Lisszabontól Bangkokig - Ezek ma a legboldogabb városok!

Ma már nincs semmi probléma azzal, ha ajánlásokból és listákból merítünk ihletet a következő úti célunkhoz. A repülőjegyár emelkedések és a poggyászos huzavonák miatt bizony jól meg kell fontolni hova induljunk, a toplisták pedig segíthetnek abban, hogy több alternatívát is végiggondoljunk. Az IVisa kiutaztatási cég is így gondolkodhatott, mikor összerakta legújabb listáját, ami a legboldogabb városokat sorakoztatta fel.

És ki lett a ranglista győztese? Az első helyen Portugália fővárosa Lisszabon végzett, és nem csak azért, mert az egyik legolcsóbb európai főváros (körülbelül ugyanannyiba kerülnek a dolgok, mint Budapesten), hanem mert gyakorlatilag mindig jó idő van, mert ott a tenger, isteniek a piacok, iszonyú cuki a helyi villamos, egy évben 2 801 órát süt a nap, és a helyiek 31 órát dolgoznak egy héten.

A színes villamosok is hozzátartoznak a város látnivalóihozForrás: nextvoyage/Pixabay

Emellett pedig nagyon kedvesek a helyiek is, így ha éppen a Largo do Carmo nevű aprócska téren iszogatunk, ami minden lisszaboni útleírásban szerepel, akkor egy kis portugál vagy angol tudással, gyorsan szerezhetünk barátokat is. A Barrio Alto negyedben található térre egyébként a világhírű lisszaboni lifttel, a Santa Justával is érkezhetünk.

Lisszabont mi is ajánljuk, hiszen 9 nagy kerületének köszönhetően 9 különböző arcát ismethetjük meg a városnak. Az Alfama nevű a legrégebbi, a központi Barrio Alto és Baixa negyedekből gyalog is megközelíthető. Itt vannak azok a bárok és éttermek, ahol a tradicionális zene iránt elkötelezettek fadót hallgathatnak, gyakorlatilag bármelyik étteremben és napon, élőben.

Az útikönyvektől eltérően nem kötelező asztalt foglalni a bárokba, de a programot tényleg csak azoknak ajánljuk, akik hajlandók fejest ugrani a portugál kultúrába, mert a fado édesbús énekei az ország esszenciáját hordozzák.  

A második helyen Barcelona végzett. A cég kategóriái szerint, ami megnézte az átlag legmagasabb életkort - Barcelonában 84 év -, valamint a munkaórák számát, ami itt kevesebb, mint Lisszabonban (átlagosan 30 óra egy héten, a magyarok által is kedvelt spanyol város az élre került.

Az egyik legkedveltebb úti cél BarcelonaForrás: Kristina Spisakova/Pixabay

Barcelonát egyébként sem lehet megunni: rendszeresen bekerül válogatásainkba – ajánlottuk szimultán strandoláshoz és városnézéshez –, de írtunk már arról is, hogy merre vannak kedvenc bárjaink, miért tökéletes itt nyaralni, mi mindent lehet itt ingyen csinálni, és, hogy milyen érzés a pálmafák tövében adventi hangulatban andalogni.

Európa jól teljesít a listán. Lisszabon és Barcelona után Athén áll a harmadik helyen, utána pedig Róma jön. Őket követi Sydney városa, melyet a legkedvesebb helyszínnek is választottak. Az Amerikai Egyesült Államokból csak egy város jutott be a Top 20 közé, a 12. helyen végző Las Vegas. Nagy-Britannia pedig eléggé lemaradt, ami a boldogságfaktort illeti. Brighton a 13. helyen, Cardiff pedig a 19-en végzett. A Top 10-es listát Bangkok zárta - írták a Timeout.com oldalán.

Forrás: Josh Stewart/Unsplash
Íme a világ legboldogabb városai az iVisa listája szerint:

Lisszabon, Portugália
Barcelona, Spanyolország
Athén, Görögország
Róma, Itália
Sydney, Ausztrália
Madrid, Spanyolország
Toronto, Kanada
San José, Costa Rica
Isztambul, Törökország
Bangkok, Thaiföld

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek