Télből a nyárba vágytok? Ezek a legjobb egzotikus úti célok

A hazai, hideg idő beálltával elindulnátok egy távoli, egzotikus helyre, ahol nyoma sincs a télnek? Akkor nagyon fontos az időzítés, hogy ne csalódjatok! A Föld távolabbi pontjain ugyanis számunkra ismeretlen időjárási viszonyok, monszunok, hurrikános időszakok is váltogatják egymást. Mi most megmutatjuk, merre érdemes utazást terveznetek-szerveznetek, hogy egészen biztosan kellemes nyárba csöppenjetek. 

Karib térség, Közép-Amerika

A legnépszerűbb úti célok: Belize, Mexikó, Cota Rica, Bahama-szigetek, Kuba, Dominika, Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Barbados, Granada.

Ami az időjárást illeti, a Karib-térség híres arról, hogy itt a legkellemesebb az éghajlat a bolygónkon, ahol a hőmérséklet egész évben 24-29 °C között alakul. Soha nincs hideg, és az eső meglehetősen kiszámítható ritmusban esik, így könnyen lehet utazást tervezni. Ráadásul a sok csapadék miatt ezek a trópusi helyek mindig zöld, buja növényzettel várják a látogatókat. 

A Bahama-szigeteken akár malacokkal is fürdőzhetünkForrás: Mia2you/Shutterstock

A Karib-térség és Közép-Amerika felkeresésének legjobb időpontja általában a decembertől áprilisig tartó időszak, ami szárazabb és kevésbé párás. Ezen belül a látogatás ideje az érdeklődési kör szerint is szűkíthető. A fészkelő teknősöknek, a vonuló madaraknak és a tengeri fajoknak egyaránt megvannak a maguk kedvenc évszakai. 

Dél-kelet Ázsia

Thaiföld
A trópusi éghajlatú országban 3 évszakot különböztetnek meg. A nyár márciustól májusig tart, van egy úgynevezett köztes évszak, amelyet váltakozó trópusi esők és napsütések tarkítanak (június-szeptember) és van az úgynevezett "hűvös" évszak (október-február).

Ko Szamuj Thaiföld egyik népszerű úti céljaForrás: lkunl/Shutterstock

A hűvös időjárás októbertől februárig tart, amit csak a helyiek neveznek így, mert nekünk, európaiaknak éppen ez a leginkább ideális időszak egy utazásra. Ilyenkor  számunkra kellemesen elviselhető 30 fok körüli hőmérséklet és száraz idő vár minket. Márciustól már sokkal melegebb, 37 fok körüli átlaghőmérsékletre és heves esőzésekre kell számítani.

Hány éves is vagy ott?
Érdekesség, hogy a thai emberek a buddhista naptárt követik. Ha Thaiföldre érkezünk, hirtelen 543 évvel leszünk idősebbek. Számoljátok ki a korotokat úgy, hogy 2022-ben ott 2565-ben járunk!

Vietnam
Az ország déli részén egész évben meleg van, ugyanakkor a május és november között monszun időszakkal kell számolni, ami rövid, heves záporokat hoz, sőt, a Mekong-folyó körüli régiókban árvíz is lehet. A hideg monszun október és április között fordul elő, és sokkal kevésbé kellemes. Viszont októbertől decemberig ideális meleg, napos hónapok jönnek, márciustól pedig szinte már elviselhetetlenül meleg lehet.

Fülöp-szigetek
Májustól novemberig nem érdemes hosszú utazást tervezni ide, mert ebben az időszakban esik a legtöbb eső, és a levegő magas páratartalma is nehezen elviselhető, ami az esős évszakban akár a 90 százalékot is meghaladja.

Boracay egy üdülősziget a Fülöp-szigeteken belül, amely híres a fehér homokos partjárólForrás: Magalhães/Wikipedia

A leggyakrabban júliustól novemberig előforduló tájfunok és a nagy esőzések elkerülése végett célszerű november és március között utazni. Manila leghidegebb hónapja például a január (középhőmérséklet: 25°C), ami tökéletes egy utazáshoz.

Srí Lanka
Az ország egész évben látogatható, de a turizmusra legalkalmasabb időszakok országrészenként eltérőek. A déli és a nyugati országrészben a november-március közötti időszak a főszezon, kellemes éghajlati viszonyokkal, mivel arrafelé állandóan süt a nap, nincs túl meleg és alacsony a páratartalom.

Az elefántokat Srí Lankán szent állatként tisztelikForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A hegyvidékre, az ország középső részére az európai tél időszakában érdemes utazni, hiszen ilyenkor ott ritkábbak az esők, viszont a hűvösebb, ködös reggelekre fel kell készülni. A keleti országrészen, a tengerparton, illetve az északi területeken a csapadékos időszak novembertől januárig jellemző, így olyankor érdemesebb az ország többi részét választani, ha az európai hidegből a kellemes nyári időbe szeretnénk csöppenni.

Balit most húzzuk ki a listáról!
Elképesztően népszerű úti cél, de a legideálisabb időszak Bali meglátogatására általában a június, a július és az augusztus, amikor az időjárás a legszárazabb és napos is. Ugyanakkor azt is tudomásul kell venni, hogy a sziget ilyenkor a legzsúfoltabb. Decembertől februárig ráadásul erős szél fúj, ezért az erős hullámzás miatt az úszni vágyók is csalódthatnak.

Ausztrália

A távoli kontinensen a nyár december és február között tart, az időjárás pedig  – mivel hatalmas területről van szó, – régiónként változik. Az azért általánosan elmondható, hogy a nyár ott is meleg és napos, de ha a a kontinensen észak felé utazunk, akkor melegebb és naposabb, dél felé tartva pedig hűvösebb idő vár ránk.

Mikulás sapkában fotózkodnak a turisták a feldíszített karácsonyfa mellett Bondi Beachen, SydneybenForrás: AFP/Peter Parks

Ne csodálkozzunk, ha errefelé decemberben a Mikulás szörfdeszkán érkezik, piros sapkás emberek napoznak a tengerpartokon, a hóembert pedig homokból formázzák meg.

Afrika

A legnépszerűbb úti célok: Afrika keleti szigetei, a Seychelles-szigetek, Madagaszkár, Zanzibár és Mauritius. Ugyanakkor a szafarik és az igazi" fekete kontinens" kedvelői is útra kelhetnek a télből a nyárba.

Zanzibáron a helyi nők de még a gyereklányok is eltakarják magukat színpompás öltözetükkelForrás: aga2rk/Pixabay

Afrikában száraz és esős évszakok váltakoznak, így mindenképpen érdemes a száraz időszakot megcélozni. A rövid száraz évszak januártól március közepéig tart, ez a legideálisabb időszak a turisták számára, mert sok esőre nem lehet számítani, ugyanakkor a hőmérséklet 35 fok fölé is emelkedhet, így a télből valóban a nyári melegbe érkezhetünk.(Források: responsibletravel.competitfute.co.uksrilanka.hu)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek