A kubai döntés jó hír a turistáknak, rossz a helyieknek

26 év után megszűnik a kubai konvertibilis peso, amit fél év alatt terveznek kivezetni. Ez jó hír a turistáknak, de rossz a helyieknek. Eddig ugyanis két fizetőeszköz létezett a kommunista országban: a konvertibilis pesót a dollárhoz kötötték, míg a helyi peso ennek körülbelül a huszadát érte. A külföldiek csak konvertibilis pénzt kaphattak a váltókban, a boltokban viszont mindenkinek annyit kellett fizetnie, amennyi az árcédulán állt, szóval a valóságban a látogatóknak hússzor többet.

A Castro fivéreket követő Miguel Diaz-Canel elnök szerint azért van szükség az egységesítésre, hogy a külföldi befektetők számára átláthatóbbá váljon a piac. Ez a kijelentés pedig a kommunizmus végét jelentheti. 

A szigetországban 26 év után fokozatosan bevonják a pesót - illusztrációForrás: reesorts/Pixabay

Szakértők szerint legalább 160 százalékos inflációra lehet számítani, a bérfejlesztések pedig nem lesznek képesek lépést tartani a növekvő energiaárakkal. A tervek szerint megötszörözik a minimálbért, ami így havi 5 ezer forintról 25 ezer forintra fog nőni. Donald Trump szankciói, és a járvány miatt visszaesett turizmus a tönk szélére sodorta a szigetországot, melynek így nincsen más választása, mint a radikális nyitás – írja a hu.euronews.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek