Egy dán építésziroda CO2 semleges természettudományos múzeumot tervez

A COBE nevű dán építésziroda környezettudatos terve nyerte azt a nemzetközi pályázatot, amelyet egy természettudományi múzeum tervezésére írtak ki a Svédország délnyugati részén lévő egyetemvárosban, Lundban.

a COBE Sciene Center terveCOBE

A kétemeletes múzeum továbbhasznosított fából készül, és az egész tetőt napelemek fogják borítani, ami annyi energiát termel majd, hogy a múzeum szükségleteit fedezze.

A továbbhasznosítás abban különbözik az újrahasznosítástól, hogy míg az utóbbinál az anyagot átalakítják, ami során energiát használnak fel, addig a továbbhasznosításkor lényegében csak új funkciót adnak az anyagnak. Erre jó példa, amikor befőttesüvegből lámpabúra készül.

A fának sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint más építőanyagoknak, írják a Cobe.dk oldalán a tervezők.A fa emelett emberbarát is: az akusztikája nyugtató hatású, és kutatások bizonyítják, hogy alacsonyabb a vérnyomásunk, az adrenalin szintünk, és lassabb a szívverésünk is, amikor fából készült épületekben tartózkodunk.

A múzeum szomszédságában neutron és röntgensugár kutatóintézetek épülnek. Az épület maga egy két parkot összekötő tengely mentén helyezkedik majd el, közepén egy nyitott átriumot fog közre. Ez gyakorlatilag egy nyitott városi tér, fákkal és növényekkel, közepén egy mélyedéssel, ami víztározóként funkcionál majd.

A Science Center átriumaCOBE

A kiállítások már az átriumban megkezdődnek, tehát egy részük látható lesz már akkor is, amikor még be sem léptünk a múzeumba. A külső és a földszinti transzparens belső terek egymásból jól láthatóak lesznek. A zöld kapcsolat a parkokkal a tervezők szándéka szerint beinvitálja majd a látogatókat a múzeumba. A tervezés a külső és a belső terek közötti határt igyekszik elmosni.

A 6000 négyzetméteres épület 2024-re készül majd el, és a kutatóintézetekben és az egyetemen zajló természettudományos kutatásokat hivatott játékos formában népszerűsíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek