Marad a kánikula! Jöhetnek a strandok közel s távol

A Köpönyeg.hu előrejelzései szerint az elkövetkező napokban sok napsütésre számíthatunk, gyenge lesz a légmozgás, és a hét előrehaladtával akár még 40 Celsius fokra is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Ezt már tényleg nem lehet máshol kibírni, csak a klímával lehűtött négy fal között, vagy a vízparton, ahol akkor csobbanunk, amikor csak kedvünk tartja. Íme néhány hazai helyszín és program, illetve pár külföldi érdekesség kánikula idejére.

Már várja a strandolókat az ingyenesen látogatható Római-parti Plázs, ami azért nyithatott meg, mivel mára újra kiváló minőségű a Duna vize. A folyamatos vízminőség-vizsgálatok eredményei alapján több mint ötven év kihagyás után újra fürdőzhetünk a fővárosban.

Forrás: strand.hu / galéria

A Plázst a Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. melletti szakaszán találjuk, és augusztus 20-ig látogatható, fürödni pedig a bójákkal kijelölt területen lehet, minden nap 11 és 19 óra között. A Római-parti Plázst a Város és a Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta meg, és 2013 óta felügyeli a duna-parti fürdőterületet.

De ha itt estleg nem lenne elég hely, a közelben találjuk a Római Strandfürdőt, a Pünkösdfürdői Strandfürdőt és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszodát is. 

A Malacszigettől a legjobb szabadvízű tópartogik

A következő kis listát azoknak állítottuk össze, akik ha tehetnék, egész évben a Bahamákon strandoló malacokhoz hasonlóan tengetnék a mindennapjaikat (és a malacok köszönik, 2022-ben is jól vannak - a szerk.) Nekik szólnak a vízpart2022-es címkével ellátott cikkeink, melyeken keresztül egész nyáron vízparti tippeket adunk, legyen szó kül- vagy belföldről, medencékről, kavicsos vagy finomhomokos strandról, esetleg a közeli bányató partjáról.

Legutóbb tiszai szabadvízi strandokat ajánlottunk a figyelmetekbe. Ilyen volt a Tiszakécskei szabadvízi strand, amelyet minden túlzás nélkül tengerparti plázshoz szoktak hasonlítani. A Körös-toroki szabadstrand, ahol a Tisza vize 25,7 Celsius fokos a július eleji hírek szerint. A harmadik a Szolnoki Tiszai szabadstrand volt, ami a Tisza folyó mentén található, Szolnok központjának közvetlen közelében. 

Tiszatüredi szabadstrandForrás: Ujvári Imre / Facebook

A tiszafüredi szabadvízi strand a negyedik. Ez már június 17. óta várja a fürdőzőket. Az akkori jelentések szerint a víz hőmérséklete 25 Celsius fok körül alakult. A szegediek körében híres belvárosi szabadstrandon, a Laposon korábban csak meglehetősen nomád körülmények között lehetett fürdőzni. De 2021 júniusa óta már közművesített strand várja a fürdőzőket, zuhanyzókkal, öltözőkkel. Ez is egy jó helyszíne lehet egy tiszai fürdőzésnek a napokban.

További belföldi lehetőségeink

Ha a Balatonnál, a Hévízi-tóban, a Duna-kanyar strandjain vagy éppen a Tisza-tóban pancsoltok a legszívesebben, jó hírünk van: aktuálisan a legtöbb hazai tó vize kiváló minősítésű. Ha az indulás előtt mégis aggályaitok támadnak, az ÁNTSZ oldalán online ellenőrizhetitek az adott strand vízminőségét.

Dunakeszi, Polgár strandForrás: Dunakeszi Polgár / Facebook.com

A strandolás mellett egy jó kalandparkot vagy egy szépen kiépített golfpályát is kipróbálnátok? Akkor az idén 757 éves Bükfürdő megfelelő úti cél lehet. Azt talán nem kell részleteznünk, miért ne hagyjátok ki a fürdőt, ha már egyszer egy fürdővárosba látogattok. Azt viszont kevesen tudják, hogy a bükfürdői vízben nem csak felfrissülni, hanem gyógyulni is lehet, méghozzá érezhetően. Ugyanis a bükfürdői víz gyógyhatását tekintve jóval hatékonyabb a legtöbb hazai gyógyvíznél, ásványianyag-tartalma eléri a 15 000 mg/litert.

De a fürdőzés mellett, ha kellemesebb az idő, ellátogathatunk a szabadtéri Kneipp- és jógaparkba, a Kristálytorony kalandparkba, ahol három különböző szinten próbálhatja ki magát az egész család, és a Sportparkba is, ahol a nyári szünet alatt végig ingyenes sportprogramokkal várják az egész családot. A luxus program pedig a Greenfield Golf Akadémia 18 lyukú golfpályájának meglátogatása. A pálya egy óriási zöldellő mezőn, hatalmas fák és tavak között fekszik, elég nehéz neki ellenállni.

Európai úti célok vízpart mellé

Horvátország egyik legkedveltebb vízpart menti üdülővárosa Rovinj. A Budapesttől mindössze hatszáz kilométer távolságra fekvő tengerparti település nyugodt pihenést ígér, és akár egy hétvége alatt is bejárható. A gyümölcsökkel teli piacterekkel, a pasztell színű házakkal és az elegáns harangtoronnyal nem meglepő, hogy a gyönyörű horvát várost egykor a velenceiek is meg akarták szerezni maguknak. Ma a magyarok egyik közkedvelt úticélja.

Ha szép, de a megszokott horvát tengerpartnál izgalmasabbnak hangzó célpontot kerestek, akkor pedig válasszátok Montenegrót, ahol Európa egyik legjobb strandját is megtaláljátok. A Budva városától 2,5 kilométerre található nagy és kedvelt standot 2015 nyarán választották Európa legjobbjának. De minket az ismeretlen utáni vágy inkább Kotor irányába hajtott (számunkra az egyik legszebb montenegrói város - a szerk.), mely Budapesttől mintegy ezer kilométerre található. Megéri bevállalni a hosszabb utat, hiszen vízparti környezetével és a hegyi hátterével olyan, mintha a norvég fjordok és a szép alpesi tavak közé csöppentünk volna.

Kotor partja mentén MontenegróbanForrás: falco/pixabay.com

Görögországba vágytok? Itt is van ám élet a szokásos Korfu-Kréta-Rodosz szentháromságon túl. Próbáljátok ki például Kárpathoszt, ahol csodát fogtok látni. Vagy fedezzétek fel Hydrát, ahol az egyetlen közlekedési eszköz a szamár; Pórosz óriás mandulafenyőit és hatalmas óratornyát, vagy Éjinát, a pisztáciák szigetét.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek