Keletre, nyugatra vagy délre? Erre induljon, ha a télből a nyárba vágyik!

A hideg idő beköszöntével sokakban felerősödik a vágy, hogy ne csak a kályha mellett tapasztalják meg a kellemes meleget, hanem a valódi napsütésből is nyerjenek némi muníciót a szürke hónapokra. Ha már eldöntöttük, hogy nekivágunk, már csak az a kérdés, hogy merre induljunk. A képeken csábítónak tűnő helyszínekről kiderülhet, hogy valójában egyáltalán nem nekünk a valók, de az is előfordulhat, hogy első ránézésre alábecsüljük azokat a lehetőségeket, amelyeket egy hely tartogat számunkra. Cikkünkkel szeretnénk némi inspirációt adni a döntéshez, és arra keressük a választ, kinek ajánlható Amerika, kinek a Közel-Kelet, kinek Délkelet-Ázsia, és ki fogja magát Afrikában a legjobban érezni.

Bár a járványhelyzet egy időre elejét vette a nagy utazásoknak, jelenleg sok lehetőség kínálkozik arra, hogy télen is nyaralni induljunk, és a legtöbb ország mindent megtesz azért, hogy a turisták biztonságban érezhessék magukat. Igazán nagy választék áll előttünk, ha szeretnénk feltöltődni egy kis napsütéssel, tengerparttal, az ősi emlékek látványával - azzal, hogy kiszakadunk a megszokásokból, és elmerülünk egy másik kultúra, egy másik életmód nyújtotta érdekességekben.

Ház a szaúd-arábiai Dzsidda óvárosábanForrás: Osama Ahmed Mansour / Shutterstock

A Közel-Kelet - a múlt és a jövő bölcsője

Ha a Közel-Keletre gondolunk, talán a Holt-tengeri lebegés jut eszünkbe először, esetleg egy kellemes csobbanással összekötött fotózkodás a világ legmagasabban fekvő végtelenített medencéjében. Persze továbbra is érdemes az ehhez hasonló élményekért felkeresni a régiót, azonban ezzel párhuzamosan egyre több mindent fedezhetünk fel a sokáig elzárt arab világ kincseiből és természeti látnivalóiból is. A legjobb példa erre Szaúd-Arábia, ahol 2020-ban megnyitották a turisták előtt Madáin Szálih régészeti területét, melyet az ókorban Hegraként ismertek, és az elfeledett, sivatagi nomádnép, a nabateus civilizáció egyik legfontosabb városa volt. Az UNESCO-világörökség részét képező területen, akárcsak Petra romvárosában, szintén száznál több sziklába vájt monumentális sírépítmény mesél a régmúlt időkről.

Ezen a vidéken egyaránt megtaláljuk az ősi idők titokzatos romjait, és haladás hihetetlen innovációit. Nem túlzás arra gondolnunk, hogy nemcsak a civilizáció, de a jövő bölcsőjét is itt találjuk, ez a kontraszt pedig önmagában is elég extrém élmény. 

Zájed sejk mecset Abu-Dzabiban - ez a 8. legnagyobb mecset a világonForrás: ventdusud / Shutterstock

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azok fogják itt jólérezni magukat, akiket lenyűgöz ez a kontraszt, és az európaitól helyenként gyökeresen eltérő alapokon nyugvó kultúra. Akik izgalmasnak találják a sivatagi tájat, és bírják is a forró és száraz klímát, emellett mélyebben megismernék, hogyan formálta-formálja az embert a próbára tévő éghajlat. Mindebből az is adódik, hogy itt esetenként merevebb szabályokkal találkozunk, ami ugyanakkor előny is lehet, ha az utazás során is fontosnak tartjuk a kereteket, a szervezettséget és a kiszámíthatóságot.

Latin-Amerika - Istennők és leguánok nyomában

Latin-Amerikában bizonyos szempontból a Közel-Kelet ellentétét találjuk meg. Sivatag helyett buja esőerdőket, száraz levegő helyett magas páratartalmat, helyenként ismerős európaiságot, és a már-már katonás rend helyett bohém lazaságot és művészi hangulatot. Erről a régióról megkerülhetetlenül eszünkbe jut a maják és aztékok mágikus öröksége, és ha a hajdani őslakosok nyomába erednénk, a Yucatán-félszigetet mindenképp érdemes útba ejtenünk.

Egykor itt volt a maja civilizáció központja, az utóbbi időben pedig egyre újabb leletek kerülnek elő a föld alól a grandiózus, 1500 kilométeres vasútvonal építése során, mely a tervek szerint a legfontosabb turistacélpontokat és maja emlékeket köti majd össze Palenque romvárosától indulva Cancún felé két útvonalon, a félszigetet körülvéve. A vonal a tervek szerint 2024-re készül el.

Cancún tengerpartja és szállodasoraForrás: jdross75 / Shutterstock

A környéken olyan maja városromokat csodálhatunk meg, mint Tikal, Calakmul, Uxmal, vagy Chichén Itzá, és igazi különlegesség a Cancún partjaitól nem messze található Isla Mujeres, vagyis a nők szigete, melyet az itt talált kicsi, női alakokat ábrázoló agyagfigurákról neveztek el. A szobrocskák vélhetően Ixchelhez, a szerelem maja istennőjéhez kapcsolódnak, akinek itt volt a kultuszhelye. Szobrot kaptak itt a szigeten bőven fellelhető iguanák is, igaz, ez már egy későbbi történet, ahogyan az innen nem messze látható, víz alatti szoborpark is. A káprázatos természet, az ősi látnivalók és a kortárs művészeti alkotások itt szerves egységbe ötvöződik.

Kinek ajánljuk?

Aki szeretné jobban megismerni ezt a hármas egységet: a prekolumbián kultúrát és annak továbbélését, a buja dzsungelekkel, lagúnákkal és barlangokkal tarkított félsziget gazdag élővilágát, mindezt a 21. század attrakcióival kiegészítve. Miután a helyszínt buliközpontként is számon tartják, elsősorban azok fogják itt jól érezni magukat, akik kedvelik a pörgést, a színes, zenés-táncos forgatagot, és azt, ha mindig történik valami. Szintén szempont lehet a választásnál, hogy olyan országba tehetünk egzotikus utazást, ahol európai nyelvet beszélnek.

Forrás: Vienna Airport
Máris csomagolna?
Akkor jó, ha tudja, hogy az Austrian Airlines hetente két közvetlen járatot is kínál a mexikói Cancúnba, hetente háromszor pedig Mauritiusra és a Maldív-szigetekre szállítja utasait a bécsi reptérről. És amíg az Etihad Airways Abu-Dzabiba, addig a Saudia légitársaság a szaúd-arábiai Dzsiddába indítja közvetlen járatait hetente két alkalommal. Fedezze fel ezeket a napfényes úti célokat a bécsi repülőtérről indulva! (X)

Délkelet-Ázsia - a mesés tengerparti élmények hazája

Ázsia az igazi, klasszikus téli úti cél. Ha azt halljuk, hogy paradicsomi üdülőhely, talán először Bali esetleg a Maldív-szigetek fehér homokos, türkizkék vizű tengerpartjai jutnak eszünkbe, vagy Thaiföld sziklás öbleibe kalandozik a képzeletünk. Nem véletlen, hogy épp egy ilyen helyszínen forgatták A part című DiCaprio filmet is, mely jól tükrözi, mit is keres gyakran a nyugati ember a Távol-Keleten: azt, hogy kivonulhasson a civilizációból, akár egy kis időre "eltűnhessen" a vadonban, távol a világ zajától, de ha kell, könnyen elérhető legyen a partiélet és a nyüzsgő városi atmoszféra.

Ázsia még ma is elsősorban az egyedül vagy párban utazó hátizsákos turisták, spirituális zarándokok, költségkímélő egzotikus úti célt keresők első számú desztinációja, de ugyanúgy megtalálhatjuk itt a családi nyaralásra alkalmas luxusresortokat, mint a csendes elvonulásra alkalmas helyszíneket.

A Maldív-szigetek luxus bungalóiban fél lábbal a paradicsomban érezheti magát az utazóForrás: icemanphotos / Shutterstock

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik felhőtlen kikapcsolódásra vágynak a természetben, felfedeznék a trópusi erdők atmoszféráját, és aktívan vagy passzívan kapcsolódnának ki a tengerparton: a búvárkodás szerelmesei itt gazdag vízi élővilágot és ennek bemutatására szakosodott infrastruktúrát találnak, de az édes semmittevés hívei is garantáltan feltöltődve távoznak innen. A nagyvárosok viszont azoknak nyújtanak izgalmakat, akik kedvelik az állandó pörgést, és minél több élményt szeretnének begyűjteni egy utazás alkalmával.

Afrika keleti szigetei - romantikus vakáció az érintetlen természetben

Afrika keleti szigetei, a Seychelles-szigetek, Madagaszkár és Mauritius a nászutasok kedvelt célpontjai, ami nem is meglepő, mert csendes idilljeikkel, képeslapra illő naplementéikkel ezek a tájak valóban romantikus környezetet teremtenek a szerelmeseknek. Emellett, ahogyan a kontinensen, úgy itt is fontos vonzerőt jelentenek a természetvédelmi területek és a rajtuk élő, különleges állatok.

Madagaszkár különösen ismert biológiai sokféleségéről és egyedülálló élővilágáról, növényeinek és állatainak 90 százaléka sehol máshol nem található meg. Legnépszerűbb állatai a makik és a kaméleonok, legnagyobb ragadozója a cibetmacskafélék családjába tartozó fossza, de igazán ikonikus látványt nyújtanak a sziget majomkenyérfákkal övezett sétányai is.

A Seychelle-szigetek a festői tengerpartjai mellett őshonos madarairól híres, a területen tizenhárom egzotikus faj él. Két szigetcsoportja is az UNESCO Világörökség része: az Aldabra-korallzátony, mely a világ legnagyobb atollja, és a Praslin szigetén található Valée de Mai természetvédelmi területe. A felsorolásból természetesen nem maradhat ki a páratlan Mauritius sem, ikonikus, 550 méter magas UNESCO Világörökségi bazaltkúpjával, Chamarel városának geológiai érdekességével, a Hét színű földdel, vagy a Black River Gorges (Fekete-folyó Szurdok) Nemzeti Parkkal.

A mauritiusi Le Morne félsziget és a fenséges Mont BrabantForrás: Myroslava Bozhko / Shutterstock

Kinek ajánljuk?

Egy romantikus kiruccanáshoz keresve sem találnánk jobb úti célt, mint a bájos kis szigeteket. Persze, nemcsak a szerelmesek mélyíthetik el itt a kapcsolatukat, és küldhetnek haza díjnyertes Instagram-fotókat, de bárki megtalálhatja itt az elmélyülés és a civilizációs ártalmaktól való megszabadulás lehetőségeit, aki csendes, de tartalmas vakációra vágyik. Különösen élvezni fogják a szigetvilágot azok, akik rajonganak az egzotikus állatokért és geológiai érdekességekért, és nem bánják, ha hirtelen úgy érzik, mintha egy természetfilmbe csöppentek volna.

A cikk megjelenését a Bécsi Repülőtér támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek