Elpusztult Srí Lanka legszentebb elefántja

Srí Lanka legszentebb és legkedveltebb elefántja, Nadugamuva Radzsa 68 éves korában elpusztult, a helyiek pedig úgy búcsúztatták el, akár egy szellemi vezetőt szokás – olvasható az MTI hírében.

A szent elefánt 68 éves voltForrás: AFP

A szent állat emlékére gyászmenetet tartottak, melyen részt vett több iskola tanulója és buddhista papok is. Az ország elnöke, Gotabaja Radzsapaksza pedig elrendelte, hogy az elefántot nyilvánítsák nemzeti kincsnek, és a tetemét balzsamozzák be, hogy a jövő nemzedékei is tiszteletüket tehessék majd előtte.

Nadugamuva Radzsa volt a vezére annak a száz tarkára festett elefántnak, melyek minden évben részt vettek Kandi városának hatalmas buddhista ünnepen (eszala perahera). A vezérállat 2006 óta vitte a hátán a buddhista ereklyékkel teli aranyládát az éjszakai körmeneteken. 

A szent elefánt vitte az aranyládát Srí Lanka nemzeti ünnepénForrás: AFP/Ishara S. Kodikara

A szent elefántot 2015 óta fegyveres elitkommandósok védték, mert egy templomi szertartás alkalmával egy motoros majdnem elgázolta. Radzsát - akinek neve Királyt jelent - a buddhista gyászszertartás után átadták a preparátoroknak. A szent elefánt utódjának kiválasztása még sok időbe telhet, mert csak olyan hím állat felel meg erre a tisztségre, amelynek az ormánya és a hímtagja is eléri a földet álló helyzetben. Ezenkívül legalább 3,60 méter magasnak és lapos hátúnak kell lennie, valamint agyaraitól is sajátos formát várnak el.

Az elefánt szigorúan védett faj Srí Lankán, egy vadon élő állat befogását akár halállal is büntethetik. De a tilalom ellenére sok tehetős háztartásban tartanak elefántot státuszszimbólumként. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek