A majomkenyérfák útja Madagaszkár legnépszerűbb látványossága

Madagaszkár, a világ második legnagyobb szigetországa, a Föld egyik utolsó zöld paradicsoma. A biológiai sokféleségéről ismert ország élővilága egyedülálló, növényeinek és állatainak 90 százaléka sehol máshol nem található meg a Földön.

Majomkenyérfák útjaForrás: CC BY-SA 3.0/Gavinevans/Wikipedia

Az egyik legjellemzőbb növények a szigeten a baobab (majomkenyérfa) fák. Tulajdonképpen a Föld nyolc baobab faja közül hat csak Madagaszkáron őshonos. Az országban fellelhető majomkenyérfák közül néhány nem kevesebb, mint 2800 éves, és törzsük akár 46 méter magas is lehet. Gigantikus méreteikkel, szoktalan formáikkal kissé szürreálisnak hatnak a platánsorokhoz szokott szemünknek.

Mint egy mesében, úgy festenek a furcsa kinézetű fákForrás: Artapixel/Pixabay

A legtöbb látogatót kétség kívül a Manabe régióban lévő majomkenyérfák útja vonzza. Ez a baobab fákkal szegélyezett földút valóban lenyűgöző látvány, olyannyira, hogy 2015-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánították a területet. Az utat más néven Baobab-sikátoroknak is nevezik a 25 hatalmas termetű majomkenyérfa miatt, melyek 260 méter hosszan sorakoznak az út mentén, egyedülállóan gyönyörű környezetet teremtve. 

Bár ezek a magányos monstrumok egészen sajátos hangulatot kölcsönöznek a kopár tájnak, fontos megjegyezni, hogy a terület régen nem így nézett ki. Egy dús erdő állt itt, amiben más növényfajok is éltek. A hatalmas erdőirtások azonban legyalulták a területet, így a majomkenyérfák elszigetelten növekedtek tovább.

Az arabok szerint az ördög téphette ki őket a földből

A fák szerteágazó lombkoronájukkal egészen furcsa látványt nyújtanak. Amikor az arabok száz évvel ezelőtt a környéken jártak, a fák lombkoronáját gyökereknek nézték. Azt gondolták, az ördög téphette ki a fákat a földből, és fejjel lefelé ültette őket vissza.

Így is jól lehet látni, milyen magasra nőnekForrás: NikkyS/31 images/Pixabay

Ezeket a fákat és a közeli területeken növekvő többi fajt állandó veszély fenyegeti a népesség növekedése és a bozóttüzek miatt. Annak ellenére, hogy felkapott turisztikai célpont, az útnak nincs látogatóközpontja és nem szednek belépőt sem, így kevés bevételt termel a helyi közösségnek. De a civil társadalom és más nem kormányzati szervek a kormánnyal együttműködve különféle programokat indítottak a terület védelmében. A helyi közösségek azt remélik, hogy a fák további 800 évig fennmaradhatnak.

A szerelmesek fái

A majomkenyérfák útjától 7 kilométerre északnyugatra található egy másik baobab látványosság: két, törzsüknél összecsavarodott majomkenyérfa. Egy híres legenda szerint két szerelmes élt a közeli faluban, de nem tudtak együtt élni, vagy gyereket nemzeni, mert már elköteleződtek másnak.

Baobab, MadagaszkárForrás: Graphic Node/Pixabay

Mindig is azt kívánták, bárcsak együtt lehetnének, és segítséget kértek az istenüktől. A válasz a két baobab formájában érkezett meg, amelyek az örökkévalóságig ölelik egymást, ahogy a fiatal szerelmesek mindig is kívánták – írja a worldatlas.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek