, hogy naponta akár 50 000 turista is tolonghat ott, míg évente körülbelül hét millióan keresik fel. Emiatt a hatóságok az idei évtől háromórás látogatási korlátozást vezettek be.

Ko Phi Phi, Thaiföld

A Phi Phi szigetek tökéletes strandjaikkal és lenyűgöző dzsungeljeikkel az Andamán-part ékkövei, de csak első ránézésre. Túlárazott, szennyezett szigetegyüttes lett, ami hemzseg a garázda turistáktól. A 2005-ös szökőár után a fenntartható fejlődéssel nem törödve építették újjá. Zsúfolt, piszkos, tönkretett környezet –Thaiföld ennél sokkal jobbat kínál.

Turisták a Maya-öbölbenForrás: Avatar_023/shutterstock.com

A Maya-öböl a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmmel vált híressé, és egyre több turista látogatott oda, ennek következtében a korallok nagy része elpusztult és a part menti élővilág nagy része is eltűnt az öbölből. Egy időben emiatt le is zárták, majd rehabilitációja után újranyitották, de csak bizonyos megkötésekkel. 

Times Square, USA

New York Manhattan körzetében található, éjjel-nappal igen forgalmas negyedben villogó reklámok, ellenszenves árusok, étteremláncok tömkelege és eltévedt turisták hordái láthatók.

A zsúfolt Times SquareForrás: Oto Godfrey/commons.wikimedia.org

Lehet, hogy ez az első állomás azon turisták listáján, akik először látogatnak New Yorkba, de nem kínál ennél többet. A város lakói mindent megtesznek, hogy elkerüljék ezt a területet, és emiatt könnyen meg lehet őket érteni.

A gízai piramisok, Egyiptom

Az ókori világ hét csodája egyikének felkeresése egészen más élményt adhat, mint azt várnánk. Ezeket a nagyszerű építményeket nem hagyta érintetlenül az idő: most Pizza Hut, KFC és a rengeteg hulladék látható a közelében.

Turisták a gízai piramisoknálForrás: MTI/EPA

Bár a tömegek száma meredeken csökkent, a helyszínen továbbra is tapasztalható a biztonsági intézkedések sokasága, mert a helyieknek joggal lett elegük, hogy a turisták a Szfinxet tapogatták vagy megpróbáltak felmászni a piramisok oldalára. Az ősi építmények figyelemre méltóak, de tény, hogy a modern Kairó annyira elnyomja, hogy sok utazónak csalódást okoz.

Rushmore-hegy, USA

A Dél-Dakotában található emlékmű, amelyen Amerika múltjának tisztelt elnökei láthatók, a nagyság szinonimájává vált, mégis csalódást okozhat. Miért?

Rushmore-hegyben büszként tekintenek a távolba az egykori elnökökForrás: shutterstock.com/Jess Kraft

Először is, a semmi közepén van, másodszor egyetlen perc alatt szemrevételezhetjük, és végül sokkal kisebbnek tűnik, mint amire sokan számítanak. Éppen ezért nem ér meg egy nagy kitérőt.

Bondi Beach, Ausztrália

Vannak jobb strandok Sydneyben, mint a Bondi, bár tagadhatatlan, hogy a strand lenyűgöző, viszont meg kell osztanotok rajta másik 40 000 másik turistával, akik nap, mint nap özönlenek Sydney nevezetességéhez. Ez némileg lerontja az élményt.

Általában tömegesen strandolnak a BondinForrás: Pixabay / Készítette: Hannah Chen

Hírneve ellenére még csak nem is ez a legszebb strand Sydneyben, és a Time Out City Life Index szerint a Bondi Sydney legtúlértékeltebb rrésez, mivel túl zsúfolt, nehezen megközelíthető és túlárazott.

A Mitad del Mundo - A világ közepe, Ecuador

Ez a turisztikai célú terület Quito városközpontjától légvonalban 25 km távolságra található, és arról híres, hogy az Egyenlítő mentén áll. Ez az ország leglátogatottabb helyszíne. Csakhogy az Egyenlítő menti elhelyezkedése körülbelül annyira hiteles, mintha magunk húznánk egy vonalat a földre, és elterjesztenénk róla, hogy az a világ közepe.

Nem tűnik nagy durranásnak a Ciudad Mitad del Mundo emlékműve San Antonio de Pichinchában, mégis hasznot húznak belőleForrás: AFP/Rodrigo Buendia

A számításoknak köszönhetően ugyanis az Egyenlítő néhány száz méterrel odébb található, és saját kis múzeummal, választóvonallal rendelkezik. Ez a látványosság alig több, mint egy turistacsapda, ráadásul pénzkidobástól és csalódástól is megkímélhetjük magunkat, ha elkerüljük.
(Forrás: viatravelers.comthetravel.com1cover.com.au)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek