A néhai II. Erzsébet királynő 7 legkedvesebb úti célja a világ minden tájáról

A királynő összesen 290 hivatalos utazáson vett részt a 70 éves uralkodása alatt, amelyek többsége meglehetősen fárasztó körút volt. Gondoljunk csak bele, hogy amikor Erzsébet utazgatni kezdett a kötelezettségei miatt, még a légi közlekedés sem volt elterjedt! Végül összesen 117 különböző országban járt, és ezek között van néhány olyan ország, amely különösen fontos helyet foglalt el a szívében. Most ezeket mutatjuk meg.

Málta

Málta volt az egyetlen hely az Egyesült Királyságon kívül, amelyet Erzsébet királynő az otthonának nevezhetett. Itt élt 1949 és 1951 között Fülöp herceggel, aki a Királyi Haditengerészet tisztjeként állomásozott a szigeten.

Két évig élt Máltán II. Erzsébet, ifjú feleségkéntm azóta a turisták is felfedezték a meseszép országot - illusztrációForrás: Shutterstock

A házaspár egy csodás, 18. századi kastélyban élt ott, amit Fülöp herceg nagybátyja ajándékozott nekik. A 18 szobás kastélynak hatalmas kertje volt, és ami még ennél is fontosabb volt Erzsébetnek: egy istálló is állt a birtokon, ahonnan minden nap kilovagolhatott kedvenc lován. Ráadásul, a királynő itt töltött ideje viszonylag mentes volt a királyi kötelességektől, ezért ugyanúgy élhetett, mint bármely tengerésztiszt felesége.

Dél-Afrika

Annak ellenére, hogy élete során rengeteget utazott, a királynő 20 évesen hagyta el először az Egyesült Királyságot. Azért különleges hely ez a királynő szívében, mert első külföldi útja 1947-ben Dél-Afrikába szólította, mindössze néhány hónappal a Fülöp herceggel történt eljegyzése után.

Dél-Afrika volt az első külföldi ország, amit meglátogatott, ezért különleges helyet foglal el a szívében - illusztrációForrás: Shutterstock

Ide még édesapjával, VI. György királlyal, az anyakirálynővel és húgával, Margit hercegnővel utazott, és mindenféle kötelezettség nélkül  aélvezhette az ország vad szépségét.

"St Maves látképe, ahol II. Erzsébet gyerekként felhőtlen napokat töltött - illusztráció""Forrás: Stmawesinfo/Wikimedia"
A gyermekkori paradicsom: St Mawes
Gyerekként sok időt töltött a Cornwall megyei St Mawesben II. Erzsébet, emiatt gyakran visszatért ide. Számos családi esemény helyszíne volt ez a gyönyörű hely, ahol Erzsébet és húga, Margit sokat játszott. Édesanyjuk, az anyakirálynő a gyönyörű strandjai és bájos falvai miatt kedvelte a környéket. A család a Penolvában szállt meg, egy vízparti magántulajdonban, amelyet az anyakirálynő közeli barátja építtetett. A Cornish Riviéra szívében található házból lenyűgöző, 180 fokos kilátás nyílik az óceánra, és közvetlen tengeri kijáratának köszönhetően a királyi család tagjai a tenger felől, a Britannia királyi jachtról léphettek be a birtokra. Ezt az ingatlant most már bárki kibérelheti.

Kanada

Állami látogatásai közül a királynő Kanadában járt a legtöbbet, egészen pontosan 27 alkalommal. A többszöri visszatérés azt sugallja, hogy a királynőt mély szeretet fűzte az országhoz, hiszen annyi mindent felfedezett ott.

Kanadát a természet szépsége miatt zárta a szívébe - illusztrációForrás: Joshua Woroniecki/Pixabay

Igyekezett minél több részét meglátogatni az országnak, még az Északi-sarkkörtől mindössze 250 mérföldre lévő területeken is megfordult. A királynőről azt is tudni lehetett, hogy rajongott a természetért, és ahol csak lehetséges volt, ott szívesen megnézte a helyi vadon élő állatoka, Kanadában kíváncsi volt a vadon élő grizzly medvékre is. 

Brazília

1968-ban az egyik legtávolabbi helyre utazott férje, Fülöp herceg kíséretébe , hogy felkeressék Recife, Salvador, Brazília és Sao Paulo városokat, mielőtt tovább utaztak a fővárosba, Rio de Janeiróba. A páros a Copacabana Beach mellett nyitott tetejű Rolls Royce-ból integetett a bámészkodóknak, mielőtt részt vett egy kupadöntő labdarúgó-mérkőzésén. A királynő találkozott a híres futballistával, Pelével is, és átadta neki a győztes trófeát.

A Copacabana hangulata lenyűgözte a királnyőt is - illusztrációForrás: bisonlux/flickr/commons.wikimedia.org

2006-ban a királynő szeretettel tekintett vissza a turnéra, miközben Luiz da Silva brazil elnöknek adott bankettet a Buckingham-palotában: „Élénk és boldog emlékeim vannak a Fülöp herceggel 1968-ban tett brazíliai látogatásomról" – mondta meghatottan. 

Skócia

A királynő talán legismertebb egyik kedvenc helye, ahol hosszú időt töltött, a skót felföldön található Balmorali kastély. 1952 óta gyakorlatilag minden nyáron elutazott Balmoralba, ahol a legjobban szeretett pihenni, kikapcsolódni.

A kastélyt vadregényes táj veszi körül, ahol a királynő mindig örömmel fedezte fel a környéket - illusztrációForrás: Stuart Yeates/Wikipedia

„Szerintem, nagymama ott a legboldogabb. Nagyon-nagyon szereti a Skót-felföldet" – jegyezte meg Eugénia hercegnő egy dokumentumfilmben. Állítólag sokat sétált, piknikezett, kutyázott, és imádta a gyakran felbukkanó vendégsereget Nem csak a királynő, hanem Fülöp herceg, és a királyi család többi tagja is menedékének tekintette a helyet, ahol kedvenc hobbijaiknak élhettek, mint például a vadászat, a lovaglás és a gyaloglás.

Kenya

Az ide utazást eredetileg a királynő és Fülöp herceg személyes nyaralásának tervezték 1952-ben – gyakorlatilag egy rövid, szafari kiruccanásként. A fiatal pár Kenya legrégebbi szafari szállójában, a Treetopsban szállt meg, amely egy igényes faház az Aberdare Nemzeti Park szélén. Amíg a hercegnő ott töltötte napjait, orrszarvúkról, vízi antilopokról készített fényképeket, amelyeket a szállodánál álló óriási fügefa felső ágaira felmászva fotózott. 

A Treetops hotel még ma is működik és minden igényt kielégít, ráadásul az állatok megfigyelésére is tökéletes helyForrás: ASH - ASH/Wikipedia

Erzsébet az induláskor még nem is sejtette, hogy hercegnőként indult el a kenyai útjára, és mire hazatér, már Nagy-Britannia uralkodója lesz. Itt értesült ugyanis édesapja haláláról. Fegyveres kísérőjeként Jim Corbett ezt írta a naplójába: „A világ történetében először fordult elő, hogy egy fiatal lány hercegnőként felmászott a fára, és királynőként mászott le."
(Forrás: Evening Standard, cntraveller.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek