Több mint ezeréves maja leletre bukkantak Mexikóban

A több mint 1000 éves maja kenura egy édesvízzel telt, kútszerű karsztvíznyelőben (cenote) bukkantak rá a búvárrégészek, amikor a Yucatan-félszigeten, közel a híres Chichen Itza maja város romjaihoz, feltárási munkákat végeztek a tervezett maja vasútvonal nyomvonalának mentén - közölte a mexikói kulturális minisztérium.

Cenote Samula, Yucatan-félsziget - a kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com / Tadas_Jucys

A térségben számtalan ilyen cenote található; a legtöbbet a maják szent helyként tartották számon annak idején. A csónak, amit az egyik ilyen víznyelőben találtak 1,6 méter hosszú, 80 centiméter széles és 40 centiméter magas. Az előzetes becslések szerint valamikor i.sz 830 és 950 között készült - írták az MTI hírében.

A szakemberek szerint a lelet azért páratlan, mert ez az első olyan kenu, amelyet teljes egészében, és nagyon jó állapotban találtak meg az egykoron maják lakta térségben. A maja vasútvonalat egyébként Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik és 1500 kilométeresre tervezik. Nagy része a Yucatan-félszigeten halad majd, és a tervek szerint 2024-re készül el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek