II. Erzsébet királynő halálával számos angol ikonikus tárgy megváltozik

A pénzérmék, bélyegek hamarosan nem csak a királynő jellegzetes oldalprofilját fogják viselni, hanem fia és örököse, III. Károly királyét is. Az új uralkodónak új zászlót és címert terveznek, és természetesen a leghíresebb himnuszt is módosítani kell majd.

Történelmileg az érmék jelentős szerepet játszottak a királyok hírnevének terjesztésében. Ennek az az oka, hogy sok ember számára a király képe volt az érméken az egyetlen képmás az uralkodóról, amit valószínűleg életük során láthattak.

II. Erzsébet brit királynő portréja az 1 fontos bankjegyenForrás: AFP/Carl Court

Erzsébet királynő uralkodása alatt az uralkodó öt ábrázolása volt forgalomban az érméken. A királynő eredeti érmeportréját Mary Gillick készítette – ezt uralkodásának kezdetén, 1952-ben fogadták el. A következő portrét Arnold Machin O.B.E. fényképezte, amely 1968-ban került forgalomba.

Számos bélyegen, még Pápua Új-Guinea bélyegein is II. Erzsébet királynő portréja díszelgettForrás: Hemis via AFP/DOZIER Marc / hemis.fr/Dozier Marc / Hemis.Fr

A harmadik portrét Raphael Maklouf készítette 1985-ben, ezt követte Ian Rank-Broadly portréja 1998-ban. Az utolsó portrét 2015-ben mutatták be, és Jody Clark készítette. Ezen a királynő gyémánt diadémet visel, mint ahogyan akkor, amikor a parlament megnyitójára utazott.

Az Egyesült királyság új királya és királynéja, Camilla"Forrás: AFP/Hugo Burnand"
A királynőt III. Károly néven követi a fia a trónon
III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia - közölte csütörtök este a Clarence House, az eddigi trónörökös londoni hivatala. III. Károly király teljes neve Károly Fülöp Artúr György, és az uralkodó ezek közül bármelyiket választhatta volna. Liz Truss brit miniszterelnök még az udvar bejelentése előtt felfedte a döntést, a Downing Streeten elmondott megemlékező beszédében ugyanis már III. Károlyként üdvözölte az új uralkodót.

Egyesek szerint édesanyja nyomdokaiba lépve Károly is új portrét fog készítteni, amelyet minden új érmén, bankjegyen és bélyegen is használnak majd. Ezek a trónra lépése után kerülnek majd forgalomba. A királynő arcképét viselő érméket valószínűleg a közeljövőben is kibocsátják, és az arcképét viselő összes valuta egy ideig továbbra is használható lesz. Az új pénznemre és bélyegekre való átállás fokozatos folyamat lesz, a bankok és a posták pedig fokozatosan begyűjtik a régieket, de valószínűleg sokan megtartják a régi érméiket a királynő emlékére.

Károlynak királyként új személyes zászlóra lesz szüksége

1960-ban a királynő egy saját személyére szabott zászlót fogadott el – egy arany E betűt, kék alapon rózsavirággal körülvett királyi koronával –, amelyet minden épületen, hajón, autón vagy repülőgépen fel kellett húzni, amelyben tartózkodott vagy utazott. Gyakran használták, amikor meglátogatta a Nemzetközösség országait.

A királyi ünnepségek során az aranyfonalból szőtt E betű és a korona szimbólum mindig a középpontban díszelgettForrás: AFP/Adrian Dennis

Ez a királynő saját zászlaja, rajta kívül senki más nem használhatta, így ebből is új fog készülni az új uralkodó részére. 

(Források: independent.co.uk, MTI, címlapkép: Hans Lucas via AFP/Edouard Richard / Hans Lucas/Edouard Richard)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek