Barcelonában felesleges városnézésre költeni

Az életteli Barcelonában úgy is eltölthetünk pár emlékezetes napot, hogy az utazáson, szálláson és némi élelmiszeren kívül semmi másra nem költünk. Zseniális épületek, szemkápráztató piacok és egy fantasztikus utcafesztivál - így spórol Katalónia fővárosában egy Talpraesett Turista.

Korzózás a mindig nyüzsgő Ramblán, strandolás a Barcelonetán, a zenélő szökőkút meglátogatása Placa Espanyán, Gaudí mesterműveinek felfedezése, nézelődés egy helyi piacon, buli az utcán... Barcelona tipikusan az a város, ahol ha van miből, rengeteg pénzt elkölthetünk, de akkor is remekül érezhetjük magunkat, ha az utazás-szállás-étkezés szentháromságon túl egyetlen elkölthető eurónk sem marad a nyaralás alatt. Bécsi,londoni, berlini, brüsszeli,madridi,isztambuli és dublini ingyenes tippjeink után most kedvenc barcelonai pénztárcakímélő programjainkat mutatjuk be.

Elképesztő épületek mindenütt

Barcelonát minden túlzás nélkül nevezhetjük a modernista építészet szabadtéri múzeumának. Bármerre induljunk, izgalmas épületekre bukkanhatunk, melyeknek legalább annyira érdekes kívülről elveszni a részleteiben, mint belülről is megnézni.

Sagrada Familia - Egyszer csak elkészül
Galéria: Ingyen Barcelona
Michelle Mcmahon / Europress / Getty

 A város bővelkedik a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí mesterműveiben, leghíresebb alkotása, a Sagrada Família, vagyis a Szent Család Temploma is itt található. A római katolikus bazilika első kövét 1882-ben tették le, építése a mai napig folyamatban van. Az épülethez, melyet az organikus építészet mintapéldájának tartanak, a lenyűgöző külső kialakítása miatt annak is érdemes elzarándokolnia, akinek a belépőre már nem futja. (Aki mégis be akar menni, mindenképpen váltson jegyet előre az interneten – több órás sorban állástól kíméli meg magát.)

Innen nem messze található még egy fantasztikus épületegyüttes, a Hospital San Pau. A pompás, világörökség részét képező épület hosszú évekig közkórházként üzemelt, három éve, amikor arra jártunk, éppen átépítés alatt volt, hogy múzeum és kulturális központ kaphasson benne helyet. A honlapja alapján úgy tűnik, a munkálatok sikeresen befejeződtek, és látogathatóvá vált a világ egyik legnagyobb modernista épületegyüttese. Vezetett (fizetős) sétára itt lehet jelentkezni, de mi ottjártunkkor úgy is imádtuk, hogy az építkezés miatt csak kívülről lehetett megnézni.

A zseniális Hospital Sant Pau
Galéria: Ingyen Barcelona
Wikipedia

 A város közlekedési csomópontjától, a Plaza Catalunyától a Passeig de Grácián elindulva Gaudí két másik szuper épületét is megcsodálhatjuk. A 43-as szám alatt lévő Casa Batllót Szent György és a sárkány legendája ihlette, a szemfülesek a homlokzaton a fenevad csontjait is felfedezhetik. Bemenni – akárcsak a közelben (a Passeig de Grácia 92 alatt) található Casa Milába, vagy más néven La Pedrerába – csak pénzért lehet, de ha nincs rá keretünk, kívülről sem felesleges megnézni őket. Ha pedig még mindig nem volt elég Gaudíból: a Ramblán, vagyis a fő sétálóutcán a tenger felé indulva, az egyik keresztutcában jobb kéz felé a Palau Güellre is vethetünk egy pillantást. Nem messze, az átellenes oldalon pedig az árkádokkal határolt hangulatos téren, a Placa Reialon Gaudí tervezte lámpaoszlopokat találunk.

A Ramblán végigsétálva egyébként nem csak Gaudí művei miatt érdemes a házakat és köztereket figyelni: a Pla de la Boquerián például nézzünk a lábunk elé, Miró mozaikja díszíti a teret. Ugyanitt, a sarkon az orientalista jegyekkel, mókás esernyőkkel és sárkányokkal díszített Casa Bruno Cuadrost is érdemes szemügyre venni. Kicsit tovább sétálva pedig a Liceu szíház csodás épületét is megtaláljuk. A tenger felé nézve, a Ramblától jobbra elterülő multikulti negyed, az El Raval is tartogat érdekességeket. A Rambla del Ravalon egy kövér macska szobra várakozik az erre kószálókra: az állat Botero alkotása.

Színpompás piacok

Bármennyire is turistás program, a Rambláról nyíló Mercat de la Boqueríát mindenkinek látni kell! Tengeri herkentyűk, egzotikus gyümölcsök és zöldségek, tapas bárok, tarka és hűsítő gyümölcspépek várják a nézelődőket ezen az életteli piacon. Eleinte az ember mindent megkóstolna, de a színek, szagok kavalkádja gyorsan eltelít, így végül elég egy finom gyümölcsös üdítőre beruházni pár euróért. Ha késő délután érkezünk, az árusok lelkesen nyomják a kezünkbe egy áráért kettesével ezeket a jégbe hűtött gyümölcsös finomságokat – zárás előtt igyekeznek mindtől megszabadulni.

Gazdag kínálat a Mercat de la Boqueríán
Galéria: Ingyen Barcelona
Nria Talavera / Europress / Getty

 Fieszta az utcán

Ha valaki, hát a barcelonaiak biztosan tudják hogyan kell fergetegeset bulizni! Így aztán, ha a katalán nagyvárosban járnak a nyáron, mindenképp szánjanak egy éjszakát a szórakozásra (majd pedig egy nappalt a regenerálódásra). A város legnagyobb, ráadásul ingyenes utcai fesztiválja az évről-évre megrendezésre kerülő Festa Major de Grácia, az azonos nevű városrészben. Idén immáron a 198. alkalommal díszítik fel az itt lakók a Grácia-negyed utcáit és tereit augusztus 15. és 21. között, hogy aztán a tarka díszletek között szórakozzanak kicsik és nagyon egészen hajnalig.

Festa Major de Grácia: ilyenkor a szokásosnál is tarkábbak az utcák
Galéria: Ingyen Barcelona
Francisco Goncalves / Europress / Getty

 A fesztivál időtartama alatt több mint ötszáz programból lehet válogatni, ebből háromszázat kifejezetten családoknak és gyerekeknek szánnak. Lesz utcai parádé, koncertek és tradicionális katalán programok. Mivel a fesztivált a mai napig a helybéli lakosok szervezik, és a programok többsége is a helyieknek szól, egy igazán autentikus eseményen vehet részt aki ellátogat ide.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Ha eddig nem próbálta a tapast, itt a remek alkalom! - 2017.06.15.
A tapas világnapján több helyen is rendhagyó árakon próbálhatja ki spanyol konyha jellegzetességét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek