A legszínesebb street art úti célok, ahol az ikonikus stencilpatkány csak a kezdet!

A street art aluljárókban, házfalakon, buszmegállókban és vasúti kocsik oldalán hirdeti az alkotói szabadságot szerte a világon. Ezt mondja az egyik oldal. Pofátlan vandálok firkálják össze a rendezett köztereket, és csúfítják el az épületeket, mondja a másik oldal. Konszenzus nincs, nem is lehet, de szükség sincs rá, mivel ennek az alkotói formának a legnagyobb ereje éppen a káoszban rejlik. Semmilyen módon nem lehet keretek közé szorítani – valószínűleg éppen ez az, ami sokakat felháborít. Mások viszont kifejezetten élvezik azt, ahogy a street art művelői gerilla módszerekkel formálják át a városok megszokott képét, és mutatnak rá gyakran humoros, vagy épp fájdalmas helyzetekre. Íme, néhány nagyváros a sok közül, ahova nagyon megéri elzarándokolni, ha egy kicsit jobban bele akar merülni a street art anarchizmus határát súroló, időnként sokkoló, máskor elgondolkodtató, de mindenkor eredeti világába.

Húsz kép öt perc alatt, ráadásul teljesen ingyen!

Az ellentmondás kifejezetten érdekes helyzeteket szül, erre a street art egyik mestere, Banksy a legjobb példa. A graffiti brit prófétája egész pályafutása alatt magasról tett rá, hogy mit gondolnak róla az emberek. Olyan felháborító, vicces, szomorú és eredeti képekkel nyomta tele a falakat, amelyek ma már legendásnak számítanak. Híres, stencilezett patkányai olyannyira jellegzetesek lettek, hogy amikor egy japán vasútállomás kapuján megjelent az övére nagyon is emlékeztető rágcsálók rajza, a hatóságok azonnal leszerelték, és azóta is hét lakat alatt őrzik. Nem azért, mert Banksy tilosban járt, hanem azért, mert ma már komoly összeget ér egy ilyen kép.

 

Korszakos jelentőségű munkái juttatták be a művészt a British Múzeumba is, noha az még kérdés, hogy a gyűjteménybe került alkotását valaha kiállítják-e. Az angliai Bristol, Banksy kiinduló bázisa tele van a művész alkotásaival. És nemcsak az utcák! A Bristol Museum & Art Galleryben Banksynek kiemelt helye van, a belépés pedig ingyenes.

Noha valószínűleg Bristol az angol graffiti bölcsője, igazi fővárosa maga az angol főváros. Londonban is bőven van Banksy kép, a legjobb street art lelőhely pedig a Shoreditch városrészben található Rivington Street, ahol egy ötperces séta alatt csaknem kéttucat alkotás mellett lehet elsétálni.

Forrás: chrisdorney / Shutterstock

Banksy mellett Thierry Noir és David Walker is letette itt a kézjegyét, de városszerte még rengeteg képet lehet találni. Hogy ne tévedjünk el a graffitik dzsungelében, Bristolban pl. vezetett sétákat is tartanak, Londonban pedig egy appot is fejlesztettek a témára, hogy a rajongók véletlenül se hagyják ki a legjobb helyeket.

A berlini falat nem lehet überelni

A kontinens másik két street art fellegvára Berlin és Lisszabon. A német főváros utcai művészete elsősorban azért érdekes, ahogy a társadalmi, történelmi változásokra reflektált az évtizedek folyamán. A leginkább elhíresült terület az egykori berlini fal és környéke, vagyis az East Side Gallery, mely a világ legnagyobb szabadtéren lévő galériája.

A berlini fal egy részleteForrás: cocoparisienne/Pixabay

A liberalizmus egyik európai fővárosában a szabadság keresése a művészetekre is kiterjed, a street art pedig szabadon burjánzik. Mein Lieber Prost képregényszerű nevető emberkéi jól megférnek az olasz BLU megalomán, gyakran gyomorszorító érzést kiváltó alkotásaival.

Vezetetett sétákat Lisszabonban is tartanak a street artra éhezőknek: az Underdogs Art Gallery honlapján fényképekkel megtámogatva van kipakolva az oldalra minden egyes cím, ugyanitt az adott alkotóról is bővebben lehet tájékozódni.

Lisszabon, utcaképForrás: tuttoslide/Pixabay

A portugál fővárosban még a közelmúltban is rengeteg elhagyatott gyárépületet és lepusztult lakóépületet lehetett találni, mára ezek nagy részében közösségi tereket vagy szórakozóhelyeket nyitottak. A rengeteg gazdátlan falfelület az utcai művészeknek olyan lett, mint egy hatalmas játszótér, így ma már Lisszabon a számtalan ragyogó graffitijéről is híres.

Börtönrácsok Manhattan egyik leghíresebb házfalán

Az óceán túlpartján New York és Montreal viszik a pálmát, de simán beszáll a versenybe jónéhány latin-amerikai város is. Ha Bristol az angol street art bölcsője, akkor New York az amerikai utcai művészet szülővárosa, sőt, talán magának a graffitinek, mint művészeti ágnak is a kiindulópontja. Szinte végtelen mennyiségű művész alkot a városban, mely sohasem alszik, a helyszíneket is szinte lehetetlen felsorolni. Ha valaki szétnéz Brooklynban, leginkább Williamsburgben és Bushwickban, akkor tuti, hogy nem lő mellé.

A Bowery Art Wall Manhattan-ben pedig mindig tud valami újat mutatni. A világ egyik legismertebb street art fala a Houston Street és a Bowery sarkán található, a szabadtéri galériaként is felfogható felület pedig rendszeresen változik. A falat 1982-ben Keith Haring fedezte fel magának, és 80-as évekbeli alkotása hosszú időn keresztül fent is maradt a felületen, míg végül átfestették. A terület új tulajdonosa azonban szerencsére nyitott volt az újra és a szokatlanra, így a falat a street art alkotóinak rendelkezésére bocsátotta. 2018-ban például Banksy politikai üzenetközvetítőként használta a falat, amikor a török festő-újságírónő, Zehra Dogan bebörtönzésére hívta fel a figyelmet.

A kanadai Montreal is tömve van jobbnál jobb köztéri alkotásokkal, de van még valami, ami miatt érdemes ide ellátogatni a street art hívőinek. Minden év júniusában itt rendezik meg a 11 napos MURAL Festivalt, ahová nemcsak képzőművészek, hanem zenészek és előadóművészek is érkeznek a világ minden tájáról.

Batman sikátorában életre kelnek a falak

És persze a már említett Latin-Amerika. A közel 20 millió lakosú São Paulo igazi kincsesbánya. Olyan alkotók pakolták tele látványos képekkel a falakat, mint például a francia Invader, aki a város számtalan pontján hagyta ott a 80-as évek videojátékainak szereplőire emlékeztető figuráit. São Paulo egyik leglátványosabb alkotása talán az, amelyiken a brazil építész Oscar Niemeyer látható. És ez az alábbi kép nem photoshop, tényleg egy toronyház festménye!

A Paulista Avenuen található hatalmas toronyházra Eduardo Kobra négy másik művész segítségével festette fel az építész 52 méter magas képmását, így tisztelegve a 105. születésnapja előtt néhány nappal elhunyt Niemeyer előtt. A Batman sikátora névre hallgató helyszín szintén népszerű célpont, mivel itt szinte minden négyzetcentiméternyi felületet színes festék takar, de megéri szétnézni a Cambuci nevű városrészben is, ahol a street art két jelentős brazil képviselője, Gustavo és Otavio Pandolfo, azaz művésznevükön OSGEMEOS (jelentése portugálul "az ikrek") született.

A chilei Valparaísoban, melyet találóan Berlinhez szoktak hasonlítani, ugyanolyan menő a street art, mint a német nagyvárosban. Valparaísóban nemcsak, hogy legális a graffiti, de egyenesen megszokott és elismert művészeti forma, amely abszolút virágkorát éri.

Valparaíso street artForrás: JeremyRichards/Shutterstock

A ragyogóan színes chilei városban gyakorlatilag minden sarkon egy új kép fogadja az arra járókat, a legjobb és leghíresebb alkotásokhoz pedig egy vezetett sétával is el lehet jutni. A Valpo Street Art Tours nemcsak körbevezet a város utcáin, hanem többek között olyan programot is szervez, amelyen a résztvevők megtanulhatják az alapokat, aztán elballaghatnak egy falhoz, hogy felfújják rá saját mondanivalójukat a világról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek