A legnagyobb csalódást okozó turisztikai látványosságok Európában

Európa tele van híresebbnél híresebb turista attrakciókkal, de ez nem jelenti azt, hogy éppen a legkézenfekvőbbeket kellene meglátogatni. Hogy kinek mi okoz csalódást, az ugyan szubjektív, de ha ugyanazt a látványosságot rendszeresen kritizálják az utazási fórumokon, akkor érdemes elgondolkodni más alternatívákon. 

Mutatjuk, mely ismert turistalátványosságokat húzhatjátok ki a listátokról az adott városban, és ajánlunk helyettük másikat.

1. A kis hableány, Koppenhága

Egy sziklán üldögélő sellő szobra valahogy az egyik legnépszerűbb látványosság lett Dániában. Miért? Nem tudni pontosan. A kikötőben a szemközti partra tekint, ahol sivár, működő dokkokat, raktárakat és darukat láthat.

A turisták fotózkodnak a koppenhágai kikötőben a Hans Christian Andersen dán szerző Kis hableány ihlette bronz szoborralForrás: AFP/Odd Andersen

Ezt az 1913-ban faragott szomorú szobrot Hans Christian Andersen meséje ihlette egy sellőről, aki feladja uszonyait, hogy a szárazföldön éljen. Ennek a szobornak az arckifejezése alapján a kis hableány már rég megbánta, hogy így döntött. Mellette vagy helyette itt ajánlunk jobb alternatívákat.

2. Manneken Pis, Brüsszel

Brüsszel leghíresebb emlékműve egy medencébe vizelő kisfiú szobra, és a világ egyik legtöbbet fényképezett műalkotása is, ami minden egyes brüsszeli képeslapon szerepel. Biztos nagyon lenyűgöző, igaz? Nem egészen.

Az apró szobrot gyakran beöltöztetikForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A mindössze 58 cm magas szobrot általában turistacsoportok takarják el, akik feltartott kameráikkal igyekeznek képeket készíteni az apró kisfiúról. De legalább a koppenhágai sellővel ellentétben ez a szobor a város közepén található. Ugyanakkor a brüsszeliek szeretnék, ha bronz pisilő szobor továbbra is turistacsalogató attrakció maradna, ezért az év 130 napján különböző ruhákba öltöztetik. A mára már több mint ezer darabból álló kollekció a GardeRobe Manneken Pis múzeumban tekinthető meg, ami minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható. A kisfiú magyar huszárruhát és székely öltözetet is viselt. Az öltöztetési ceremóniát gyakran rézfúvós zenekar kíséri. Ide kattintva mutatjuk, mit érdemes megnézni helyette a városban, akár családostól is.

Spanyol lépcső, Róma

„A Spanyol lépcső lépcsők sokasága Rómában, Olaszországban" – idézzük a Wikipediát, és ez pontosan összefoglalja azt, amit ott láthatunk. Nem vezetnek semmilyen különösebben figyelemre méltó helyre, és nem is kínálnak nagyszerű kilátást.

Történelmi látványosság Róma Spanyol lépcsője, de valójában sokkal érdekesebb látnivalókkal találkozhatunk a városbanForrás: Pixabay - ptra

Az alján a Barcaccia nevű régi szökőkút található, ami egy elmerült csónakot ábrázol, amely nem tartozik a kutakban gazdag város lenyűgöző szökőkútjai közé. Helyette mutatunk egy sokkal izgalmasabb, nem is olyan régóta látogatható turistalátványosságot.

Mona Lisa festménye, Párizs

Következzen egy világhírű festmény, amely sokaknak mégis csalódást okozott. No, nem maga az alkotás lombozza le az embert, feltéve, ha a látogató tisztában van a kép méretével. A 77x53 cm-es kép, a méretei ellenére az egyik legnézettebb műalkotás a bolygón. De akkor mi a gond?

A Mona Lisa a valaha volt legnépszerűbb festmény a párizsi Louvre látogatói körébenForrás: SPH Media via AFP/SPH EDITORIAL USE ONLY/Alphonsus Chern

Annyi, hogy a szelfit készítő turisták hordái között kell átgázolnod ahhoz, hogy egy pillantást is vethess rá. A Louvre rengeteg terme közül ebben az egyben rengeteg a turista, aki próbálja szemügyre venni a világ leghíresebb portréját. Mennyien is? A párizsi Louvre a világ legnagyobb, leglátogatottabb művészeti múzeuma,  2017-ben mintegy 8,1 millió turista özönlött oda. A Louvre ezzel együtt mindig tartalmas programot kínál, de mutatjuk az idei újdonságokat is Párizsban, amiket valóban érdemes felkeresnetek.

London Eye, London

Tényleg az óriáskerék az egyik legfontosabb látnivaló egy olyan városban, ahol a világ egyik legnagyobb múzeuma található? Bár London történelmi emlékei elhalványulnak Párizséhoz vagy Rómához képest, a megoldás nem feltétlenül egy vidámpark-szerű látványosság. Persze sokakat vonz Európa legmagasabb óriáskereke, ezért sokaknál bakancslistás helyre kerül. De megéri?

Menő, ha valaki felül a London Eye-ra de Londont sokkal olcsóbb és szebb helyekről is megnézhetitek felülrőlForrás: iris Vallejo/Pixabay

Gyakran ugyanis hosszú ideig kell várakozni is, hogy feljuthassunk rá. A hosszú sorok elkerülése végett sokan a drága Fast Pass jegyeket is megvásárolják, de így is előfordul, hogy rengeteg idő telik el, mire bezsúfolódhatnak az egyik fülkébe. Ahogy egy panaszos írja: „Ez totális pénzkidobás volt. Több mint 20 emberrel zsúfoltak össze, így szinte alig láttunk valamit." Hogy hova menjetek akkor? Mutatjuk a város kevésbé felkapott kilátópontjait, ahonnan jó áron vagy akár ingyen fenséges kilátásban lehet részetek.

Forrás: 1cover.com.auucityguides.com, vilagvandor.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek