Tökéletes nyaralás és ingyen tapas Barcelonában

A modernista építészet szabadtéri múzeumának is beillő katalán városban a látnivalók többsége ingyen megtekinthető. Legyen szó Gaudí mesterműveiről, zseniális piacokról vagy a Picasso Múzeumról.

Eddigi olcsón is abszolválható úti céljainkban – Prága, Párizs, London vagy Amszterdam – az a közös, hogy alapesetben nem mondhatóak pénztárcabarátnak, de néhány jól megválasztott programmal remekül érezhetjük magunkat szűkebbre szabott pénzügyi keretek között is. Ezúttal Katalónia fővárosával, Barcelonával folytatjuk a megkezdett sort.

Parc GüellFotó: mimi / Travelo

Összegyűjtöttük az öt legjobb ingyenes látnivaló-típust a spanyolországi városban, amivel segíthetünk büdzsénknek feldolgozni az utazás és szállás okozta sokkot. Barcelona egyébként a tökéletes nyaralás helyszíne lehet azok számára, akik egyszerre szeretnék a tenger közelségét és egy izgalmas nagyváros nyüzsijét élvezni. Mit ne hagyjunk ki, ha ide tervezzük az idei nyaralást?

Gaudí mesterművei ingyen

A város bővelkedik a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí mesterműveiben, és nagy részük ingyenesen tekinthető meg. Leghíresebb alkotása, a Sagrada Família, vagyis a Szent Család Temploma is itt található. A római katolikus bazilika első kövét 1882-ben tették le, építése a mai napig folyamatban van. Az épületet, melyet az organikus építészet mintapéldányának tartanak, leginkább kívülről érdemes megcsodálni – bejutni drága, a sor hatalmas, belülről pedig nem annyira érdekes, mint amennyire a külső kialakítás lenyűgöző. (Aki mégis be akar menni, mindenképpen váltson jegyet előre az interneten – több órás sorban állástól kíméli meg magát.)

Gaudí másik kihagyhatatlan munkája a Parc Güell, ami teljesen ingyenesen látogatható. A színes házikókkal, oszlopcsarnokkal, mozaikkal kirakott teraszokkal telepakolt park kicsit távolabb esik a város központjától, de ennek ellenére megéri kijönni ide. A hullámzó teraszról a kilátás is szuper, mindenképp lökdössük odébb a többi lelkes turistát, és fotózkodjunk egyet itt. No meg a parkot őrző ikonikus sárkány (szerintünk inkább gyík) is megér egy kattintást, már ha sikerül a közelébe verekedni magunkat a brutális tömegben.

És ha már a sárkányoknál tartunk: a város közlekedési csomópontjától, a Plaza Catalunyától a Passeig de Grácián elindulva Gaudí két másik szuper épületét is megcsodálhatjuk. A 43-as szám alatt lévő Casa Batllót Szent György és a sárkány legendája ihlette, a szemfülesek a homlokzaton a fenevad csontjait is felfedezhetik. Bemenni – akárcsak a közelben (a Passeig de Grácia 92 alatt) található Casa Milába, vagy más néven La Pedrerába – csak pénzért lehet, de ha nincs rá keretünk, kívülről sem felesleges megnézni őket. (Ha az egyikre egy kis pénzünk azért akad, válasszuk a Kőfejtőnek is nevezett Casa Milát – a lélegzetelállító tetőterasz katonasisakra emlékeztető kéményei, és az épületben berendezett korabeli lakószobák miatt megéri, hogy 15 eurót – diákok csak 11-et – rászánjunk a belépőre.)

A Casa Milá varázslatos tetőteraszaFotó: mimi / Travelo

Ha még mindig nem volt elég Gaudíból: a híres Las Ramblas sétálóutcán a tenger felé indulva, az egyik keresztutcában jobb kéz felé a Palau Güell-re is vethetünk egy pillantást. Nem messze, az átellenes oldalon pedig az árkádokkal határolt hangulatos téren, a Placa Reialon Gaudí tervezte lámpaoszlopokat találunk.

Vasárnapi program: Picasso minden mennyiségben

Ahogyan már a fentiekből is kitűnik, az egész város felfogható a klassz modernista épületek szabadtéri múzeumának. De azért az is megtalálja itt a számítását, aki a megszokott múzeumi élményekre vágyik. Ha jó napon vagyunk jó helyen, akár ingyen is. A kubista festőóriás, Pablo Picasso főként korai műveire és kék korszakára koncentráló, fantasztikus múzeum, a Montcada 15-23 alatt található Picasso Múzeum minden hónap első vasárnapján egész nap, a további vasárnapokon pedig délután háromtól ingyenes. Eszméletlen sorok vannak a fizetős napokon is, elképzelni sem tudjuk, mi lehet itt, amikor nem kell fizetni a belépőért. Mindenesetre érkezzünk, amilyen korán csak tudunk.

Minden hónap első vasárnapján ingyenes a Museu Nacional D'Art de Catalunya-ba (MNAC),vagyis a Katalán Nemzeti Múzeumba a belépés. A rendkívül impozáns helyre már önmagáért az épületért érdemes bemenni. De ha nincs kedvünk kivárni a sort a bejutáshoz, akkor is érdemes ellátogatni ide a Montjuic tövébe a gyönyörűen, lépcsőzetesen kialakított tér, és a hegyen található park miatt. (Lusták figyelmébe: az MNAC előtt szabadtéri mozgólépcső is van!)

Az MNAC, vagyis a helyi Nemzeti MúzeumFotó: mimi / Travelo

A fotográfia szerelmeseit minden nap ingyenes belépéssel várja a Fundació Foto Colectania, a kortárs művészet iránt érdeklődők pedig a Museu d'Art Contemporani de Barcelona tárlatait tekinthetik meg, az újonnan nyíló kiállítások a megnyitó napján mindig díjmentesek.

Séta közben is gyöngyszemekre bukkanhatunk

Aki szeret hosszú sétálóutcákon, turistacsalogató élő szobrok és szuveníreket árusító standok közt andalogni, annak az 1,2 kilométeres Las Ramblast ajánljuk, ami a Placa Catalunyától a kikötőig tart. A híres utcán még a megrögzött, túlzottan turistás helyeket kerülőknek is érdemes egyszer végig sétálni (ha másért nem, hogy tudják, mi az, amit a későbbiekben leszólnak). Errefelé fokozottan ügyeljünk, hogy az ingyenes lófrálásból ne legyen ráfizetés: a bamba turistákat kihasználó zsebesek csak úgy hemzsegnek itt, figyeljünk oda értékeinkre!

A Ramblán végigsétálva érdemes a házakat és köztereket is figyelni: a Pla de la Boquerián például nézzünk a lábunk elé: Miró mozaikja díszíti a teret. Ugyanitt, a sarkon a Casa Bruno Cuadrost is érdemes szemügyre venni: ez egy nagyon érdekes ház orientalista jegyekkel, mókás esernyőkkel és sárkányokkal díszítve. Kicsit tovább sétálva pedig a Liceu szíház csodás épületét is megtaláljuk.

A tenger felé nézve, a Ramblától jobbra elterülő, multikulti negyed, az El Raval is tartogat érdekességeket. A Rambla del Raval-on egy kövér macska szobra várakozik az erre kószálókra: az állat Botero alkotása. A Las Ramblas túloldalán pedig a Barri Gótic kacskaringós, keskeny utcácskái várnak remek fagylaltozókkal, vintage divatboltokkal és hangulatos bárokkal.

Persze nem csak a Las Ramblas környéke tartogat ingyenes és érdekes köztéri látnivalókat: a Sagrada Famíliától nem messze található fantasztikus modernista épületegyüttes, a Hospital San Pau. A pompás épület eddig közkórházként üzemelt, jelenleg átépítik, hogy múzeum és kulturális központ kaphasson benne helyet. Az udvarára azonban most is be lehet jutni, és még így is érdekes látványt nyújt.

A már említett Katalán Nemzeti Múzeum előtt pedig a zenélő és fényjátékkal kísért Font Mágica szökőkutat érdemes felkeresni. Ez a látnivaló is ingyen van, és mióta 1929 májusában, a világkiállításon debütált, hatalmas népszerűségnek örvend. A varázs-szökőkút nem működik állandóan, a színes-zenés kavalkádra esténként, több időpontban kerül sor. (Hogy egészen pontosan mikor, azt érdemes a kút honlapján megnézni, nehogy hoppon maradjunk.)

Irány a természet!

A barcelonai diadalívtől induló, 1888-as világkiállításra épült kellemes park, a Parc de la Ciutadella is kellemes kikapcsolódást nyújt – szintén ingyen. Üde növények és egy óriási mamut (a gyerekek tuti imádni fogják) találhatóak itt. Na meg egy szépséges (újfent sárkányos) szökőkút, a Cascada, melynek építésében az ifjú Gaudí tanulóként vett részt. A városi állatkert és múzeumok találhatóak még a parkban, de ezekért már fizetni kell.

Tengerparti város lévén ezt az aspektust se hagyjuk ki, pláne, hogy a pancsolás és korzózás sem kerül semmibe. Arra azért készüljünk fel, hogy nem a barcelonai tengerpart a legszebb a világon, és finomhomokosnak sem mondható (inkább apró kavicsok és sárga homok keverékeként jellemeznénk). Ennek ellenére a Barcelonetán mászkálni, napközben strandolni, este piknikezni jó móka (az ásványvizet/sört/egyéb tudatmódosítókat minduntalan ránk tukmálni kívánó illegális árusok rohamára sajna fel kell készülni errefelé).

Tengerparti sétány, háttérben a nagy hallalFotó: mimi / Travelo

De a városnézésből se hagyjuk ki a tengerparti részeket: a Barcelonetán túl fekvő Port Olímpic modern épületei, trendi tengerparti bárjai (még jégbarlang is van!) és Frank Gehry óriási hala mind-mind érdekes látnivalók.

Gasztronómiai kalandozások

Pa amb tomàquet, crema catalana, tapas, paella – sorolhatnánk napestig a katalán és spanyol konyha fantasztikus fogásait. Persze ezek többségének megkóstolásához némi pénzre van szükségünk, de ebben a műfajban is van olyan program, ami ingyen kivitelezhető. Nyilván ingyen nem lehet végigenni a hetet, de mivel a legtöbb hely kínál napközben menüket, amikhez egészen olcsón hozzájuthatunk, nem lesz túl nagy gondunk a táplálkozással. (Sok helyen 10 euróért már három fogásos étkezést bonyolíthatunk le, adott előételek, főételek és desszertek közül választva.)

Na de vissza az ingyenességhez: a Rambláról nyíló Mercat de La Boqueria meglátogatása gasztrobuziknak egyenesen kötelező, de a többiek sem fognak csalódni. (Jelen sorok írójának például ez az egyik kedvenc barcelonai programja.) Tengeri herkentyűk, egzotikus gyümölcsök és zöldségek, tapas bárok, tarka és hűsítő gyümölcspépek várnak ezen a kiváló piacon. Eleinte az ember mindent megkóstolna, de a színek, szagok kavalkádja gyorsan eltelít, így végül elég egy finom gyümölcsös üdítőre beruházni pár euróért. (Ha késő délután érkezünk, az árusok lelkesen nyomják a kezünkbe egy áráért kettesével ezeket a jégbe hűtött gyümölcsös finomságokat – zárás előtt igyekeznek mindtől megszabadulni.)

A gyümölcsös hűsítőket ne hagyjuk ki, ha a piacon járunk!Fotó: mimi / Travelo

A Gospain.about.com oldalon pedig még ingyenes ételkóstolási lehetőségeket is találtunk. A Sant Antoni piac mögött található vegán étterem, a Sesamo ingyenes tapast kínál keddenként (előre helyet foglalni érdemes). Az Urgell metrómegállótól nem messze, a Carrer Viladomat 85-ös szám alatt pedig egy andalúz bárt, az Ambiente del Sur-t ajánláják, ahol ingyen tapas jár minden egyes ital mellé.

Hol szálljunk meg viszonylag olcsón?

Barcelonában megszállni nem olcsó mulatság. Mi ezért a lakásbérlős oldalakat részesítettük előnyben, ahol a szállodai árak töredékéért lehet szobát kapni, a hoteleknél jóval autentikusabb módon.

A Waytostay.com-on találtuk meg a megfelelő lakást (ehhez hasonlót), pár lépésnyire a Güell Parktól, egy kacskaringós utca tetején, egy hétre a főszezonban, három főre összesen 500 euróért. A főként helyiek lakta környéken apró bárokat és több boltot is találunk. Maga a modern épületben található apartman hármunk számára bőségesen elég volt, vadonatúj berendezése és terasza végképp levett minket a lábunkról. A kedves tulajdonos pedig pláne, aki olyan hihetetlen lelkesedéssel beszélt a városról, és mutogatta a térképen a látnivalókat, legjobb strandokat, buli helyeket és éttermeket, hogy legszívesebben az egész nyaralás alatt magunkkal cipeltük volna idegenvezetőként. (A személyes találkozás a helyiekkel egy újabb előnye annak, ha lakást bérlünk hotelszoba helyett.)

A Waytostay.com mellett a HomeAway.co.uk barcelonai apartmanjait is érdemes átböngészni, ha igazán jó áron szeretnénk ebben a fantasztikus városban megszállni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek