Elrendelték A part című film miatt tönkretett thaiföldi strand helyreállítását

A thaiföldi legfelsőbb bíróság szeptember 13-án végre hivatalosan is elrendelte A part című 2000-es filmből világhírűvé vált Maja-öböl (Maya Bay) helyreállítását. A legfelsőbb bíróság ezzel egy több mint húsz éve tartó jogi huzavona végére tett pontot.

Turisták A part című film forgatási helyszínén, a Maya-öbölben 2015-benForrás: Avatar_023/shutterstock.com

A forgatási helyszínek egy részének otthont adó Krabi tartomány hatóságai 100 millió bahtot (körülbelül egymilliárd forint) követeltek a természetvédelmi övezetben végrehajtott változtatásokért. 1999-ben benyújtott keresetükben azzal vádolták a thaiföldi kormányzati ügynökségeket és a 20th Century Fox filmstúdiót, hogy tönkretették a terület növényvilágát. A film kedvéért több kókuszpálmát ültettek, hogy trópusiasabb hangulatot teremtsenek. A 20th Century Fox leszögezte: a forgatás végeztével visszaállították a strand eredeti állapotát, sőt több tonna szemetet is eltakarítottak.

De a thaiföldi legfelsőbb bíróságnak úgy tűnik ez nem volt elég, mivel végül helyt adott az ügyet tárgyaló polgári bíróság ítéletének. A döntés szerint az erdővédelmi hatóságok felelnek azért, hogy az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigetén található álomstrand rehabilitálódjon. A szervezet harminc napot kapott, hogy bemutassa a helyreállítási terveket.

A part című filmet Danny Boyle vitte mozivászonra Alex Garland regénye alapján, Leonardo DiCaprio főszereplésével. A film bemutatója után tömegek keresték fel a keskeny, 250 méter hosszú partszakaszt: volt, hogy naponta hatezer turista fordult meg a száz méter magas sziklák övezte területen.

A forgalom következtében a festői szépségű vidék korallzátonya és tengeri élővilága súlyosan megrongálódott, ezért 2018 júniusában lezárták a strandot. Az öböl az év eleje óta újra látogatható, de szigorú szabályokkal óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek