Még mindig tartogat meglepetéseket: titkos folyosóra leltek a gízai nagy piramisban

Az ókori világ hét csodája közül a legrégebbi, a legnagyobb és egyben az egyetlen fennmaradt csoda, a gízai Kheopsz-piramis 4500 év után is tud még újabb meglepetésekkel szolgálni a régészeknek. Egy nemzetközi kutatócsoport egy eddig rejtett folyosót felfedezett fel a főbejárat mögött, amely elképzelhető, hogy a Kheopsz fáraó sírját őrző teremhez vezet. Legalább is ebben bíznak a kutatók. 

Turisták a gízai piramisoknál, ahol a régészek egy folyosóra bukkantak a gízai Nagy Piramis (más néven Hufu-piramis vagy Kheopsz-piramis) főbejárata mögöttForrás: MTI/EPA

A kutatók egy kozmikus sugarakon alapuló képalkotó módszerrel elemezték a piramis északi oldalát, ahol 2016-ban már találtak egy üreget. A modern technológiák – átvilágítási és endoszkópos eljárások – segítségével újra átvizsgálták, így találtak rá az eddig rejtve maradt folyosóra. Ez egy körülbelül két méter magas és kilenc méter széles helyiség. A régészek arra kíváncsiak, mit rejthet az alatta lévő tér, amelyről remélik, hogy magának Kheopsz fáraónak a sírjára bukkannak – számolt be a felfedezésről a vg.hu az nbcnews.com cikke alapján.

Az egyiptomi régiségügyi miniszter, Záhi Havássz úgy nyilatkozott, hogy ez a 21. század legfontosabb felfedezése.

A 4500 éves piramis a friss felfedezésen túl is rengeteg munkát adhat még a régészeknek, akik reméljük, hamarosan újabb szenzációs feldezésről számolhatnak be.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek