Egy 366 éve elsüllyedt spanyol hajó kincseire bukkantak a Bahama-szigeteknél

A brit The Guardian online kiadása szerint a Nuestra Senora de las Maravillas (A csodák Miasszonya) nevű galleon 1656-ban merült hullámsírba, 70 kilométerre a szigetcsoport északi részén található egyik zátonynál. A fedélzetén szállított arany évszázadok óta kincsvadászokat vonz a térségbe, de soha senki nem járt sikerrel a megszerzését illetően.

Nemrég azonban egy újabb expedíció indult a roncshoz, és ezúttal megtörtént a csoda! Fentebb látható néhány darab azok közül a kincsek közül, amelyeket megleltek!

Egy több mint 13 kilométer hosszú törmelékmezőn találták meg a mesés leleteket – drágakövekkel berakott függőket és rozettedíszes aranyláncokat – a roncs feltátársával megbízott Allen Exploration cég szakemberei a bahamai és amerikai haditengerészet régészeinek és búvárainak közreműködésével.

A szigeteknél a tengerek mélye vonzza a kincsvadászokat - illusztrációForrás: SMFS1947/Pixabay

Feltételezések szerint a kincsek kidolgozottsága arra utal, hogy tehetős nemeseknek, vagy esetleg a királyi család tagjainak szánták őket. Mindemellett számos drágakő – Kolumbiában bányászott smaragdok és ametisztek – nem voltak feltüntetve a hajó rakománylistáján, ami arra szolgálhat bizonyítékul, hogy csempészáruról van szó.

A leleteket az augusztus 8-án Freeportban megnyíló Bahamai Tengerészeti Múzeumban állítják ki.

A Szent Szűz Mária egyik madridi kolostorban található, 13. századi "csodatévő" szobráról elnevezett Nuestra Senora de las Maravillas egy nagyobb flotta részét képezte, amely az amerikai kontinensről származó kincsekkel indult Havannából Spanyolország felé.

A hajó 1656. január 4-én hajnalban süllyedt el, egy navigációs hiba következtében összeütközött a vezérhajóval, majd zátonyra futott a sekély vízben. A fedélzeten lévő 650 emberből mindössze 45-en élték túl a szerencsétlenséget, sokak cápák martalékává váltak, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek