Megnyitják a turisták előtt a nabateusok szaúdi sivatagba rejtett, ókori városát

Szaúd-Arábia megnyitja Hegra, korábban a külföldi látogatók elől elzárt történelmi városát a turisták előtt. A Madáin Szálihként is ismert sivatagi terület az al-Ulai oázis közelében található, az i.e. 4. századtól az i.sz. 1. századig egy virágzó kereskedelmi központ és egyben az elfeledett, sivatagi nomádnép, a nabateus civilizáció egyik legfontosabb városa volt  – írja cikkében a Smithsonian Magazine.

Madáin Szálih - Szaúd-Arábia északnyugati részén levő régészeti ásatási terület az al-Ulai oázis közelében, 400 kilométernyire MedinátólForrás: Sainuddeen Alanthi / Shutterstock

Hegra jelentősen hasonlít testvérvárosához, a jordániai Petrához, ám sokak számára eddig ismeretlen volt. Ezért a hely népszerűsítése érdekében az ország megnyitotta a nabateusi királyság másik kereskedő városát is az összes turista előtt. A helyszíneken túravezetők és mesemondók avatják be a látogatókat a rejtélyes királyság történeteibe, miközben végigvezetik őket a sírokon és a közel hétezer nabateus feliraton. 

Az ókorban Hegra néven ismert helység a száznál több sziklába vájt monumentális sírépítményéről ismertForrás: Sammy Six / Wikipedia

És bár a nabateusok fővárosában, Petrában több mint 600 síremlék található, Hegrában pedig csak 111, ám utóbbi helyen ezek a gondosan faragott sírok sokkal jobb állapotban vannak, így a látogatók közelebbről is megnézhetik azokat. A legnagyobb sírépítmény 22 méter magas, a legrégebbi az i. e. 1. századból való.

A város építészeti megoldásait ókori római és görög elemek inspirálták, de az egyiptomi és a perzsa világ fontos szimbólumai is megjelennek rajtuk, így aztán széttárt szárnyú szfinxek, sasok és griffek lebegnek fenyegetően a sírok bejáratai felett, hogy megvédjék a holtakat a betolakodóktól. Míg másokat Medusa-szerű maszkok vagy tekeredő kígyó-szobrok őriznek.

A helyet 2008-ban az UNESCO felvette a kulturális világörökség jegyzékébeForrás: Hugo Brizard - YouGoPhoto / Shutterstock

A külföldi turisták eddig csak külön, a szaúdi kormánytól beszerezhető engedéllyel léphettek be erre a területre, mostantól azonban bárki ellátogathat ide, aki online megvásárolja a 95 szaúdi riálba (~7600 forintba) kerülő belépőt. A látogatók buszokkal juthatnak el a sziklavárosba, ahol mesemondók viszik közelebb őket a nekropolisz minden négyzetméterének történeteihez.

Forrás: Travelo
Járja be velünk Petrát, a sziklákból faragott, eldugott ősi romvárost!
Száz méter magas sziklák, egy szűk szurdokban vezető út, kétezer éves barlanglakások, és a vörös homokkő ezer árnyalata napszaktól függő színekben váltakozva. Petra romvárosáról fotót a nyolcvanas évek végén karácsonyra kapott Monopoly játéktábláján láttunk először, a jordán romváros birtoklevelét megszerezve pedig pont úgy lehetett a mezőre lépő játékostársaktól sarcot szedni, ahogyan az első században ott élő nabateusok is tették a földjükön áthaladó kereskedő karavánokkal. Ez az ókori arab nép egészen különleges, zárt birodalmat faragott magának a sivatag szikláiból, gondosan elrejtve vízhálózattal teleszőtt oázisát a világ szemei elől. Tartsanak velünk önök is, és lapozgassák végig albumunkat, amit a világ egyik újkori csodájáról, a két karavánút találkozásánál alapított Petráról hoztunk! Olvasson tovább erre!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek