Helyek a világban, ahol a félcső és a mennyország nagyon közel esik egymáshoz

Ha valaki nem is érez kínzó vágyat, hogy kipróbálja, milyen érzés egész testtel beledőlni a gördeszkán egy félcsőbe, attól még valószínűleg leesik az álla, ha végignézni azokat, akik a fél életüket a pályán töltik. A világ tele van a legelképesztőbb pályákkal, kezdve a lelkes amatőrök által összedobott, fél illegális, híd alatti megoldásoktól, a szuper hatékony, skandináv dizájnos megoldásokig. A válogatásban igyekeztünk a legőrültebb helyeket összeszedni, ennek köszönhető, hogy nem is egy amerikai pálya bekerült a listába – mivel ennek a kritériumnak, talán nem meglepő módon, ott rengeteg hely megfelel. Olvasáshoz kérjük bekapcsolni a Heaven is a Halfpipe című számot!

Burnside Skate Park

Portland, USA
A park a portlandi Burnside hídról kapta a nevét, mivel egy az egyben a híd alatt épült fel. Eredetileg illegálisan működött, készítői is lelkes amatőrök voltak, mára pedig amolyan szimbóluma lett mindazoknak, akik maguk vágnak bele egy hasonló projektbe.

Burnside Skate ParkForrás: Bentzleyc - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79313234

A legendás helyszín nem könnyű pálya, és nincsenek szabályok sem, így mindenkinek a saját belátása szerint kell gyakorolni a trükköket. Ma már nem illegális a park, sőt, olyannyira ismertté vált, hogy néhány filmben is szerepelt.

Marseille Skate Park

Marseille, Franciaország
Az ország legjobb parkja, Európában az első háromban van, de világszínvonalon is abszolút az élmezőnyben találjuk a dél-franciaországi gördeszka parkot. Tele van fújva graffitivel, így már a látványa is vibráló, ehhez jön a pálya szuper változatos felépítése és mérete (a legnagyobb kültéri park az országban), no meg az, hogy nagyon szép helyen van, gyakorlatilag egy kőhajításnyira a Földközi-tengertől. A pálya általában tele van profikkal, de akad egy kisebb terület, ahol a kevésbé gyakorlottak is próbálkozhatnak.

Cradle Skate Park

Brixlegg, Ausztria
A kontinens egyik legjobbnak tartott parkjában egyszerű a hitvallás: élni és élni hagyni. A park létrehozói és fenntartói büszkék arra, amit alkottak (és nem véletlenül), ezért néhány egyszerű szabályt mindenkinek be kell tartania, ha itt akar lenni.

A kép illusztrációForrás: FiledIMAGE/Shutterstock

Nem számít, hogy mennyire kezdő, milyen márkásak a cuccai, csóró vagy gazdag, mindössze az, hogy tiszteletet mutasson a körülötte lévők iránt. A park alapvetően három különböző szekcióra oszlik, így van például olyan terület is, ahol utcai felületek, lépcsők, korlátok vannak kialakítva, hogy a kölykök ne a városközpontban gyakoroljanak.

Skatehalle

Berlin, Németország
A német főváros Friedrichshain nevű városrészében, egy félig zárt területen található többek között a legnagyobb félcső az országban. A Skatehalle volt már mindenféle versenynek és eseménynek a helyszíne, de rendeznek workshopokat az abszolút kezdőknek is.

Forrás: Skatehalle Berlin / Facebook

Bár elsőre talán ijesztőnek tűnhet a terep, a légkör egyáltalán nem nyomasztó, és ténylegesen van lehetőség arra, hogy az emberek nyugiban próbálgassák tudásukat. Ez a rendezettség talán a rebellisekben visszatetszést kelt, de vannak, akik szívesen megfizetik a belépődíjat, és a honlapon is megjelenő órarend szerint használják a parkot.

Venice Beach Skate Park

Los Angeles, USA
Ha van híres tengerpart a világon, akkor ez biztosan az. Venice Beach pálmafákkal szegélyezett, homokos partja igazi vonzerő lehet, azonban a deszkásoknak valószínűleg az is fontos szempont, hogy körülbelül 1500 négyzetméteren tudnak száguldani.

Venice Beach Skate ParkForrás: lulejt/Shutterstock

Bringásokat ide nem engednek be, és kötelező az alap védőfelszerelés is. A pálya ingyenes, és a gyakorlottabbak is imádják, mert a hely légköre és hangulata egyszerűen verhetetlen.

Black Pearl Skate Park

Kajmán-szigetek
Talán meredeknek tűnhet, hogy egy, a Karib-tengeren lévő kis szigetcsoport is bekerült a felsorolásba, viszont egyáltalán nem véletlen. A Fekete Gyöngy névre hallgató pálya hatalmas, majdnem 5800 négyzetméteres. De a mérete csak egy dolog. A pályát nehézségi szintek szerint osztották három részre, és minden szekcióban külön megtalálható minden elem. Az már szinte csak bónusz, hogy a pályát prímán bevilágítják, így este is lehet használni, vagy akár csak turistaként leülni a partvonalon, és szájtátva nézni a profikat.

Guangzhou Skatepark

Kanton, Kína
És elérkeztünk a legnagyobb parkhoz is. Nagy meglepetés talán nem lesz, ha kiderül, hogy a műfaj óriása Kínában található, a park területe pedig 17 000 négyzetméter.

Igen, nem elírás, a park tényleg hatalmas, mely egy szintén hatalmas sportkomplexum része (többek között BMX pályával és mászófallal), melyet tíz egyetem, azaz körülbelül 160 000 diák is használ. Hely van bőven, ahogy lehetőség is a gyakorlásra, többek között a teljes csőben is.

Skate Park Galit

Tel Aviv, Izrael
Az első izraeli beton gördeszkaparkot egy deszkás építette fel tájépítészek segítségével. Van benne minden, ami kell, így a helyi deszkások rögtön ráharaptak, de a nemzetközi mezőnyben is nagyon jól megállja a helyét. Az 1800 négyzetméteres park a Nokia Arena tőszomszédságában van, és kétség kívül még mindig az ország egyik legjobb deszkás helyszíne.

David Armstrong Extreme Park

Louisville, USA
Egy majdnem 7,5 méter magas teljes cső található a pályán – már ezek alapján se nagyon lehet eltéveszteni. A szinte teljes egészében betonból készült helyszín szintén egy legendás, 24 órában nyitva tartó, őrült pálya, melyet bringások is használnak a deszkások mellett.

Louisville Skate ParkForrás: David Harpe - Own work, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1791139

A teljes pálya a szabadban van, és mindenféle szinten lévő, legkülönfélébb korú ember használja. A helyet a város üzemelteti, így olyan nélkülözhetetlen extrák is vannak a környéken, mint például a mosdók.

Kona Skate Park

Jacksonville, USA
Az egyik legrégebben működő gördeszkapark a világon, ahová nemcsak a nagymenők járnak szívesen, hanem a kezdők is. 1977 óta működik a magántulajdonban lévő hely, és mint ilyen, egyedülálló a bolygón. Igazi 70-es évekbeli ikon, ahol „old school" elemeken lehet próbálgatni a szárnyakat. Egy csomó programot is szerveznek a helyszínen, például június 21-én az „International Go Skatebording Day" („Nemzetközi Indulj Gördeszkázni Nap) helyi eseményeit.

Oslo Skate Hall

Oslo, Norvégia
Ez már eléggé távol esik a jó értelemben vett őrültek világától, akik magánakcióban dobták össze a saját helyüket a híd alatt. A norvégok is szépen, rendezetten szervezik a dolgokat, így itt is előre megszabott órarend szerint lehet a pályán lenni gyerekeknek, családoknak vagy akár nyugdíjasoknak is. Mert a lehetőség mindenkinek jár.

Maga az épület egyébként akkor is érdekes lenne, ha nem tudnánk, hogy mi zajlik a falai között, mivel a futurisztikus kialakításnak köszönhetően a hely inkább egy kortárs művészeti kiállítótérre hajaz.

'Amazing Square' Skate Park

Tokió, Japán
A Murasaki Skatepark beceneve szerényen elképesztőnek vagy inkább lenyűgözőnek titulálja a területet, és talán nem is lenne értelme itt az álszerénységnek. A város egyik legjobb parkját 24 órán keresztül lehet használni, mivel éjszakára kivilágítják. A beltéri és a kültéri terület is nagyon komolyan fel van szerelve, van benne például egy 4 méter magas rámpa is. Bár komoly elemek is találhatók a pályán, a kezdők és a kicsik is tudnak, hol gyakorolni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek