Ebben az öt európai városban a legnyugisabb élni

Nem könnyű feladat egy stresszes munkahéten belül rendesen kipihenni magunkat. De egy közelmúltban készített tanulmány szerint egyes helyeken könnyebb, mint máshol.

A Kisi nevű biztonsági társaság a világ 40 városában végzett felméréseket, hogy kiderítsék, hol tudnak az emberek a legjobban egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között. Figyelembe vették a foglalkoztatási tényezőket, például az átlagos ingázási időt, a munkaidőt, a szabadságot, valamint az életszinvonalat – olvasható a World Economic Forum cikkében. Ezek alapján az első öt helyere csak aurópai városok kerültek, ebben a sorrendben. 

1. Helsinki, Finnország

Forrás: Tapio Haaja/Pixabay,


A helsinki lakosok élvezik a világ legjobb munka- és magánéletének egyensúlyát. Viszonylag rövid, 40 órás munkahetük van és alacsony átlagos ingázási idővel, 26 perc alatt érnek haza a munkahelyükről. A minimális szabadság 30 nap, ami a felmérés szerint bármelyik országot tekintve a legmagasabb.

2. München, Németország

Az első a tíz helyen három német város is szerepel, ezek közül München a legkevésbé stresszes város a listán. Az átlagos munkahét csak egy órával hosszabb, mint Helsinkiben, és az ingázási idő egy perccel hosszabb. A bajor fővárosban a minimális szabadság viszont csak 20 nap.

3. Oslo, Norvégia

Forrás: Alexandra von Gutthenbach-Lindau/Pixabay,

A megkérdezett városok közül az oslói lakosok dolgoznak hetente a legkevesebbet (38,9 óra), és az embereknek csak kis százaléka dolgozik több mint 48 órát. Bőséges, fizetett szabadságot biztosítanak a szülők számára, és a vizsgált városok közül itt a legmagasabb a nemek közötti egyenlőség.

4. Hamburg, Németország

Münchenhez hasonlóan Hamburgnak is 41 órás munkahete van, és viszonylag alacsony stresszt jelent itt élni és dolgozni. A szabadidő fontos szerepet játszik a németek életében. Nem túl hosszú a munkaidő, így bőven marad idő a családra is.

5. Stockholm, Svédország

Forrás: David Mark/Pixabay

A svéd kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy a lakosság egyensúlyban érezze magát a munkavállalási kötelezettségek és az otthoni töltött idő között. Stockholm a nemek közötti egyenlőséget tekintve a második legjobb eredményt érte el. Ez részben a rugalmas munkaidőnek és a szülők szabadságolásának tudható be.

A 6. helyen Berlin, 7. Zürich, 8. Barcelona, 9. Párizs, és egyedüli nem európaiként a 10. helyen Vancouver (Kanada) szerepel a listán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek