Receptre írhatják fel a nemzeti parkok látogatását a kanadai orvosok

Kanadában egy múlt hónapban elindított új program lehetőséget ad egyes orvosoknak arra, hogy ingyenes éves belépőt biztosítsanak a betegeknek az ország nemzeti parkjaiba annak érdekében, hogy többen eljuthassanak a természetbe és élvezhessék annak egészségügyi előnyeit – írja a washingtonpost.com.

Kanada nemzeti parkjai lenyűgözőek, garantáltan javítják a közérzetet - illusztrációForrás: Joshua Woroniecki/Pixabay

A tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a természetben eltöltött idő számos előnnyel jár, az alacsonyabb stresszhormonoktól és pulzusszám ingadozástól kezdve a gyermekek magasabb önbecsüléséig.

A tanulmányokból az is kiderült, hogy a kutatók szerint az éghajlatváltozás hatásainak felerősödése és a természeti katasztrófák egyre gyakoribbá válása is okolható a mentális egészségügyi problémák súlyosbodásáért. A Pew Research Center egy 17 országban élő közel 20 000 ember körében végzett felméréséből kiderült, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede aggódik amiatt, hogy a klímaváltozás egy napon szenvedést fog okozni a saját életében.

„Nem mozgunk eleget, nem nyugszunk meg kellőképpen a napi feszültség miatt" – mondta Florence Williams, egy szakkönyv szerzője. „Nem találtuk ki, hogyan oldjuk meg ezeket a problémákat, szóval miért ne tegyünk olyat, ami egy kicsit ellazítja idegrendszerünket?"

Az orvosok tehát arra ösztönzik a park közelében élőket, hogy gyakrabban látogassák azokat. A receptek felírásakor előnyben részesítik azokat a pácienseket, akik egyébként nem engedhetnének meg maguknak egy éves bérletet. Szerintük ugyanis fontos, hogy több időt töltsünk a természetben – legyen szó kirándulásról, kertészkedésről, vagy egyszerűen csak a szabadban sétálásról, ezért heti két óra természetjárást mindenképpen javasolnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek