A környezetvédelem és a templomok inspirálták Tokió új stadionját

December 15-én adták át az új tokiói stadiont, mely a 2020-as olimpia atlétikai számainak és focimeccseinek ad majd otthont. A 68 000 férőhelyes létesítmény a korábbi nemzeti stadion helyén épült a Meidzsi-dzsingú parkban. Az előző épület az 1964-es Tokiói nyári olimpiára készült és 2015-ben bontották le - számol be róla az afar.com.

A Meidzsi-dzsingú parkForrás: Kanchi1979/commons.wikimedia.org

Az új stadion kétszer akkora, mint a régi, és a neves japán építész, Kengo Kuma tervezte, akinek nevéhez Skócia első dizájnmúzeuma, a V&A Dundee is fűződik. A stadiont a természet és az Edo-kori templomok ihlették: oszlopai például a világörökségi státuszt élvező Hórjúdzsi-temploméit idézik, melyet a világ legrégebbi faépületei közt tartanak számon.

A stadion fő alapanyagát is a fa adja, méghozzá Japán mind a 47 prefektúrájából származó építőelemek megtalálhatók benne. Mint Kuna elmondta a CNN-nek, többek között azért választották a fát, hogy így is felhívják az emberek figyelmét a környezetre és a Földdel való kapcsolatra.

A stadion félig nyitott, így jól szellőzik, ötödik szintjén szabadtéri sétány is található padokkal, virágokkal és fákkal, melyről szép kilátás nyílik a városra és akár a Fudzsi-hegyre is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek