Az 1850 játszóteres világváros, amiért gyerekei odáig lesznek

Berlin igazi kozmopolita nagyváros, ahol mindig történik valami. A programok egymást érik, és mindig van több olyan kiállítás is, amiért érdemes a városba érkezni. Bár nyüzsgő és mozgalmas élet zajlik Berlinben, tökéletes úti cél akkor is, ha valaki gyerekekkel érkezik. Néhány városrész kifejezetten a családokra fókuszál, de emellett is dugig van a település olyan helyszínekkel, ahol a csemeték nem fogják fél óra alatt elunni magukat. És ami még jobb: a szülők sem!

Családias környéket keres? Itt van néhány tipp!

Ma már rengeteg városnak van olyan kártyája, amellyel olcsóbban vagy ingyen lehet bejutni a múzeumokba, kedvezményes vele a közlekedés, illetve egy csomó plusz lehetőséget is biztosít. A német fővárosban ez a Berlin WelcomeCard.

Ilyen típusú kártyát általában mindenhol érdemes venni, ha az ember több napra érkezik, és sok látnivalót szeretne végigjárni – Berlinben, gyerekekkel hatványozottan igaz ez a tétel. Egyrészt azért, mert három vagy annál kevesebb gyerek esetében a közlekedés a gyerekeknek (14 éves korukig) teljesen ingyenes lesz, másrészt simán meg lehet spórolni a belépőjegyek árának a felét is.

Berlinben nagyokat lehet csavarogni a gyerekekkel, és nemcsak a látványossságok környékénForrás: Max Topchii/Shutterstock

A közlekedés mellett még két alaptétel van, amit meg kell szervezi az utazás előtt és alatt. Az egyik a szállás témaköre, a másik pedig az étkezés. Berlinben a különböző városrészeknek más és más a hangulata, így attól függően, hogy mit szeretnénk csinálni, lehet válogatni, hogy hol foglaljunk szállást.

Prenzlauer Berg például alapvetően tele van családokkal, így itt rengeteg a játszótér, a gyereküzlet és a családbarát kávézó. Friedrichshain pedig amolyan alternatív művészkerület, ahova már inkább a nagyobbakal érdemes menni, akik valószínűleg élvezni fogják a hangos zenét, és azt, hogy mindig történik valami a környéken.

A játszóteres, az organikus, a programos – gyerekbarát kávézók

Apropó családbarát kávézók. Prenzlauer Bergben található például a Kiezkind kávézó, ahol kültéri játszótér is van, a Café Schönhausen, ahol alap, hogy mindenből legyen gyerekadag, miközben minden organikus és kézzel készített, és ott van pl. a Cafe Milchbar, ahol rendszeresen tartanak apróbb, családokra szabott rendezvényeket. Az étkezéseket itt sem érdemes elkapkodni, mert a gyerekek sokáig el tudják majd foglalni magukat, és a szülők is fel tudnak töltődni egy újabb etap előtt. Ezekhez hasonló helyek több kerületben is vannak, ezen a linken rengeteg ötletet talál.

A Rausch Schokoladenhaus telistele van csokivalForrás: Rausch Schokoladenhaus Berlin/Facebook

Ha egy sütis/kávés/szendvicses dolognál picit bonyolultabbra vágyunk, akkor beülhetünk valahova pl. egy brunch-ra, de sok családbarát éttermet is találunk a városban. Vagy mit szólnak például egy komplett kaja túrához? A Berlin Food Tour négy különböző sétát kínál, és természetesen mindegyikben van egy csomó kóstoló a kézműves sörtől, a kolbászon át a különböző gyorsfalatkákig.

Ha pedig valami igazán édesre vágynak, akkor irány a Fassbender & Rausch tökéletes csokoládé mennyországa, ahol három emeleten, körülbelül 1500 négyzetméteren lehet csokizni, sütizni, kávézni és fagyizni. Mivel nem egy szimpla kávéházról van szó, ezért bőven lehet haza is vinni a végtelen mennyiségű csokiból és pralinéból. De vigyázat! Előre szólunk, hogy a választék igen széles, rettenetesen nehéz lesz dönteni.

Okosít, ügyesít, szórakoztat, mi az?

Berlin egyértelmű attrakció kicsit háttérbe szorulnak, ha gyerekekkel indulunk neki, így a Branderburgi kapu, a Reichstag és a Múzeum-sziget talán kisebb hangsúlyt kap majd; bár az East Side Gallery, ami nem más, mint az egykori berlini fal még megmaradt, graffitikkel gazdagon díszített szakasza, valószínűleg a nagyobb gyerekeket már érdekelni fogja. Ettől függetlenül ez nem azt jelenti, hogy hagyományos játszóházakban kell tölteni az időt! Rengeteg olyan hely van, amit a kicsik imádni fognak, és nagyon valószínű, hogy a szülők sem könnyen jönnek majd el onnan.

A Labyrinth Kindermuseum polcai tele vannak kipróbálni való alapanyagokkalForrás: Labyrinth Kindermuseum

Ilyen hely például a Labyrinth Kindermuseum, melyet egy korábbi gyár területén alakítottak ki. Rengeteg az interaktív tér, kísérlet, játék és bemutató, folyamatosan pörögnek a programok is. A MACHmit! is egy beltéri játszótér és egy gyerekmúzeum kombinációja. A háttér itt is izgalmas, az épület, ahol most felfedezve lehet tanulni - például a könyvnyomtatásról - ugyanis templom volt korábban. A WasserMuseum und Wasserwerkstatt pedig a nyári hónapokban egyenesen csodás: minden van, ami vizes, a vízi pisztolyozástól kezdve a vízzel hajtott szerkentyűkig.

Szép lassan csordogálnak a nyári napok a FEZ-BerlinbenForrás: FEZ-Berlin/Facebook

Van még egy izgalmas pont, ami esőben és melegben is tökéletes, ez pedig a FEZ Wuhlheide Centre. A létesítmény egy park közepén áll – játszóterekkel, sportpályákkal és tóval –, míg az épületben többek között balettszobák, színházterem, csillagvizsgáló, uszoda és moziterem is van.

Szabadtéri programok az ex-reptértől a világ összes kertjéig

Jó időben vagy akár két múzeumlátogatás között be lehet iktatni egy nagyobb játszóterezést, vagy valami olyan kültéri helyszínt, ahol lazán el lehet tölteni akár órákat is. Berlin tömve van ötletes játszóterekkel: van egy nagyon izgalmas gumijátszótér Schönebergben, egy sárkányos a már említett Friedrichshainban, egy nagy, vizes játszótér Treptow-ban, és egy, a német tündérmesék világát idéző Neuköllnben. Meg még egy pár, mivel a német fővárosban körülbelül 1850 játszótér közül lehet válogatni.

Tempelhofer Felden bőven van hely - például a sárkányeregetésreForrás: Mariia Golovianko/Shutterstock

Persze a kültéri program és a játszótér közé nem kell egyenlőségjelet tenni. Tempelhofer Feld például egy régi reptér kifutópályáin nőtte ki magát közösségi térré, ahol egész délutánokat el lehet tölteni futkosással, sárkányeregetéssel vagy akár kültéri sütögetéssel.

A Gärten der Welt, azaz a Világ kertjei pedig egyetlen hatalmas park, ahol a legkülönfélébb kerttípusokat alakították ki. Be lehet barangolni többek között Kína, Japán és Bali kertjeit, az arab világot és az itáliai reneszánsz ihlette zugokat, vagy akár a kisebb útvesztőket is. Van játszótér, rendeznek koncerteket, és lehet utazni a kis zártkabinos libegőn is.

A világ legnagyobb állatkertjében halakat is lehet simogatni

Van még egy olyan programtípus, ami általában Jollyjoker szokott lenni, ha az egész család nekiindul: ez pedig az állatkert vagy valamilyen más, állatos program. A Zoo Berlin alap. Németország legrégibb állatkertje idén 175 éves, mégis modern és tökéletes állapotban van.

Az évtizedek folyamán sok híres lakója volt az állatkertnek, most pedig egyértelműen az a két panda viszi a prímet, akik két éve kerültek ide Kínából. Vannak vezetett túrák, állatsimogató, és persze végig lehet nézni az etetéseket is. Plusz van egy jól kitalált játszótér is, ahol a kalóz témára hegyezték ki a játékokat.

Az Aquarium Berlin is az állatkert része. Itt hatalmas tartályokban úsznak a látogatók körül a tarka és különös vízi teremtmények; a gyerekeknek ősztől tavaszig vezetett éjszakai túrákat szerveznek, és itt is van állatsimogató, ahol japán koi pontyokat lehet cirógatni.

Ha valaki vevő az ilyen akváriumi túrákra, az mindenképp nézzen be az AquaDom-ba is. Az Alexanderplatz közelében található helyszín leglátványosabb pontja az a hatalmas tartály, mely vertikálisan, több emelet magasan lett kialakítva, ezen belül pedig egy liften tudnak le és fel mozogni a látogatók – így szó szerint körülveszi őket a vízi világ.

Az Állatparkban egész délutánokat is el lehet tölteni az állatok bámulásávalForrás: Marc Scharping/Tierpark Berlin/Facebook

A Zoo Berlin csak egy része annak a hatalmas zöld felületnek, amely rögtön feltűnik, ha rápillantunk Berlin térképére. A gyakorlatilag a város közepén lévő erdő méretű terület a Tierpark, vagyis az Állatpark. A Lichtenbergben található park Európa legnagyobb állatkertje: több mint 9 000 állat él 160 hektáros területen. Az állatkerthez tartozik a Friedrichsfelde kastély képeslapra illő, elegáns kis épülete, ami a gyerekeknek leginkább azért lesz érdekes, mert találkozhatnak majd sétájukat végző lámákkal is.

Az állatparkban a rengeteg féle tollas, szőrös, csúszós faj megcsodálásán kívül is bőven van mit csinálni, így van például egy nagy vizes játszótér, ingyenes kisvonat járat és egy cuki nyuszifalu is színes házikókkal és pihepuha lakosokkal. Simogatni pedig nagyon is ér! 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek