Ezért érdemes 2019-ben Németországba utazni!

Németországban egymást érik a jobbnál jobb programok 2019-ben. Az év első felét rögtön a Nemzetközi Turizmusbörze nyitja Berlinben, majd márciusban jön a Baltic Lights fesztivál egy felejthetetlen kutyaszánhúzó versennyel, kora tavasszal pedig Japán és a cseresznyevirágzás költözik be Düsseldorfba, hogy a nyár elején átadja a helyet az Afrika Fesztiválnak Bajorországban. Korosztálytól és nemtől függetlenül, országszerte találhatnak majd érdekes és rendhagyó programokat.

Berlinben, minden évben március elején rendezik meg a Nemzetközi Turizmusbörzét (ITB), ami elindítja a német turizmus adott évét. Szakmai berkekben ezt tekintik a világ legnagyobb turisztikai kiállításának és vásárának, de a belépés – ahogy a budapesti utazás kiállításon is – nem csak a szakmabelieknek lehetséges. Az ötnapos börze utolsó két napja a nagyközönségért van.

Ezen a két napon, idén március 9-én és 10-én, 10 és 18 óra között, rengeteg program, előadás, tánc- és divatbemutató várja a nem szakmai látogatókat. A Berlin Messe hatalmas hangáraiban dzsungel-kalandpark, buddhista szentély, japán teaház, tengerparti függőágyak és koktélok, indiai bambuszhidak és teaültetvények, nyereményjátékok és játszóház; egyszóval egy sűrített kis világ várja a család minden tagját. Jegyeket 8 eurótól lehet vásárolni.

Rengeteg érdekes emberrel és úti céllal találkozhatnak az ITB-nForrás: AFP/Tobias Schwarz

A főváros tartogat még egy nagy programsorozatot, a Bauhaus stílus 100. évfordulójára szervezett Bauhaus Fesztivált, amire január 16. és 24. között kerül sor. A kilenc napos esemény alatt lesznek koncertek, szabadtéri installációk, színházi- és táncos előadások, beszélgetések és workshopok is. A Bauhaus 100 ideje alatt úgy ismerhetik meg a stílust és a hozzá kapcsolódó kortárs művészeteket, mint eddig soha.

Dessau - A Bauhaus egyik legismertebb képviselőjének, Walter Gropius-nak a mottója: A színes a kedvenc színemForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Gercke

De az építészeti stílust nemcsak a fővárosban ünneplik, hanem Weimarban, ahol 1919-ben megalakult, és Dessauban is, ahol pedig továbbfejlődött a Bauhaus stílus. A 100. évfordulóra április 6-án kinyit a Bauhaus Múzeum Weimar, szeptember 8-án pedig a Bauhaus Múzeum Dessau tárja ki a kapuit.

Szánhúzó versenyek a Balti-tenger partján

A Mecklenburg-Vorpommern tartományhoz tartozó Balti-tengeri Usedom-sziget nemcsak nyáron lehengerlő, a tavaszi hónapokban is érdemes ide elkirándulni, már csak azért is, mert a hónap elején olyan sportos programban lehet részük, amilyet legközelebb csak Alaszkában élhetnének át.

A Baltic Lights fesztivált minden év márciusában megrendezik a sziget mentén található három császári fürdőhely – Ahlbeck, Heringsdorf és Bansin – tengerpartjai között a homokon. A fesztiválnak két nagy attrakciója van, a kétnapos kutyaszánhúzó verseny, illetve a hatalmas, hagyományos strand tüzek gyújtása, amik elűzik a telet.

Verseny Heringsdorf-nál Usedom-szigetének partján 2017-benForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Stefan Sauer

A programra nemzetközi szánhúzó csapatok és száznál is több husky kutya érkezik, hogy összemérjék az erejüket a Balti-tenger partja mentén. A háromnapos program harmadik kiadása óriási sikert aratott 2018-ban, a hírek szerint több mint 60 000 néző figyelte a látványos versenyeket Heringsdorf és Ahlbeck üdülőparadicsomai között. A folytatásra 2019. március 8. és 10. között kerül sor. 

Japán és a cseresznyevirágzás Düsseldorfba költözik

Bár nem klasszikus rendezvényről van szó, de német cseresznyevirágzás éppolyan gyönyörű és emlékezetes, mint a Japán szigeteken átvonuló virágzási időszak. Éppen ezért érdemes belekalkulálni egy kora tavaszi németországi látogatásba. Ahogy Japánban, úgy sok német városban és régióban is, percre pontosan tavaszkezdésre borulnak virágba a fák; a virágzás idejére pedig fesztiválokat, utcabálokat és piknikeket szerveznek szerte az országban.

Április DüsseldorfbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Horst Ossinger

Németország egyik legnagyobb Japán-napi találkozóját is hozzásorolhatjuk ezekhez a programokhoz, bár a nordrhein-westfalen-i Düsseldorfban megrendezett Japán-nap már jócskán kinőtte magát. A szervezők több mint fél millió embert várnak évente a rendezvényre, amit 2019-ben immár 18. alkalommal rendeznek majd meg. Az egynapos banzáj lényege, hogy közelebb hozza a japán kultúrát és képviselőit a rajongókhoz, illetve bemutassa a Németországban élő japán közösségek munkáját.

Megtetszettek a programok és már utaznának is?

Ha a repülős megoldást tartják a legegyszerűbbnek, akkor érdemes körülnézni a Ryanair járatai között, ugyanis Budapest és Berlin-Schönefeld között naponta repülnek gépeik, a Budapest Nürnberg távolságot pedig hetente ötször teszik meg, hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap. A légitársaság Stuttgart városába is repül kéthetente 2019. február 28-tól kedden és vasárnap.

Az easyjet szintén közlekedik Berlinbe. A Berlin-Tegel repülőtérre a hét minden napján indulnak gépek Budapestről.

A WizzAir gépeivel pedig Berlinen kívül ellátogathatnak még Dortmund, Frankfurt és Hanover városaiba is.

Az érdeklődők láthatnak harcművészeti-, tánc- és dob bemutatókat, cosplay versenyeket és manga (japán képregény) kiállításokat. A napot pedig hagyományosan egy nagyszabású japán tűzijáték zárja, amit általában japán pirotechnikusok állítanak össze. A következő Japán-napot május 25-én szervezik meg Düsseldorfban a Rajna partján.

Amikor Afrika házhoz jön

Ha Bajorországban, Würzburg felé járnak, ne hagyják ki az Afrika Fesztivált, ami a legnagyobb és legrégibb afrikai zenei és kulturális fesztivál Európában. Sok afrikai sztárfellépő és előadó érkezik erre a négynapos programra Würzburgba. A május 30-tól június 2-ig tartó fesztiválon kísérőprogramként lesz fotókiállítás, bazár, divatbemutató és tánctanítás is. Jegyek 8 eurótól kaphatók.

Mozi után életre kelnek a gépek

Még jó ideig vetítik a mozik a legújabb Transformers filmet, így ha Münchenben járnak valamikor az év elején, és kedvük szottyan egy mozizásra, akkor utána ne hagyják ki a város egyik legizgalmasabb – mindent a kéznek – múzeumát, a Deutsches Museum-ot. A világ legnagyobb technikai múzeumában, amit évente másfél millióan keresnek fel, olyan témákat érintenek az egyes tárlatok, mint az asztrofizika és a sejtbiológia, de a programkínálatból nem hiányoznak az élő kísérleti előadások és a természettudományi kutatások sem.

A látogatók egy hatalmas játszótéren érezhetik magukat a kiállítótermekben, ugyanis a legtöbb kapcsolót, kallantyút, csapot és kart meg lehet húzni, be lehet nyomni, és át lehet állítani. A múzeum körülbelül 50 témát jár körbe, ott van köztük az agrár- és élelmiszeripar, a csillagászat, a kémia, fizika, a fotó és film, a repülés és űrprogram, a tengerkutatás, hajózás és telekommunikáció, valamint az időmérés témaköre is.

Egy gőzmozdonymotor a Deutsches Museum egyik termébenForrás: wikipedia.org/AndiF/Andreas Fränzel

A Deutsches Museum naponta 9-től 17 óráig tart nyitva. A felnőtt jegy 12 euróba kerül, a gyerek jegy (6-tól 17 éves korig) 4 euró, a nyugdíjas jegy pedig 7 euró. Az online megvásárolt jegyekkel (kinyomtatva vagy okostelefonon) kihagyhatják a sorban állást. 

Alumíniumöntvények labirintusában Frankfurtban

Európa egyik legtekintélyesebb kiállítócentrumában, a Schirn Kunsthalle Frankfurtban 1986 óta 240 kiállítást szerveztek, és több mint 8,8 millió látogatót fogadtak. Ebben a 2000 négyzetméteres komplexumban kapnak helyet 2019 februárjától a 2010-ben elhunyt osztrák származású Bruno Gironcoli hatalmas, barokkosan burjánzó alumíniumöntvényei.

Gironcoli kiállítás BrémábanForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ingo Wagner

A Dél-Ausztriában született, majd Innsbruckban, és a bécsi akadémián festőnek tanuló Gironcoli kezdetben naturalisztikus tájképeket festett. Rajongott az impresszionistákért, de élete és művészete akkor vett gyökeres fordulatot, amikor Párizsban nem a francia festőóriások irányába, hanem Giacometti szobrai felé fordult. Az alkotások olyan nagy hatással voltak rá, hogy drótból és kartonból neki állt megvalósítani saját elképzeléseit.

Később enigmatikus installációkat hozott létre a legkülönfélébb anyagok és eltorzított mindennapi használati tárgyak beemelésével. 1977 után nyílt lehetősége arra, hogy a hatalom-elnyomás, szexualitás, termékenység, fétisek és elfojtások témakörét boncolgatva megalkossa oltárszerű, sajátos szimbólumokkal terhelt óriásszobrait. Ezek közül a ritkán bemutatott késői munkák láthatók majd a Schirn Kunsthalle Frankfurtban február 14-től május 12-ig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek