Égősor a pálmafák közt: megnéztük, milyen a mediterrán advent

  December elején megnéztük, milyen az advent, ha nem német vagy osztrák területre utazunk. Jelentjük, sokkal viccesebb! Nyam-nyam feliratú égősorok, kakáló fatuskók a vásárban, dettó ürítő figura a városi Betlehemben. Barcelonában így készülnek a karácsonyra. Nagykép.

  Szikrázó napsütés, 16 fok, valószerűtlenül kék ég: minek hoztunk ide egyáltalán télikabátot – gondoltuk Barcelonába érkezve. Persze azért itt is tud rossz idő lenni, esténként mi is összehúztuk magunkon a kabátot, és a sapka is előkerült. Mindenesetre, a magyarországihoz képest tavaszinak tűnő időben egészen furcsának hatottak a tengerparti nagyváros karácsonyi díszei.

  Nap közben egyébként teljesen meg is feledkeztünk az adventről, csupán az esténként felgyúló szemkápráztatóan gazdag – és olykor kissé esetlegesnek tűnő – díszkivilágítás emlékeztetett az ünnepek közeledtére. No meg a város két nagy karácsonyi vására a gótikus katedrálisnál található Fira de Santa Llúcia, és a Sagrada Familia előtti bódésor, valamint a Placa Sant Jaume nagyméretű Betleheme. Ez utóbbi egy vicces meglepetést is tartogatott, nézzék meg összeállításunkat, és találják meg a városi Betlehem vidáman szaró figuráját. Igen, jól olvasták, azt.

  Nap közben az embernek eszébe sem jut, hogy nem tavasz, hanem tél van és épp a karácsonyra készülődik a város (Képünkön a diadalív és a Ciutadella parkhoz vezető sétány látható)Fotó: mimi / Travelo

   

  A szokásosnál persze kevesebb, de még így is rengeteg turista látogatja nap mint nap a város látnivalóit a szikrázó téli napsütésben. (Itt momentán Gaudí fantasztikus Casa Milájának kéményei és szellőzői láthatók.)
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  De amint lemegy a nap...
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  ...felgyúlnak a város fényei! (Képünkön a Placa Reial látható)
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  A város legfontosabb sugárútja, a Passeig de Grácia üzletei és luxusszállodái büszkélkedhetnek a leglátványosabb díszkivilágítással
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  És errefelé láttuk a legaranyosabb utcadíszeket is
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  És végre itt a városi Betlehem, tudjuk, nagyon várták már. (A guggoló célszemélyt a viadukt tövében keressék.) A caganereknek, vagyis szaró figuráknak nagy hagyománya van Katalóniában, a vásárokon mindenki beszerezheti a sajátját - gyártanak celebes verizókat, sőt, volt pápás is, igaz ez utóbbi kissé kiverte a biztosítékot. És hogy mire jók? Állítólag szerencsét és termékenységet hoznak.
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

   

  Ő pedig itt a katalán karácsony jellegzetes figurája, a Tio de Nadal. A hagyományok szerint az apróbb karácsonyi ajándékokat (csokit, diót) ez a fatuskó kakálja ki, amennyiben ütlegeljük. A Tio de Nadal (karácsonyi tuskó) konkrétan egy üreges fatuskó, melyet karácsonyig jól tartanak: étellel kínálják, éjszakára pokróccal betakargatják. Karácsony napján ellenben egy vesszővel csapkodják és karácsonyi dalokat énekelnek addig, míg a pokróc alá “ki nem kakálja” az ajándékokat - csak a kisebbeket, a nagyokat ugyanis a Háromkirályok hozzák.
  Galéria: Adventi fények Barcelonában
  Fotó: mimi / Travelo

  Nem volt elég? Van még képünk! Bármelyik fotóra kattintva galéria nyílik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!