Hotelszobák, ahol a barlangi cseppkőoszlop is a berendezés része

Barlang és barlang között őrületes különbség lehet. És itt nem csak az egyes helyek méretére vagy jellegére gondolunk. Van egy pár olyan hotel a világban, amely épp sziklába vájt szobákban látja vendégül a látogatókat – és nem is egy helyen olyan nagyvilági eleganciával történik mindez, hogy abban még nagyítóval is nehéz lenne hibát találni.

A tündérkémények alatt meseszép barlangi szobákban alhat

Kappadókia természetrajza egészen fantasztikus, és ha valaki felülről is szeretne rácsodálkozni a tájra, azt könnyen megteheti egy errefelé meglehetősen népszerű hőlégballonos kiránduláson. De nem csak fentről néz ki elképesztően a táj. A hegyek gyomrában barlangok bújnak meg, néhány szállás pedig maximálisan kihasználja a nem mindennapi adottságokat.

Gamirasu Cave HotelForrás: Heracles Kritikos/Shutterstock

A Gamirasu Cave Hotel különböző típusú barlang-lakokat kínál a „sasfészektől" a királyi lakosztályokig, ez utóbbiakban márványlapos, süllyesztett kádas fürdő és kandalló is van.

Gamirasu Cave Hotel - Az egyik királyi lakosztály fürdőjeForrás: www.gamirasu.com

Az Elkep Evi Cave Hotel egy fokkal egyszerűbb, mégis roppant hangulatos szobákat kínál, hozzá pedig olyan szolgáltatásokat lehet igénybe venni, mint például egy kényeztető török fürdő élmény.

Ahol minden élet a felszín alatt látható

Coober Pedy az opálról híres. 1915-ben ebben a kisvárosban keresett aranyat három férfi, és teljesen véletlenül bukkantak rá egy opáldarabra. A többi történelem. Kitört az opálláz, és nagyon hamar bányaüregek ezrei szabdalták a felszínt. Így jött létre Coober Pedy, melynek lakosai hamar rájöttek, hogy a föld felszíne alatt sokkal elviselhetőbb az élet, mint a tikkasztóan forró napon, és hamarosan le is költöztek oda.

Desert Cave HotelForrás: www.desertcave.com.au

A Desert Cave Hotel szobái is mind a föld alatt találhatóak, a hely vonzerejét pedig leginkább az jelenti, hogy ehhez hasonló hely nemigen akad máshol. A külvilág itt kietlen és kopár, a lenti barlangvilág viszont különös módon emlékeztet egy sci-fi színterére, talán a hely szokatlansága miatt.

Star Wars-rajongók, figyelem!

Azt talán rengetegen tudják, hogy a világ egyik leghíresebb film sagájának több jelenetét is Tunéziában vették fel. A Star Wars Hotel tehát nem a véletlennek köszönheti a nevét, és ha valaki Luke Skywalker otthonában szeretne aludni, akkor annak irány a Sidi Driss Hotel, Matmata közelében. De nekünk van még egy tippünk.

Hotel MarhalaForrás: Dennis G. Jarvis/Wikimedia

A közelben található ugyanis a Hotel Marhala, amelyben hasonlóan szokatlan körülmények között hajthatja álomra a fejét – de napközben azért a híres filmes helyszínt is megnézheti. A helyen, ahol a 4. században berberek alakítottak ki vájatokat, ma hotelszobák működnek, igaz, nem a felső kategóriás fajtából. Itt a körülmények viszonylag kezdetlegesek, a hangulat viszont verhetetlen.

A világörökségi helyszín

És még egy helyszín, ahol nem csupán egy barlanghotelt tudunk mutatni. Sassi di Matera ősidők óta lakott barlanglakásairól vált világhírűvé: a hely, mely hosszú időn keresztül egy ronda szégyenfolt volt csupán – nyomornegyed vált a különleges helyszínből-, ma már az UNESCO Világörökség része. A barlanglakásokat helyrehozták, a színtér pedig adja magát, hogy hoteleket is kialakítsanak itt.

Sassi di MateraForrás: blank76/Pixabay

Ha valaki kedvet érez, akkor megszállhat például a Sextantio Le Grotte della Civita hotelben, amely 13. századi termekben kínál 21. századi habfürdős kádat és pihepuha ágyakat; míg a La Dimora di Metello pont a hely tompa fényeivel és színeivel erősíti fel a berendezés letisztult jellegét.

La Dimora di MetelloForrás: www.ladimoradimetello.com

Némi stílusérzék és pénz, és tessék – a legjobb példa, hogy egy sokszorosan lelakott barlangból is lehet luxus hálóhelyet és fürdőszobát kialakítani.

Egy kis franciás sikk

Nos, mindez egy barlangban. Ami igazán érdekessé teszi Les Hautes Roches-t, az az ellentét, amely a szálló két különböző épülete között feszül. A Loire-völgye híres az itt található kecses kis kastélyokról, de ez a hely sem marad el a többitől, sőt, barlangi szobáinak köszönhetően messze a legkülönlegesebb épület.

Les Hautes RochesForrás: www.leshautesroches.com

A mészkőfalba vájt üregek valaha szerzetesek hálószobája volt, ma pedig kifogástalan eleganciával berendezett kis kuckókat alakítottak ki bennük.

Les Hautes RochesForrás: www.leshautesroches.com

A padlószőnyeges, franciaablakos szobákból tökéletes kilátás nyílik a Loire folyóra, mely szó szerint a kert végében csörgedezik, a hotel étterméből pedig olyan fogások kerülnek a vendégek elé, hogy már a képektől is összefut a nyál az ember szájában.

Bennfentes tipp Görögország-rajongóknak

Santorini híres a fénylő kék egéről, ahogy az egész görög szigetvilág. Az utazók imádják a helyet, ám a szigeten belül is vannak felkapottabb, és kevésbé ismert területek. Ha barlangi vonalon indulunk el, akkor Oia kézenfekvőnek tűnik: a Perivolas Hotel a hagyományos fehéren tündöklő házfalakat, pontosabban barlangfalakat hozza.

Perivolas HotelForrás: Enrique Menossi/www.perivolas.gr

A sziklába vájt szobák minimalista stílusban, ötcsillagos kényelemben vannak berendezve, a lazításhoz pedig egy végtelenített víztükrű medence jár. A sziget talán kevésbé ismert részén, Imerovigliben található az Iconic Santorini Hotel, amely színvilágában tökéletes mása az előbb említett példának, a kényelmi fokozatról meg csak annyit, hogy a barlanghotelt az ország egyik legjobb butikhoteljaként tartják számon.

Magánpanoráma a végtelen Új-Mexikóra

Nem akármilyen látkép fogadja azokat, akik az egyesült államokbeli Új-Mexikóban, pontosabban a Kokopelli's Cave-ben szeretnék álomra hajtani a fejüket. Mivel a szálló egy függőleges sziklafal viszonylag magas pontján található, ezért föntről egy ösvényen és egy lépcsősoron lehet megközelíteni.

Kokopelli's CaveForrás: www.kokoscave.us

Séta közben érdemes a láb elé nézni, de azért mégis muszáj néha megállni, mert ha valami, akkor a panoráma a hely erősségei közé tartozik; egész messzire el lehet látni a festőien kopár La Plata folyó völgyében. A szállás egyébként nem egy több szobás hotel, hanem egyetlen, otthonosan kialakított, nagyobbacska barlanglakás, melyet bárki kibérelhet, aki nem a Hilton kényelmére, hanem egy igazán eredeti alvóhelyre vágyik.

Ezeréves spanyol kuckók

A spanyolországi Granadától körülbelül 50 kilométerre fekszik Guadix városa. A település története egészen az ókorig nyúlik vissza, de még érdekesebb az, ahogyan a szegények éltek itt körülbelül ezer évvel ezelőtt. A város keleti részén ugyanis mészkődombok találhatóak – és mivel itt viszonylag könnyen ki lehetett vájni egy kisebb vagy nagyobb üreget, ezért egymás után jöttek létre a barlanglakások.

Cuevas Pedro Antonio de AlacronForrás: www.cuevaspedroantonio.es

Egy ilyen helyen található a Cuevas Pedtro Antonio De Alarcon nevű szálló is, ahol a szobák mind a hegybe vannak bevésve. A szobákat nem cifrázták túl, inkább olyan érzést keltenek, mintha egy spanyol barátunk vendégszobájában aludnánk. Persze abban az extrém esetben, ha a barátunk épp egy barlangban lelt otthonra.

Minimalista barlangi elegancia az erdő mélyén

És még egy kis barlangi luxus a végére. Az Egyesült Államokban, még pontosabban Arkansasban található a Beckham Creek Cave Lodge, amelynek tulajdonosai nagyon kitettek magukért. Elsőre valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy a sűrű, zöldellő erdőtől ölelt domboldal egy elegáns hotelt rejt, mindez csak akkor derül ki, mikor a vendég már ajtón belül van.

Beckham Creek Cave LodgeForrás: www.beckhamcave.com

A barlangon a lehető legkevesebbet változtattak, így az szinte él – például lehet hallani, ahogy időnként koppan valahol egy-egy lehulló vízcsepp. A barlangban négy hálószoba és négy fürdőszoba van, ráadásként pedig egy nászutas lakosztály.

Beckham Creek Cave Lodge - A nászutas lakosztályForrás: www.beckhamcave.com

A barlang bizonyos értelemben a semmi közepén van, és pont ez az, amit nagyon lehet szeretni benne. Ez ugyanolyan jól jön a kirándulásokra berendezkedett nagycsaládoknak, mint azoknak a milliomosoknak, akik a hotelhez tartozó helikopter-leszállópályán parkolják le légi járgányukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek