Tíz film és sorozat, amelyekhez Málta szigetei adták a díszletet

A filmrajongók és a sorozatfüggők szívesen eljátszanak a gondolattal, hogy vajon milyen érzés lehet azon a földön járni, annak a tengernek az illatát magukba szívni, ahol kedvenc karaktereik mozogtak egykor.

Salzburgban járva például a Muzsika hangja ikonikus helyszínei jelennek meg előttünk, Hawaii szigetén az érintetlen természet erejét érezhetjük, ahol az indák között a navik jártak-keltek az Avatar című filmben. Ha pedig valaki Julia Roberts és Richard Gere nyomdokaiba szegődne a Pretty Woman című film Los Angeles-i helyszínei alapján, annak a Beverly Wilshire hotelbe is érdemes betérnie és a lobbiban meginni egy pohárral, a főszeplők is itt lettek egymáséi először.

De például népszerű forgatási helyszínnek számít az egyébként számunkra is könnyen elérhető Málta, ahol a filmtörténet rengeteg klasszikus alkotása készült. Az alábbi filmek forgatókönyvei legalábbis könnyen megnyitották Málta kapuit Hollywood számára.

Comino szigeteForrás: Vas Gergely / Visit Malta

James Bond: A kém, aki szeretett engem (1977)

Maga James Bond karaktere soha nem járt Máltán a történet szerint. Máig kevesen tudják, hogy az 1977-es James Bond-filmet Málta partjainál forgatták, és állítólag kimondottan a főszereplő, Roger Moore kérésére, aki a szigetország hatalmas rajongója volt gyerekkorától kezdve. A film több helyszínének a főváros, Valletta adott otthont, és Roger Moore-nak - hollywoodi pletykák szerint - később, 1981-ben a Szigorúan bizalmas című kalandfilm forgatása során is sikerült elérnie, hogy újra Máltán forogjon a kamera jó néhány jelenet erejéig. 

Éjféli Expressz (1978)

Az 1978-as Éjféli Expressz Törökországa valójában Málta volt, annak legszebb helyszíneivel, ami a kor filmes világára olyan mély benyomást gyakorolt, hogy alighanem innentől kezdődött a máltai filmipar hatalmas robbanása. A Vallettát is magában foglaló félsziget legvégén található, 16. századi Szent Elmo-erőd jelenleg a Máltai Rendőrakadémia otthonául szolgál, mellette fekszik a Nemzeti hadtörténeti Múzeum, amely az Éjféli Expresszben egy török börtönt jelenít meg, aminek csak a fekvése festői, egyébként nagyon is zord és sötét...

Szent Elmo-erődje madártávlatbólForrás: Visit Malta

Popeye (1980)

Az 1980-as Robin Williams-féle Popeye forgatása még abba a korba nyúlik vissza, amikor komolyabb digitális technológia hiányában, még manuálisan kellett felépíteni a forgatási helyszíneket. Így volt ez Máltán is. A spenót hatására rettenthetetlen Sámsonná növekedő karakter élőszereplős változata ugyan nem lett klasszikus (a többség inkább a rajzfilmmel nosztalgiázik), a máltaiak a film tiszteletére külön Popeye-falut is építettek, ahol a produkció képi világával élőben is találkozhatunk Il-Mellieħa területén. Érdekesség, hogy bár sokan csak a rajzfilmet ismerik, a turisták szentül hiszik, hogy Popeye karaktere valóban Máltán élt.

Popeye falvaForrás: Vas Gergely / Visit Malta

Az ókori Görögország a képernyőn sokszor bizony Málta...

Gladiátor (2000)

Az egyik első kultuszfilm, amelyben Málta ókori Görögországként, Zeusz, Hadész és Poszeidón harcának helyszíneként jelent meg, a Titánok harca című fantasyfilm volt 1981-ben. A görög vonal innentől elkerülhetetlen volt: a Russel Crowe főszereplésével készült Gladiator a 2000-es évek egyik legjobb szandálos filmjévé vált, noha sokan érezték akkoriban brutálisnak a közelharcokat bemutató jeleneteket.

Ricasoli erődForrás: Visit Malta

„A nevem Maximus Decimus Meridius, a Félix légió fővezére, az északi seregek parancsnoka. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje és megbosszulom. Míg élek, vagy azután" – minden rajongó számára ismerős a monológ. Itt elsősorban a Trójában is megjelenő Ricasoli erődöt és Vittoriosa kikötőjét használták a filmesek az ókori Róma ábrázolására, meglehetősen élethű módon.

Trója (2004)

Ki ne emlékezne a Brad Pitt főszereplésével készült Trója című filmre, amelyben Mellieħa strandjai és a cominoi Kék lagúna többször is feltűnik, a Ricasoli-erőd pedig magává Trójává avanzsál? A maga idején igen megosztó filmnek számított, ma már viszont Brad Pitt karrierjének egyik legismertebb alapköve.

Blue LagoonForrás: Visit Malta

Málta a filmes világban az ókori Görögország megszemélyesítőjévé vált. Hamarosan jön pl. a Netflix régóta várt, görög mitológiára épülő tragikomédiája, a Kaos, amely szintén pazar máltai helyszíneket vonultat fel; továbbá az Age of the Gods online szerencsejáték-sorozat ókori görög világot idéző közegét is itt vették fel.

Dwejra BayForrás: Visit Malta
Fedezzük fel Máltát újra szabadon!
Kristálytiszta tenger, sziklás partok, homokos öblök, szikrázó napsütés, több mint 7000 év gazdag történelem, gasztronómiai élmények és hamisítatlan mediterrán hangulat. Évi 300 napsütéses nappal, több hétre elegendő látnivalóval és Budapestről induló, közvetlen járatokkal várja ismét látogatóit Málta. (X)

Igaz történetek feldolgozásait is a szigetországban forgatták

München (2005)

A Steven Spielberg rendezésében 2005-ben bemutatott München egy izraeli antiterrorista csoport igaz történetének feldolgozása: az 1972-es müncheni olimpiai játékokon történt terrortámadást és az utána következő izraeli megtorlást mutatja be. A máltai helyszínek itt Izraelt helyettesítik, Spielberg ugyanis nem akart egy virtuális világot felépíteni a történethez, hanem ragaszkodott a szabadtéri, élő forgatásokhoz, hogy a színészek a történet komplexitására fordíthassák minden energiájukat.

Phillips kapitány (2013)

A 2009-es túszdrámát Tom Hanks főszereplésével rekonstruáló film teljes egészében máltai vizeken készült. Miután szomáliai kalózok kerítették hatalmukba a Maersk Alabama teherhajót az Indiai-óceánon, Richard Phillips kapitány öt hosszú hónapon át hánykolódott a a konténerhajó mentőcsónakjában négy felfegyverzett, egyre kétségbeesettebb elrablója társaságában.

Forrás: Visit Malta

Kaland és fantasy, álomszerű tájakon...

Monte Cristo grófja (2002)

Monte Cristo grófja a Dumas-regény szerint ugyan Franciaországban és Olaszországban kalandozik, a James Caviezel és Guy Pearce főszereplésével készült 2002-es filmjelenetek viszont egyértelműen Máltát mutatják. Aki szeretné megnézni, hol dobják le Monte Cristo grófját If vára előtt a szikláról, az jól teszi, ha a cominoi Szent Mária-toronyhoz és Mdinába látogat, amely egyébként valaha Málta fővárosaként is funkcionált. 

Mdina volt hosszú ideig Málta fővárosa, ma a legkisebb helyi tanácsa, csak az erődített várost foglalja magábanForrás: Visit Malta

A Monte Cristo grófját egyébként rengeteg kritika érte annak idején, mert – noha kosztümös filmről van szó – nem elég élethű a környezet, és a vonzó környezeti képek a kritikusok szerint amúgy is elvonják a figyelmet a karakterábrázolásról.

Trónok harca (2011-19)

A 2011 és 2019 között futó Trónok harca eposz sikeréhez nagyban hozzájárultak a máltai forgatási helyszínek. A legismertebbek ezek közül: Mdina óvárosa, a Szent Domonkos-kolostor Rabatban és a Mtahleb sziklák, amelyek többször is visszaköszönnek a kultikus sorozatban. Feltűnik továbbá a Trónok harcában a San Anton-palota is, amely a máltai lovagrend nagymestereinek nyári palotájából lett a köztársasági elnök rezidenciájává.

Dingli-sziklák Málta déli részén fekszik, Rabattól negyedórás autóútraForrás: Gergely Vas / Visit Malta

A Dingli-szikláktól akár gyalogtúra is vezethet egészen a Verdala-palotáig, amely Málta legmagasabb területén fekszik, közel 253 méteres magaslaton. De a rajongók számára szintén ismerős helyszín a Buskett-kertek, bizonyítván, hogy valaha Málta területén is voltak erdők.

Nagy öröm lehet látni a Fort Manoel csillagerődöt a Manoel-szigeten, ahol több harcos jelenet is zajlott. Sajnos a híres gozói Azúr-ablak, amely Khal Drogo és Daenerys Targaryen látványos esküvőjének adott otthont, már nem létezik, 2017-ben összeomlott – ami nemcsak a turisták, de a máltai filmipar számára is óriási veszteség.

A Manoel-sziget egy lapos sziget Málta északkeleti részén, a Marsamxett öbölben.Forrás: Visit Malta

Z Világháború (2013)

Az igaz történeteken túl persze hasít a sci-fi és a fantasy is: igazi máltai siker például a zombiapokalipszist érzékletesen bemutató Z világháború. A brit-amerikai akciófilm Max Brooks A zombi világháború története című regényéből készült, producere és főszereplője is Brad Pitt volt. Itt láthatjuk a jeruzsálemi jelenetekben Valletta külterületét, az Atarot Repülőtér pedig valójában a Máltai Nemzetközi Repülőtér, Luqa-ban.

Hasonló területeket érint egyébként a Jurassic World-sorozat legújabb része (Jurassic World: Világuralom) is, amelyet tavaly nyáron kezdtek forgatni Valletta, Vittoriosa, Mellieha és Pembrok különböző helyszínein. Várhatóan 2022-ben láthatjuk majd a produkciót.

A cikk megjelenését a Visit Malta támogatta, az anyagot a Branded Travel Content egyik szerzője készítette.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek