A legszebb helyek hőlégballonos kiránduláshoz

A hőlégballonos kirándulás nagyon más, mint repülővel elsuhanni a táj fölött. Az utazó egy hatalmas, színes léggömb alatt, egy fonott kosárban szemlélheti a tájat, miközben a szél borzolja a haját, vagy a nap simogatja az arcát. Nincs rohanás, nincs zaj, csak végtelen lebegés. A legunalmasabb táj is megszépül hőlégballonról nézve, hát még ha olyan helyeken próbálja ki, amelyek messze földön híresek különlegességükről: ősi romokat őriznek, makulátlan kertek és kastélyok tarkítják területeiket, vagy épp kietlenségükkel nyűgözik le a szemlélőt.

Tündérek földje

A Göreme Nemzeti Park Kappadókiában, Törökországban az egyik legismertebb a hőlégballonos úti célok közül. Bármilyen listát is nézünk végig a témában, ez a helyszín biztosan rajta lesz, főleg annak köszönhetően, hogy fentről nézve a táj egészen döbbenetes.

Forrás: Cappadocia Voyager Balloons/Facebook

A „tündérkémények" elnevezésű sziklaalakzatok területe különösen látványos, nem véletlen, hogy rengeteg cég, többek között a Voyager Balloons és a Royal Ballon foglalkozik errefelé hőlégballonos túrák szervezésével. Minden évszakban más arcát mutatja a táj, mely napkeltekor és napnyugtakor csak még meseszerűbbé válik.

Szépséges kietlenség a Hold-völgyében

A jordániai Wadi Rum végtelennek tűnik lentről és a levegőből nézve is. Pusztasága azonban nem sivár, hanem egyike azoknak a sivatagi tájaknak, amelyek éppen egyszerűségükkel nyűgözik le a szemlélőt. Az Aqabától körülbelül 70 kilométerre található Wadi Rum nem teljesen kihalt, az itt élő beduinok segítségével pedig még jobban megismerhetjük a vidéket. Ha a lehetőség engedi, a legjobb helyben tölteni az éjszakát – ehhez hasonló csillagpöttyös eget ugyanis nagyon ritkán láthatunk. Ballonozásra mindenképp hajnalban érdemes indulni, például a Royal Aero Sports Club of Jordan segítségével.

Az olasz lebegéshez prosecco is jár

Késő tavasztól kora őszig a legjobb ballonozni az olasz Toszkána fölött. Míg máshol a természet zabolátlansága, vagy épp ősi romvárosok miatt érdemes felszállni a felhők közé, itt a táj burjánzó zöldje, szelíd lankái, csúcsos ciprusfái és jellegzetes kőházai ragadják meg a képzeletet.

Forrás: Tuscany Ballooning/Facebook

Ha valaki szeretné szépen lekerekíteni az élményt, az nevezzen be a Tuscany Ballooning egyik útjára, mely Firenze és Siena fölött vezet, plusz a csomagban van egy komplett reggeli is a leszállás után: helyi sajt és olívaolaj, friss, ropogós kenyér és néhány korty prosecco, hogy igazán tökéletesen alakuljon a reggel.

Mi legyen az ausztrál úton? Városnézés vagy pezsgőkóstolás?

A Global Ballooning Australia két, egymástól gyökeresen különböző típusú utazást kínál. Az egyik a Melbourne közeli Yarra-völgybe viszi az utazókat, ahol gondosan megművelt szőlőskertek sorjáznak, az utazás után pedig magától értetődő opció egy pezsgővel felpörgetett reggeli. A másik típus egészen érdekes, mivel a legtöbb hőlégballonos kirándulástól eltérően itt nem a természet csodái, hanem épp a város kerül az előtérbe. Melbourne felhőkarcolói szó szerint testközelbe kerülnek, míg a város olyan látványosságai, mint például a stadion, az Emlékezés szentélye és a Királyi Botanikus Kert, a levegőből egészen új perspektívát kapnak.

Ilyennek látják a madarak az ősi várost

A mianmari Bagan ősi városa az ország egyik leglátogatottabb turista látványossága; több mint 2000 templom és pagoda még ma is látható az egykor virágzó város helyén. Taxival, biciklivel és lovaskocsival is meg lehet közelíteni a területet, de a legizgalmasabb megoldás kétség kívül a ballonozás.

Forrás: Travel mania/Shutterstock

A Balloons over Bagan naponta többször szervez túrákat, mellyel fentről is meg lehet nézni Bagant, de akár egy hosszabb hőlégballonos szafarira is elrepülhetünk velük, ha megtetszik a dolog.

Napfelkelte a Nílus felett

A világ legnagyobb szabadtéri múzeuma, vagyis az egyiptomi Luxor hajnalban mutatja a legszebb arcát az utazónak. Ellebeghetünk végig a Királyok Völgye és a Nílus felett, miközben lassanként felbukkan a nap a látóhatár szélénél. Ilyenkor még minden békés és nyugodt, sehol egy turista, csak az ősi táj és a sok ezer éves építmények, melyek fölött szinte tökéletes csendben siklik a hőlégballon.

A Sindbad Balloons többféle utat is kínál, ezek mindegyike körülbelül félórás önfeledt lebegést jelent, plusz a szolgáltatáshoz tartozik az is, hogy az utasokat a hotelből a helyszínre és vissza is szállítják.

Kétmillió gnú a láthatáron

A Maasai Mara Nemzeti ParkKenyában és a Serengeti Nemzeti Park Tanzániában kihagyhatatlan, ha valaki afrikai szafarira szeretne indulni. Főleg így van ez a gnúk vándorlásának időszakában, amikor több mint kétmillió állat indul neki a Serengetiből Maasai Mara irányába; a gnúk mellett pedig sok-sok ezer gazella, antilop és zebra is nekivág a veszélyes útnak.

Forrás: Serengeti Balloon Safaris/Facebook

A vándorlás nyár közepén kezdődik, és hosszú hetekig tart, az pedig nem is kérdés, hogy az állatok végtelen sorát a levegőből, pontosabban hőlégballonról figyelhetjük meg a legjobban. A Serengeti Balloon Safaris hajnalban indítja útjait, melyet egy „Távol Afrikától" (Karen Blixen Volt egy farmom Afrikában című könyve alapján készült film) ihletésű reggeli követ.

Kastélyok, pezsgő és francia kertek

A Loire-völgyi kastélyok fölött repteti a makulátlan francia eleganciára vágyókat az AERFUN Balloons. Palatetős, karcsú tornyokkal díszített kastélyok és frissen manikűrözött, szigorú szabályok szerint nevelgetett francia kertek fölött repít a hőlégballon.

Leginkább tavasszal és nyáron érdemes érkezni, amikor a táj már buján zöldell, ragyog a nap, a leghosszabb francia folyó, a Loire, pedig lustán kanyarog a meseszép épületek mellett. A hőlégballon mindig egy adott kastély közelében száll le a kirándulás végén – az utazáshoz pedig automatikusan mindenkinek jár egy pohár gyümölcslé vagy egy koccintásnyi francia pezsgő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek