Videó: Felfedezték Ausztrália legmélyebb barlangját

Július végén egy expedíció során fedezték fel Ausztrália legmélyebb barlangját, amit a koronavírus egyik variánsáról neveztek el – olvasható a CNN oldalán.

A barlangkutató csoportnak – a Southern Tasmanian Caverneers (STC) tagjainak – fél évbe telt míg feltérképezte országuk legmélyebb barlangját, amely 401 méter mélyen a Mount Field Nemzeti Parkban található. 

A kicsi, de összetartó barlangközösségben az egyik legszentebb szabály, hogy aki felfedezi a barlangot, az el is nevezheti. A kutatócsoport szervezője, Ciara Smart a koronavírus delta-variánsa után nevezte el az üreget, mivel a barlang mélységei a járványidőszak alatt váltak ismerté.

A most felfedezett barlang a legmélyebb Ausztráliában, a világrekorder azonban továbbra is az abháziai Verjovkina-barlang, amely 2212 méteres.

A kutatók műholdadatokat használtak fel a Delta Variant (Delta-Variáns) névre keresztel barlang feltérképezésére, majd egy 3D lézermodellező eszközt is bevetettek, hogy képet kapjanak a barlangrendszerről. A szűk és keskeny barlang bejárata a Test Station Queue 4 méterrel magasabban van, mint a rendszer eddigi legmagasabb ismert bejárata. Aztán van egy másik klausztrofóbiás rész, a Close Contact, és találtak egy 163 méter magas vízesést is.

A csapat 14 órát töltött a barlang mélyénForrás: Facebook/Where To Travel Australia

A nyolc barlangász összesen mintegy 14 órát töltött a felszín alatt. Azért, hogy melegen maradjanak, több réteg gyapjút és flanelt viseltek, erre jött még egy műanyag kezeslábas, gumicsizma és vízálló kesztyű. A csapat elmondása szerint a barlang feltérképezése igen megerőltető volt, a függőleges rendszer miatt több száz métert kellett leereszkedni, illetve felmászni. De amint a fenti képen is látható, a barlangászok nem bánták meg a kimerítő munkát.

A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Adwo

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek