Kalandozások Kaliforniában: A top 5 látnivaló Los Angelesben

Múlt heti beszámolómban az Amerikai Egyesült Államok legnyugatibb szegletében, San Diegoban jártam, ahol számtalan vizes és állati jó kalandban volt részem. Ezen a héten az angyalok városába, Los Angelesbe látogatok, a sztárok, a csillogás, a filmstúdiók és a bohém strandok hazájába. Mutatom az 5 legérdekesebb látnivalót!

Santa Monica és Venice Beach – A bohém strandok paradicsoma

Santa Monica és a Venice Beach Los Angeles egyik legfelkapottabb tengerparti része. Az előbbinél található a híres stég, Forrest Gump padjával, a 66-os út végét jelző táblával és nem utolsó sorban vidámparkkal és számos tenger gyümölcseit kínáló étteremmel. 

Naplemente Santa MonicábanForrás: Gáll Franciska

Egyből magával ragadott az igazi retró amerikai tengerparti hangulat, a Baywatchból is jól ismert életmentő bódék, az óriáskerék, a hullámvasút, a vurstlikból jól ismert játékgépek, a homokos strand és a véget nem érő óceán látványa. A promenádon üzletek és gyorséttermek sorakoznak, ahol helyi szuveníreket, ruhákat, és még a kannabiszt is legálisan árulják. Itt 20 dollárért béreltem biciklit, és áttekertem a Venice Beach-re, ami az előadóművészek, a szörfösök, a görkorizók, a kosarasok és strandröpisek paradicsoma. Ez az a hely Los Angelesben, ahol egy egész napot is kellemesen és tartalmasan lehet eltölteni.

Hollywood Walk of Fame - A sztárok nyomában

A belvárosban ezen a több kilométer hosszú sétányon kerestem kedvenc sztárjaim csillagát. Az első csillagot 1960-ban rakták le, azóta pedig kétezernél is több került mellé a film, a zeneipar, a színház, a televíziózás és a rádiózás ikonjairól. 

Hírek színészek, zenészek és rendezők csillaga a sugárútonForrás: Gáll Franciska

Megtaláltam a kedvenc színészeim, Jennifer Aniston, Kate Winslet, Reese Witherspoon, Meryl Streep Adam Sandler, és Johnny Depp csillagát, de a régi idők nagy színészei, zenészei és Disney mesehősök is helyet kaptak a csillagos sétányon. A sugárúton található a híres Dolby Theatre is, amely 2001. november 9-i nyitása óta állandó otthona az évente megrendezésre kerülő Oscar-gálának. A bejárattól a színházba vezető terem két oldalán a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyert alkotások címei láthatók, a jövőbeli díjazottak számára pedig még üres oszlopok állnak rendelkezésre, egészen 2071-ig. A híres csillagok mellett a sétányon üzletek és éttermek találhatók, ahol a sztárokkal, filmekkel és sorozatokkal kapcsolatos ereklyéket vásárolhatunk, például saját névre szóló csillagot vagy mini Oscar-szobrot is. 

Warner Bros Studio - Egy csipetnyi Stars Hollow

A híres filmstúdiót 1918-ban nyitották meg a Sunset Boulevardon, Hollywoodban, ahol azóta több ezer kedvenc filmünket forgatták. A mai napig is aktívan működő stúdióba 70 dollárért vehetünk belépőjegyet, és bekukkanthatunk a díszletek és a forgatások kulisszái mögé.

Hollywood itt készült!Forrás: Gáll Franciska

Az idegenvezetés egy rövid filmmel indult, majd kisbusszal vittek körbe a stúdió területén. Tudtam, hogy itt forgatták az egyik kedvenc sorozatom, a Szívek Szállodája (Gilmore Girls) legtöbb jelenetét is, ezért elvittem magammal a még kislány koromban készített gyűjteményemet, és megmutattam azt a stúdió vezetőinek, akik teljesen el voltak ájulva, és azt mondták, hogy az elmúlt években még nem találkoztak ekkora rajongóval. Hihetetlen és elmondhatatlanul jó érzés volt a filmbeli Stars Hollow díszleteiben sétálni, és olyan titkokat is megtudtam, hogy Lorelai és Rory házát úgy építették meg, hogy a jelenetekben a ház másik oldala már Sookie és Jackson háza is egyben. Kiderült, hogy karácsonykor az egész kisvárost ünnepi fényekbe és az eredeti díszletbe öltöztetik, a kávézóban pedig a Luke-ot alakító színész, Scott Patterson szolgálja fel a kávét. 

Elveszve Stars Hollowban, kedvenc sorozatom a Szívek Szállodája helyszínénForrás: Gáll Franciska

A Warner Bros stúdióban jelenleg leginkább a Jóbarátok és az Agymenők című sorozatok díszletei dominálnak, de volt egy külön Harry Potter és Marvel szuperhősös stúdió is, ahol megnéztem az eredeti jelmezeket, kipróbáltam a varázspálcákat, a varázsfőzeteket, a szinkronizálást és még Harry lépcső alatti kis lakjába is bepillanthattam. Érdemes megnézni a mozikban jelenleg is futó Air - Harc a legendáért című sportdrámát, amelyet szintén a Warner Bros stúdióban forgattak. 

Universal Studio - A legjobb filmes hullámvasutak

Nem messze a Warner Bros stúdiótól található egy másik ikonikus, mégis élményekben teljesen más helyszín, a Universal Studio. A hatalmas park maga a filmek és hullámvasutak paradicsoma, olyan mint egy filmbeli kisváros. Érdemes a belépőjegyet (140 dollár) előre az interneten megvásárolni, mert aznap amikor mentem, már teltház volt, és a helyszínen nem lehetett jegyet kapni.

Universal Studio bejárataForrás: Gáll Franciska

A Universal Studioban egy külön mesebeli város található, ahol a Kung Fu Panda, a Minyonok, és A kis kedvencek titkos élete című animációs filmekhez kapcsolódó hullámvasutakat és játékokat lehet kipróbálni. A Jurassic Worldben dinók, a Múmiák földjén ijesztő lények rémítik halálra a látogatókat, bár ezek a park egyben legizgalmasabb hullámvasutjai is. A több órás sorban állás elkerülése érdekében, ha tehetitek vegyetek "Express" jegyet, így biztosan fel tudtok ülni mindegyik hullámvasútra. A családoknak a legideálisabb program a Simpson családos körutazás, és a leglátványosabb a Harry Potter Roxfort városa, ahol egy izgalmas boszorkányseprűs küldetésben vettem részt. Kihagyhatatlan program a Waterworld meglátogatása, ahol egy nap többször is igazi filmes és vizes kalandokat élhetünk át. Az előadásban színészek és kaszkadőrök kápráztatják és szórakoztatják a közönséget, itt bizony szem, de a ruhák sem maradnak szárazon! 

Griffith Park és Obszervatórium - Határ a csillagos ég

Sok amerikai filmben tűnik fel a Griffith Park és a planetárium fehér kupolája, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az egész városra és a Hollywood feliratra. Az Obszervatórium csillagászati gyűjteményét  ingyenesen meg lehet nézni, a planetáriumi előadásokra pedig 7 dollárért lehet jegyet váltani. Többet megtudtam a Nap, a Föld és a Hold viszonyáról, a James Webb Űrteleszkópról, és kipróbáltam, hogy ugrálással mekkora erősségű földrengést tudok előidézni. 

Griffith Park - Los AngelesForrás: Shutterstock/Sean Pavone

A hegytetőn található hatalmas parkban görög színház, állatkert, rengeteg sportolási lehetőség és piknikezésre hívogató zöld pázsit is helyet kapott. Esti fényekben, naplementekor az Obszervatórium és a város is lélegzetelállító, ez a látkép biztosan örök emlék marad. 

Jövő héten utazom tovább Arizona államba és célba veszem a legszebb a kanyonokat. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek