Videó: így sikerült megfékezni a lángokat Afrika legmagasabb hegyén

A tűz péntek este tört ki mintegy 4 ezer méteres tengerszint feletti magasságban a Karanga tábor közelében, amely a túrázók és hegymászók megállóhelye az "Afrika tetejére" (5895 méter) vezető egyik legnépszerűbb hegymászó útvonalon, a taniániai Kilimanzsárón. 

Ezen a videófelvételről készített képen még lángol a növényzet a Karanga tábor közelében, 4 ezer méteres tengerszint feletti magasságbanForrás: MTI/AP/TBC/-

Összesen ötszáz embert – tűzoltókat, a nemzeti parkok hatóságának munkatársait, rendőröket, valamint civileket (diákokat, lakosokat, egy utazásszervező cég alkalmazottait) – mozgósítottak az erős szél által gerjesztett tűz megfékezésére. A közösségi oldalakon szombaton terjedő videókon látható volt, ahogy a hatalmas lángnyelvek felemésztik a bokrok alkotta növényzetet, és sűrű, szürke füstfelhőket eregetnek. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok elérjék a tűzfészek alatti erdős területet.

"Sikerült ellenőrzés alá vonnunk a tüzet. A legtöbb területen már nagyrészt kialudtak a lángok, bár még mindig vannak zsarátnokok" – mondta Eliamani Sedoyeka, a tanzániai idegenforgalmi minisztérium képviselője.

A túrázók és hegymászók körében különösen népszerű északkelet-tanzániai turisztikai helyet évente több tízezer ember keresi fel. A tűznek szerencsére nem voltak áldozatai. 

Bár a tűz okát hivatalosan még nem azonosították, Sedoyeka szombat este azt mondta, "lehetséges, hogy egy hegymászó vagy mézgyűjtők gondatlanságból okozták a tüzet".

Két évvel ezelőtt, 2020 októberében egy hét alatt 95 négyzetkilométernyi területen pusztított tűz a Kilimandzsárón, de nem követelt áldozatokat. Az akkori nyomozás eredménye szerint a tüzet a hegymászókat kísérő hordárok okozták.

A Kilimandzsáró és környéke nemzeti parknak minősül, szerepel az UNESCO világörökségi listáján van. A több mint 750 négyzetkilométernyi terület egyúttal egy rendkívüli ökoszisztéma, gazdag növény- és állatvilággal. A három csúcsból (Kibo, Mawenzi, Shira) álló vulkáni masszívumot nem kerülte el a globális felmelegedés, jelentősen kiszárítja a növényzetet, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek