Bécset nem lehet letaszítani a trónról! Ismét a legélhetőbb város lett

A csúcstartó helyét tavaly az új-zélandi Auckland foglalta el. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy a ranglista készítői szerint az európai városokban a kontinens-szerte bevezetett pandémia miatti korlátozások folytán jelentősen csökkent az életminőség.

Pihenés a Belvedere kastélyparkjábanForrás: Dimitry Anikin / Unsplash

A pandémia kitörése után Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járványt, ami jelentősen hozzájárult az itt élők életminőségének növekedéséhez. Mivel azonban a pandémiás korlátozások többségét a világ számos részén 2022 elején feloldották, Új-Zéland, Ausztrália és Kína városai 2022-ben ismét hátrébb csúsztak a rangsorban. A tavalyi első, Auckland most a 34. lett.

A jelentés szerint most az európai és kanadai "jól átoltott" városok uralják a listát: Bécset, amelly korábban évekig fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel az első helyért, 2018-ban és 2019-ben pedig az élen állt, most Koppenhága, Zürich, Calgary, Vancouver és Genf követi. Az első tízbe bekerült még Frankfurt, Toronto, Amszterdam, Oszaka és Melbourne.

A ranglistát kialakító értékelési folyamatban fontos szempont a "stabilitás", ami megmagyarázza, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt Moszkva és Szentpétervár 15, illetve 13 helyet esett vissza a rangsorban. Kijevet a háború következtében idén nem tudták rangsorolni - olvasható az MTI összefoglalójában. 

A világ legkevésbé élhető városa Damaszkusz lett, amelyet Lagos, Tripoli, Algír és Karacsi követ az Economist Intelligence Unit (EIU) listáján. Az EIU 173 nagyváros életminőségét vizsgálta egy olyan szempontrendszer alapján, melyek között a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra is szerepel. Az EIU oldaláról ingyenesen letölthető a teljes lista. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek