Új szabályokkal nyit meg a DiCaprio-filmből ismert, évekre lezárt thaiföldi öböl

A thaiföldi Nemzeti Parkok Minisztériuma közölte, hogy 2022 január 1-én újranyit a Maya-öböl, melyet a 2000-ben, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című film tett híressé. A népszerű úti célt 2018 júniusa óta nem látogathatták a turisták, mivel a területen korall-helyreállítási program folyt - számol be róla a cnn.com.

Turisták a Maya-öbölben 2015-benForrás: Avatar_023/shutterstock.com

A lezárást eredetileg csak négy hónapra tervezték, de további több mint két évvel meghosszabbították, miután kiderült, hogy több időre van szükség a koralltelepítésekhez és a sziget infrastruktúrájának bővítéséhez.

A Hat Noppharat Thara – Mu Ko Phi Phi Nemzeti Park

A 388 km²-es területtel rendelkező védett tengeri park Krabi tartományban található, és gyönyörű, fehér homokos strandjairól, korallzátonyairól, kristálytiszta vizéről valamint mészkőkarsztjairól ismert, népszerű célpont a búvárok körében.


A nemzeti park két területet foglal magában: a Krabi városától a tartomány keleti oldaláig húzódó partvonalat (Hat Noppharat Thara) és a PhiPhi-szigeteket (Mu Ko Phi Phi), délebbre. Az előbbi oldalhoz mangrove-erdőkön és part menti strandokon kívül nem tartoznak egyéb, szárazföldi területek.

Az öböl a Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi Nemzeti Parkban, az egyik Phiphi-szigeten, Phi Phi Leh-en található, és bezárása előtt is csak egy napos kirándulásokra lehetett ide jönni, ittalvás nélkül. A hivatalos adatok szerint az öböl 2018-ban átlagosan napi 5000 látogatót fogadott, a környékre sokan érkeztek Phuketből, amely innen kevesebb mint egy órányi motorcsónak-útra található.

Korábban nem volt ilyen szigorú a szabályozásForrás: Drone Thailand/shutterstock.com

Mint Varawut Silpa-Archa természetierőforrás- és környezetvédelmi miniszter közleményéből kiderül, a Maya-öböl koralljainak pusztulásához jelentős mértékben hozzájárult a megnövekedett turizmus, de a lezárások hatására az állományoknak sikerült regenerálódniuk.

Új szabályok

Az újranyitás azonban több új szabállyal is jár. Motorcsónakok nem léphetnek be az öbölbe, az utasoknak egy, a sziget hátsó részén található, távolabbi mólónál kell kiszállniuk, ahol egyszerre maximum nyolc motorcsónak köthet ki. Egy látogatás maximum egy óráig tarthat, és egyszerre legfeljebb 300 turista tartózkodhat ott naponta 10 és 16 óra között. Szabadtüdős merülésre az öböl előtt a kijelölt zónákban továbbra is lesz lehetőség. Jelenleg még zajlanak az új mólók és a vízi tevékenységekre kijelölt területek kialakításának munkálatai.

Csónakok a Maya-öbölbenForrás: pittaya wongsarattanasil/shutterstock.com

A thaiföldi újranyitás

Korábban mi is megírtuk, hogy Thaiföld novembertől lazít a belépési követelményein azok előtt az utazók előtt, akik megkapták az oltást, és alacsony kockázatú országból érkeznek - a jelen állás szerint Magyarország is ezek közé tartozik. Az említett látogatóknak csak egy éjszakát kell eltölteniük egy kormány által jóváhagyott karanténhotelben, míg az érkezésük után elvégzett Covid-teszt eredményére várnak. A be nem oltott utazókra 10 nap karantén vár. A Thaiföldre történő utazás részletes feltételeiről a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek