Szenzáció: A világ legnagyobb tengeri növényét fedezték fel Ausztrália partjainál

A Föld legnagyobb ismert növényét – egy Manhattan területénél nagyjából háromszor nagyobb tengeri füvet – Ausztrália partjainál fedezték fel. Genetikai tesztek segítségével a tudósok megállapították, hogy a Nyugat-Ausztráliában lévő nagy, víz alatti rét valójában egyetlen növény. Úgy gondolják, hogy egyetlen magból terjedt szét nagyjából 4500 év alatt – írja a BBC.

A Nyugat-Ausztrál Egyetem (The University of Western Australia) kutatói elmondták, hogy a tengerifű körülbelül 200 négyzetkilométernyi területet foglal el. A csapat véletlenül bukkant a felfedezésre a Shark Bay-nél (Cápa-öböl) körülbelül 800 km-re, északra, Perth-től.

Arra törekedtek, hogy megértsék a faj – más néven szalagfű – genetikai sokféleségét, amely Ausztrália partvidékeinek állandó tenger alatti növényzete. A kutatók hajtásokat gyűjtöttek az öböl túloldaláról, hogy minden mintából "ujjlenyomatot" hozzanak létre. Az volt a céljuk, hogy felfedezzék, hány növény alkotja a rétet.

„A válasz lenyűgözött minket: csak egy volt!" – mondta Jane Edgeloe, a tanulmány vezetőszerzője.

Csak egy növény terjeszkedett több mint 180 km-re a Cápa-öbölben, így ez a legnagyobb ismert növény a Földön" – tette hozzá.

"Úgy tűnik, hogy nagyon ellenálló, a hőmérséklet és a sótartalom széles skáláját, valamint az extrém magas fényviszonyokat is jól bírja, amelyek együtt általában rendkívül megterhelők a legtöbb növény számára" – mondta Dr. Elizabeth Sinclair, a kutatók egyike.

A faj általában gyepszerűen nő, évente akár 35 cm-rel. A kutatók így becsülték meg, hogy 4500 évbe telt, mire a jelenlegi méretére terjeszkedett. A kutatást a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban tették közzé. 

A címlapkép illusztráció, forrása: Biosphoto via AFP/Patricia Danna / Biosphoto/Patricia Danna

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek