Egy csokorra való a turisták legnagyobb balgaságaiból, amit 2022-ben követtek el

Ahogy megszűntek az utazási korlátozások, a turisták is szétözönlöttek a világban, mi pedig folyamatosan irtuk a híreket az utazók sokszor botrányosnak nevezehető viselkedéséről. A szégyenteljes tettek mellett olyan is előfordult, hogy valaki nem szánt szándékkal keveredett kellemetlen helyzetbe. Éppen ezért ideje összefoglalni a legtipikusabb eseteket, hogy tanulhassunk belőlük. 

Ahogy kicsit kezdett jobb idő lenni, a látogatók megindultak az európai turizmus egyik fellegvárába, Olaszországba, és idén ott mintha a szokásosnál is többen rúgtak volna ki a hámból úgy, hogy annak már komoly (anyagi) következményei is lettek. Mutatjuk, hogyan ne viselkedjünk vendégként egy másik országban, és persze a sajátunkban sem!

Rendbontók és károkozók Rómában

Még áprilisban egy holland látogatót büntettek meg 1000 euróra (kb. 400 ezer forint), mert belemászott a Trevi-kútba. Mondani sem kell, hogy valószínűleg Fellini Édes élet című filmje ihlette meg, de mivel tilos szökőkutakba mászkálni, az olasz szervek ezt a fajta rajongást csak egy drága büntetéssel tudták jutalmazni.

A Trevi-kútba érméket dobálni szabad, fürdeni viszont tilosForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

Még mindig csak áprilisban járunk, amikor egy argentín turistát büntettek meg, miután a drónja egy műemlék tetejébe csapódott Róma központjában. A 39 éves férfi a Piazza Venezián röptette a szerkezetet, amikor elveszítette az uralmát felette, és az a 15. században épült Palazzo Venezia tetejének ütközött. A rendőrök feljelentették, mivel nem tartotta tiszteletben a város feletti repüléstilalmi zónát. 

És folytassuk rögtön azzal a döbbenetes esettel, amikor egy szaudi férfi Maseratival hajtott le a Spanyol lépcsőn, ahova 2018 óta még leülni is tilos. Mentségére legyen mondva, ő nem szándékosan tette. A vakációját töltő üzletember nem ismerte a történelmi város utcáit, és hajnalban, a hotelbe vezető úton rosszul kanyarodott. Hogy orvosolja az eltévesztett irányt, a XVIII. századi lépcsőkön bukdácsolt le az autóval. Pontosan így!

A teljesen értelmetlen akcióért pontosan nem derült ki, hogy mennyit, de valószínűleg nagyon magas pénzbírságot kellett fizetnie a Kulturális Örökségvédelmi Felügyeletnek.

A Spanyol lépcső idén mintha a balga turisták célpontja lett volnaForrás: Frank P/Pixabay

Ennyivel azonban sajnos nem úszta meg az olaszok kedvenc találkozóhelye, az UNESCO világörökség részét képező 18. századi márvány lépcsősor, mert csupán egy hónapra rá, hogy kocsival hajtottak le rajta, két amerikai turista végigtolta rollereit a lépcsősoron, majd egyikük rá is hajította, amivel 25 ezer eurós (kb. 9,8 millió forint) kárt okozott.

A rendőrség később elkapta a 28 éves nőt, és 29 éves férfi partnerével együtt megbírságolta őket, plusz a párnak megtiltotta, hogy visszatérjen a Spanyol lépcsőhöz, melyet 2015-ben 1,5 millió euróért állítottak helyre.

Júliusban egy kanadai turistát kaptak el a rendőrök, aki belevéste a nevét a Colosseum falába. A legmegbotránkoztatóbb eset viszont idén októberben történt a Vatikánban, amikor egy amerikai turista szánt szándékkal két ókori római szobrot tört darabokra.

Az amerikai turista a Vatikánban garázdálkodott - illusztrációForrás: Shutterstock/Stanley Kalvan

A Vatikáni Múzeumok részét képező Museo Chiaramontiban a férfi két felbecsülhetetlen értékű szobrot döntött fel dühében, majd elmenekült a helyszínről. Az Il Messaggero című újság szerint a férfi azt követelte, hogy láthassa a pápát. Amikor közölték vele, hogy ez nem lehetséges, állítólag a földre hajított egy római mellszobrot. Ezután futásnak eredt, és miközben a személyzet üldözőbe vette, a férfi útközben ledöntött egy másik szobrot is. A barbár turistát a vatikáni rendőrség megállította, és átadták az olasz hatóságoknak. Remélhetőleg dühítően magas összeget szabtak ki neki büntetésül.

Velence sem úszta meg 

Eközben Velencében a turisták rendszeresen fürdőztek az UNESCO által védett csatornákban. Májusban amerikaiak vetkőztek le, hogy meztelenül mártózhassanak meg a 14. századi Arsenale nevezetesség mellett. Augusztusban pedig még nagyobb felháborodást váltott ki, amikor két ausztrál a Canal Grandén szörfözött. Luigi Brugnaro, Velence polgármestere vérszemet kapott, miután meglátta a az erről készült videót, amelyet később a Twitteren is közzétett egy felirattal együtt, amelyben a turistákat két fennhéjázó idiótának nevezte, akik gúnyt űznek a városból.

A polgármester még egy ingyenes vacsorát is felajánlott annak, aki azonosítani tudja a szörfösöket, ami végül sikerrel zárult. Nem tudjuk, végül mekkora pénzbírságot kellett fizetniük, de reméljük, annyit, hogy ekkora sületlenség legközelebb eszükbe sem jut. 

Szintén nagy balgaság volt négy német turistától, hogy Velence egyik történelmi nevezetességén piknikezett. A csoport élelmet vásárolt, és tábort vert egy kis téren, a velencei Campo Zaccaria közelében. Székeket raktak ki, és terítőt terítettek egy kőépítményre, amelyről kiderült, hogy egy 18. század elejéről származó, használaton kívüli kútfő. A tudatlanság persze nem mentesít, így borsosra sikeredett a piknik: egészen pontosan 4200 eurós (közel 1,7 millió forint) pénzbírsággal sújtották a lakmározó négyest. 

Szelfizők és fotósok

Júliusban egy kisebb turistacsoport jegy nélkül merészkedett a Vezúvhoz egy olyan utat választva, amely egyértelműen tiltott volt, mert rendkívül veszélyes. Mindez ki sem derült volna, ha az egyik  amerikai turista nem zuhan a vulkán kráterébe. Szerencséjére csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A férfi szelfit készített, amikor a telefonja kicsúszott a kezéből, és a vulkán szájában landolt.

A Vezúv Nápolyból fotózva, melyet a kijelölt útvonalakon szabad csak megmászniForrás: Lajos Móricz/Pixabay

Ezután leereszkedett a kráterbe, hogy megpróbálja visszaszerezni a mobilját, de elveszítette az egyensúlyát, és néhány métert zuhant. Az ott dolgozók azonnal a segítségére siettek, és egy hegyi mentőhelikoptert is indítottak. A turistát és három rokonát vádemelés alá vonták, miután a rendőrség feljelentette őket lezárt terület átlépése miatt.

És még mindig nincs vége az idei olasz eseteknek! Októberben egy nő meztelenül fotóztatta magát egy katedrális lépcsőjén, Amalfi városában. A helyiek döbbenten látták, ahogy a nő a Sant'Andrea katedrális lépcsőjén pózol, miközben csak egy vékony piros anyagcsík fedi a teste egy részét. "A dóm az imádság helye, nagyon közel áll az olaszok szívéhez" – mondta Laura Thayer, a Ciao Amalfi blog szerzője. Az angol nőt, a fotóst, és az asszisztensét elfogták a rendőrök, és közszeméremsértés miatt az ügyészséghez irányították őket. Valószínűleg ők is jóval könnyebb pénztárcával távoztak. 

A Nobra-völgy homokdűnéi"Forrás: Raghavan V/Wikipedia"
A tudatlanság nem kifizetődő

Ha egy általunk választott országba utazunk, érdemes utána olvasni a helyi tudnivalóknak, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés. Valószínűleg nem így tett az a házaspár, akit Indiában pénzbírsággal sújtottak, mert egy utcai terepjárót vezettek az észak-indiai Nubra-völgy ökológiailag érzékeny homokdűnéin. A párra 50 000 rúpiás (kb. 240 ezer forint) pénzbírságot szabtak ki a tiltó parancsok megsértése miatt.

Meggondolatlan állatrajongók

Igen, mi is is egyet értünk azzal, hogy az állatok imádnaivalók, de még egy ismeretlen kutyát sem rohanunk megsimogatni, ha nincs mellette a gazdája, akitől erre engedélyt kérnénk. Soha nem tudhatjuk ugyanis, hogy a hirtelen közeledésünk mit vált ki egy állatból. De azok a turisták, akikről most mesélni fogunk, ennél jóval tovább mentek. 

A thaiföldi Csiangmajban található Patara Elefántfarmon a turisták rendkívül közel kerülhetnek az elefántokhoz. Az egyik odalátogató turista viszont nem sejtette, hogy ennyire közel! Egy szerleburdi kiselefánt ugyanis annyira szimaptizált vele, hogy szinte felöklelte a nőt, hogy teljes súlyával az ölébe másszon, és amikor ez nem sikrült neki, akkor játékból rá is feküdt.

Szerencsére ebből nem lett komolyabb baleset, de pár kék folt egy ideig biztos emlékeztette a látogatót a különleges találkozásra.

Egy cuki kiselefánt simogatására kiéhezett turista vágya még érthető is, az viszont már kevésbé, hogy mi vezérelhet bárkit, aki egy bölényt szeretne közelebbről megszemlélni. Márpedig május végén egy nő merészkedett túl közel a hatalmas állathoz a Yellowstone Nemzeti Parkban. Mintegy három méterre volt a hatalams állattól, amikor az rátámadt, felöklelte és feldobta a levegőbe.

A nő a szúrt seb mellett más sérüléseket is szenvedett, amikor a háromméteres magasságból lezuhant. A világ legrégibb nemzeti parkjának szabályzata alapján a látogatóknak több mint 23 méteres távolságot kell tartaniuk a bölényektől.

Termetes állatok, melyek még ránézésre is félelmetesek - illusztrációForrás: Guimir/commons.wikimedia.org

Júniusban szinte ugyanez az eset ismétlődött meg ugyanitt, csak éppen egy 34 éves férfival, akinek szerencséjére csak a karja sérült meg.

Végezetül pedig egy friss esetről számolunk be: egy nő merészkedfett túl közel egy kenguruhoz Ausztráliában, az új-dél-walesi Kangaroo Valley-ben. Szerette volna megsimogatni az egyik állatot, amit egyébként is tilos. A kenguruk eleve ideges lények, és ha fenyegetve érzik magukat, akkor támadnak. Pont ez történt itt is. 

Az állat a nő felé ugrott de fizikai kontaktus nem történt szerencsére, bár valószínűleg a látogató így is megtanulta egy életre, hogy vadon élő állatot nem simogatunk!

Forrás: travelo.hu, ladible.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek