Ne csak nézze, sétáljon is ezeken a művészeti alkotásokon!

A művészet már nagyon régen nem szorul a múzeumok falai közé, a különböző stílusok pedig elég széles spektrumon mozognak a street art-tól a zenélő installációkig. Művészeti alkotásnak tekinthető egy épület, egy híd, egy szépen megkomponált park is, és vannak olyan különös átmenetek, melyek egyszerre mozgatják meg a testet és a fantáziát. Ezek nem szigorú értelemben vett szobrok vagy installációk, mégis túlmutatnak egy átlagos kilátó, vagy akár sétatér lehetőségein. Most olyan építményeket mutatunk be önöknek, melyek ugyan önmagukban is művészeti alkotások, mégsem csak távolról lehet csodálni őket, hanem szó szerint teljes egészében be lehet, sőt, be is kell járni ahhoz, hogy megértsük az alkotók valódi szándékát.

Lépcsőzésre invitál a sétára tervezett hullámvasút

A kaliforniai Magic Mountain, azaz a Varázshegy tetején áll a Tiger and Turtle, vagyis a Tigris és a Teknős installációja. Különcség akad itt bőven, főleg ha még azt is hozzátesszük, hogy ez itt a világ első (és egyetlen) sétára szakosodott hullámvasútja. Heike Mutter és Ulrich Genth ötlete a német Duisburg közelében öltött testet. Valójában egy olyan lépcsősorról van szó, amely egy hullámvasúthoz hasonlóan emelkedik, ereszkedik, vagy épp vet hurkokat.

Végig lépcsők borítják az építményt, még ott is, ahol a feje tetejére áll a világ, csakhogy a visszafordító hurokba biztonsági okokból nem lehet felmászni, így az installáció ezen része le is van zárva. A 45 méter magas acélszerkezetet éjszakára teljes egészében kivilágítják, így még látványosabb, mint nappal, amikor már messziről látszik a dombtetőn álló, égre rajzolódó sziluett. A The Huffington Post 2013-ban összeállította a világ legextrémebb lépcsőit felsoroló listáját, ezen a Tiger and Turtle a 6. helyen végzett.

Végtelen híd a tengerparton

A végtelen híd nem a semmibe vezet, hanem ebben az esetben önmagába. Azaz igen, ez egy kör alakú híd, melyet úgy helyeztek el a dán Aarhus közelében, hogy egyik fele a tengerben, másik fele a szárazföldön található. Az építmény eredetileg a 2015-ös Sculpture By The Sea kiállításra készült, de a város lakóinak annyira megtetszett az alkotás, hogy állandó helyet kerestek neki, és újra felépítették. Az önmagába visszatérő híd, vagy inkább móló, két építész Niels Povlsgaard és Johan Gjødes munkája.

Lehet végtelen egy híd?Forrás: http://gpark.dk/uendeligbro.html

A fából készült installáció célja, hogy az ember körbesétálva kapcsolatot találjon az őt körülvevő természettel és látvánnyal, vagy akár azokkal is, akik hozzá hasonló módon róják a köröket a víz és a szárazföld fölött. A 60 méter átmérőjű kör 60 fából készült elemből áll – ezek összeillesztéséből jön létre az építmény. A híd teteje egy vagy két méterrel van a víz felszíne fölött, az árapálytól függően.

Forrás: http://gpark.dk/uendeligbro.html

Egy bábfigura avatta fel Manhattan új ikonikus építményét

A Vessel New York egyik legfrissebb látványossága, melyet idén tavasszal nyitottak meg a látogatók előtt. A Manhattan-ben található építmény a Hudson Yards Public Square egyik fő látványossága, elvéteni pedig nemigen lehet, mivel az installáció 16 emelet magas.

Itt még csak terv voltForrás: www.hudsonyardsnewyork.com

A szögletes fagyitölcsérre emlékeztető Vessel szerkezete a méhkaptárak hatszögletű sejtjeit idézi. A különböző fordulók és emeletek között összesen 2500 lépcső vezet spirálban fölfelé, így ha valaki mindet bejárja, akkor összesen körülbelül másfél kilométert tesz meg.

Mivel az építmény lentről felfelé szélesedik, ezért alapjának átmérője 15 méter, míg legmagasabb pontján 46 méter az átmérő, ami egyben megegyezik a szerkezet magasságával is. A tervező Thomas Heatherwick és a Heatherwick Studio egy olyan fókuszpontot tervezett a térre, mely alakjából adódóan új oldaláról mutatja meg a várost és a Hudson-folyót.

A megnyitó ünnepség nagy csinnadratta közepette történt március 15-én: több mint ezer ember és számtalan híresség vett részt az ünnepségen, többek között a Szezám utcából ismert Nagy Sárga Madár.

Vér folyik a lövészárkokban Spanyolországban

Ez az installáció is sétára hív, de itt nagyon komoly múltba nézés is együtt jár a barangolással. A Ruta Orwell a spanyol polgárháború borzalmait idézi meg a 21. századi turista emlékezetében, miközben George Orwell emléke előtt is tiszteleg.

Az angol író, akinek többek között az Állatfarmot és az 1984 című disztópiát is köszönhetjük, Hódolat Katalóniának címmel írt könyvet a Spanyolországban töltött időszakról. Az író, aki nemcsak szavakkal kelt ki az igazságtalanságok ellen, 80 évvel ezelőtt az észak spanyol Los Monegros lövészárkaiban harcolt – ennek állít emléket a hátborzongató installáció.

Minden véres kő egy emberi életForrás: www.burningmax.com

Lényegében egy olyan alkotásról van szó, mely az eredeti lövészárkokon vezet végig. Eredetileg hanghatásokkal is szerették voltak sűríteni az élményt, ám végül egy nagyon tiszta és nagyon erős hatású séta maradt csupán az eredeti tervből. A lövészárkok bejárható részeit fehér kaviccsal szórták fel, a kavicsokat pedig piros festékkel hintették be.

Az alkotóművész Burningmax, azaz Massimo Burgio szerint minden egyes „vérző" kő egy-egy elveszett életet jelképez. Itt nemcsak a spanyol polgárháború áldozataira emlékeznek, hanem az emberiség összes esztelen csatájának halottaira.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek