A legszebb látnivalók az egzotikus szigeten, aminek magyar királya is volt

Talán csak kevesen tudják, hogy február 14. bizony nem csak a szerelmesek napja miatt fontos dátum, legalább is nekünk magyaroknak. Egy érdekes történelmi esemény is történt ekkor, csak éppen 248 évvel ezelőtt. Madagaszkár egzotikus szigetének magyar királya lett.

Madagaszkár partjainál pont ezen a szerelmes napon, 1774-ben kikötött egy magyar nemes, Benyovszky Móric. Célja az volt, hogy a francia király megbízásából telepet létesítsen a szigeten. A katona, híres utazó és emlékíró, akit két évvel később a bennszülöttek királyukká választottak, Louisbuorg néven alapított várost a majomkenyérfák szigetén. Ennek évfordulója alkalmából megnéztük, mi mindent érdemes ma megnézni ezen az egzotikus földdarabon.

A majomkenyérfák útjának szürreális tája

Az egyik legjellemzőbb növények a szigeten a baobab (majomkenyérfa) fák. A Föld nyolc baobab faja közül hat csak Madagaszkáron őshonos. Az országban fellelhető majomkenyérfák közül néhány nem kevesebb mint 2800 éves, és törzsük akár 46 méter magas is lehet. Gigantikus méreteikkel, szoktalan formáikkal kissé szürreálisnak hatnak a platánsorokhoz szokott szemünknek.

A Majomkenyérfák útja egészen földöntúli látványForrás: Artapixel/Pixabay

A legtöbb látogatót kétség kívül a Manabe régióban lévő Majomkenyérfák útja vonzza. Ez a baobab fákkal szegélyezett földút valóban lenyűgöző látvány. Olyannyira, hogy 2015-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánították a területet. Az utat más néven Baobab-sikátornak is nevezik a 25 hatalmas termetű majomkenyérfa miatt, amelyek 260 méter hosszan sorakoznak az út mentén, egyedülállóan különleges környezetet teremtve.

Ambohimanga - a szent hely, ahova ma is érkeznek zarándokok

Ambohimanga Királyi Hegye a madagaszkári kultúra legfontosabb emléke, amely szerepel az UNESCO világörökségek listáján. Madagaszkár királyságának fővárosa és szent városa a 15. és a 19. század között épült fel. A királyi sírokkal, szent szökőkutakkal és medencékkel, erdőkkel, áldozati kövekkel és fenséges királyi fákkal benépesített hely vallási központ, amit ma is sok madagaszkári keres fel, hogy a hitét gyakorolja.

A Mahandrihono palota és a királyi sírok Ambohimanga Királyi HegyénForrás: Dennis van de Water/Shutterstock

Ambohimanga Királyi Hegyét egy erődítményrendszer alkotja, árkokkal és tizennégy kőkapuval, valamint a királyi város összefüggő épületegyüttese két palotával. Itt található az igazságszolgáltatás székhelye is.

Valódi köderdő a Ranomafana Nemzeti Parkban

A Madagaszkár délkeleti részén lévő több mint 41 ezer hektárnyi területet sűrű esőerdő borítja, egy valódi köderdő, ami a felhőképződés magasságában alakul ki. Rengeteg ritka állat- és növényfajnak ad otthon, legfőképp makiféléknek, de 30 féle honos madárfaj is él itt, mint például az azúrkék vanga.

A köderdő rengeteg ritka állat- és növényfajnak ad otthon - ez most épp egy gyűrűsfarkú makiForrás: Pexels / 9144 images/Pixabay

A parkban öt különböző turistaútvonal közül választhatunk: van, amelyik négy óra alatt teljesíthető, mások pedig 2-3 napra is programot nyújtanak. A legrövidebb épp elég ahhoz, hogy megfigyeljük a bambusz makikat.. A hosszabb túrák közül az egyik egy szent tavon vezet keresztül, egy másik pedig falvakon vezet át.

Ifaty, ahol a legextrább pálmafás strandokat találjuk

Az ország déli részén lévő Ifaty régióban találhatóak a legidillikusabb pálmafás, fehér homokos strandok. Két, kellemesen nyugodt halászfalu fekszik itt, Mangily és Madio Rano, ahol számos bungalóban foglalhatunk szállást.

Ifaty egyik strandja - lélegzetelállító, nem igaz?Forrás: Pierre-Yves Babelon/Shutterstock

A hely ideális célpont ha egy hosszabb túrán vagyunk túl, és szívesen pihennénk egy kicsit az álomszerű strandokon, elmerülve a tradicionális halászhajók látványában. Ha júliusban vagy augusztusban érkezünk, a vándorló bálnákat is megleshetjük.

Ahol nem lehet mezítláb járkálni - Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park

A tsingy szó malgas nyelven azt jelenti, hogy ahol nem lehet mezítláb járkálni, és ez nagyon pontosan leírja ennek az elképesztő tájnak a legfőbb jellegzetességét. A tűhegyes mészkő csúcsairól, lélegzetelállító karsztformációiról és kanyonjairól híres táj úgy keletkezett, hogy a fennsíkok kőzeteit a talajvíz alámosta, üregeket, hasadékokat vájva a mészkőbe.

A tsingy szó malgas nyelven azt jelenti, hogy ahol nem lehet mezítláb járkálniForrás: Tsingy de Bemaraha/Facebook

Elképesztő érzés lehet végighaladni azokon a gyalogos függőhidakon, amelyek a kanyon felett függnek. Az UNESCO is elismerte a táj különlegességét, amikor 1990-ben felvette a világörökségek listájára. Ha fel szeretnénk fedezni a területet, számos túraútvonal közül választhatunk, de kenuzni és horgászni is lehet a mangrove-erdőkben, vízesésekben, őshonos növény- és állatfajban gazdag parkban.

Forrás: ng.hu, Múlt-kor, naturalworldsafaris, UNESCO, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek