Botrányosan viselkednek a turisták Olaszországban, nem tisztelik a műemlékeket sem

Ahogy megszűntek az utazási korlátozások, és a turisták is visszaözönlöttek Európába, folyamatosan jelentek meg a hírek az olaszországi látogatók botrányos viselkedéséről. Úszkálás, szörfözés az UNESCO által védett csatornákban, betörés a történelmi helyszínekre, lehajtás a világ leghíresebb lépcsőjén egy Maseratival. És amikor azt gondolnánk, hogy ennél rosszabb már nem is lehet, akkor jön a hír, hogy felbecsülhetetlen értékű szobrokat is összezúztak a Vatikánban.

Egy látogató egy bérelt Maseratival hajtott le a római Spanyol lépcsőnForrás: Frank P/Pixabay

Júniusban két amerikai turista 25 000 dollár értékű kárt okozott a római Spanyol lépcsőben, amikor letolták, majd egyikük le is hajította a rollerét rajta. Még ennél is botrányosabb a májusi eset, amikor egy szaúdi látogató egy bérelt Maseratival hajtott le a történelmi lépcsősoron, mentségére szóljon, hogy nem készakarva tette.

A turisták rendszeresen fürdőznek Velence UNESCO által védett csatornáibanForrás: Lena Lindell/Pixabay

Eközben Velencében a turisták rendszeresen fürdőznek az UNESCO által védett csatornákban. Augusztusban két ausztrál a Canal Grandén szörfözött, míg májusban amerikaiak vetkőztek le, hogy meztelenül mártózhassanak meg a 14. századi Arsenale nevezetesség mellett.

Szintén augusztusban egy ausztrál úgy döntött, hogy segédmotoros kerékpárjával járja körbe az ókori római Pompeiit, míg októberben egy amerikai összetört két felbecsülhetetlen értékű szobrot a Vatikáni Múzeumban, miután közölték vele, hogy nem láthatja a pápát. Két hónappal korábban egy amerikai házaspárt kaptak rajta, amint neveik kezdőbetűit vésik a Colosseum melletti 2000 éves emlékmű, az Augustus diadalív falába.

A Colosseum fala sem úszta meg a turisták bárgyúságát - illusztrációForrás: Paris Orlando

De vajon tényleg egyre rosszabb a helyzet, vagy csak elfelejtettük, milyen felháborítóan tudnak viselkedni a turisták, amikor nem otthon vannak? Olaszország turisztikai hivatala szerint a nemzetközi látogatók száma 2022 januárja és júliusa között 172%-kal nőtt 2021-hez képest, sőt a járvány előtti rekordokot is meghaladta 57%-kal – talán emiatt tűnik olyan soknak a megbotránkoztató esetek száma.

Eike Schmidt, a firenzei Uffizi Galéria igazgatója szerint a turisták illetlen viselkedése nem újdonság.

„Szerintem, idén sem rosszabb a helyzet, mint máskor – azt hiszem, most tartunk ott, ahol 2019-ben abbahagytuk, és egyszerűen azért tért vissza ez a jelenség, mert a látogatók is visszatértek" – mondta a CNN cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek