Hazai tóparti strandok a Balatonon túl

Kétség nem fér hozzá, ha tóparti fürdőzésről van szó, a Balaton verhetetlen. De ha épp nem szeretnénk nagyon messzire utazni a lakóhelyünktől, vagy újdonságra vágyunk, vagy szívesen felfedeznénk kevésbé ismert, eldugottabb strandokat is Magyarországon, akkor számos más tóparti fürdőzőhelyet is találhatunk. Ehhez mutatunk most néhány tippet.

A rókák ásta Vadása-tó

A Hegyhátszentjakabon található Vadása-tavat az Őrség gyöngyszemeként is emlegetik, amely hatalmas zöldfelülettel és több mint 150 méteres strandszakasszal várja a természetben kikapcsolódni vágyókat. A patakok táplálta tavacska ma már nemcsak a megyében, hanem országszerte híres, kirándulók, turisták, fürdőzők és horgászok is szívesen keresik fel.

A patakok táplálta tavacska 150 méteres strandszakasszal várForrás: vadasato.hu

Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A neve onnan ered, hogy a környéken sok róka élt, akik lyukakat ástak a patak mentén, így lett a patak neve vad-ásta, azaz Vadása. A felnőtt jegy 600 forint, a gyerekjegy (6-18 év korig) és a nyugdíjas jegy 400 forint, de délutáni kedvezményes jegyekkel is várják a strandolókat. További információkat ide kattintva olvashatsz.

Az extrém csúszdáiról híres Rukkel-tó

Taksony és Bugyi között, a 6-os kilométerkőnél helyezkedik el Magyarország egyik legmagasabb színvonalú tóstrandja, a Rukkel-tó. A tó már 1991-ben megnyitott, de azóta rengeteg változáson ment keresztül. A csúszdák száma évről évre növekedett, vízibiciklik kezdtek feltünedezni a tó vizén és koktélbár nyitott. Mára már korszerű büfék, sörözők, mosdók, hatalmas parkosított terület, 14 csúszdapálya, ugrótorony, és a már említett vízibiciklik biztosítják a felhőtlen kikapcsolódást.

Még egy vízi vidámparkot is találunk a Rukkel-tó mellettForrás: Rukkel-tó Waterpark - Wakeboardpark/Facebook

Egy vízi vidámparkot is találunk a tó területén Aquaglide néven, ahol nemrégiben új csúszdarendszer épült. Az idei év újdonsága a 121 méter hosszú matracos spirálcsúszda, de a merészebbek a Wakeboard pályát is kipróbálhatják. A felnőttjegy a tavalyi 2.500 forintról idén 3.000 forintra emelkedett, a diák és a nyugdíjas jegy pedig 1.500-ról 2.000-re. A gyermekjegy 2 és 6 éves kor között maradt 1.000 forint. További információkat ide kattintva találsz.

Budapest tengerpartja - Lupa Beach

A Lupa Beachnél kezdjük is rögtön az árakkal, mert biztosan lesznek olyanok, akik a számokat látva azonnal tovább is görgetnek. A felnőtt napijegy hétvégén 4.900, a gyerek 3.400 forint, ha pedig családi napijegyet veszünk, 11.900 forintot kell fizetnünk. Az élmény tehát nem olcsó, viszont jó pont, hogy 16 óra után kedvezményesen, 2.200 forintért, 19 óra után pedig ingyenesen léphetünk be a strand területére.

Lupa Beach - pálmakfák és fehér homok, mindez BudapestenForrás: facebook.com/lupabeachofficial

A Lupa Beach-et Budapest tengerpartjának is nevezik, és az üzemeltetői valóban mindent megtettek azért, hogy a tengerparti hangulatot felkeltsék. Fehér homokos strandot alakítottak ki, ahol pálmafák és gyékényes napernyők biztosítják az árnyékot, a kék-fehér csíkos strandbútorok pedig a kényelmet. A strandon klubok, gasztrosétány, és sportolási lehetőségek is várják a látogatókat. További információt itt találsz.

A pécsiek kedvenc strandja - Orfűi tó

Pécsnek mindene megvan, amitől izgalmas lehet egy város, hegyek, mediterrán hangulat, kultúra és pezsgő éjszakai élet. Egy dolog azonban hiányzik: a víz. A lakosok kénytelenek elhagyni a város határait, ha egy kis szabadvizi fürdőzésre vágynak, de szerencsére olyan messzire azért nem kell menniük, ugyanis minössze 15 kilométerre található az Orfűi-tó. Ezt a távot ráadásul rendes kerékpárúton is meg lehet tenni, így a tóparti strandolás a biciklizéssel is egybeköthető.

Az Orfűi-tó partjaForrás: Travelo

A közel 10 hektáros tó a térség egyetlen engedéllyel rendelkező nyílt vízi strandja. Maga a strand körülbelül 2 hektár nagyságú, végig homokos aljzatú, és 5 000 fő befogadására alkalmas, a tó további része pedig a horgászok kedvelt helye. A felnőtt egész napos belépő 1.500, a diák pedig 1.100 forintba kerül

Hazánk egyik legtisztább tava - Palatinus-tó

Magyarország egyik legtisztább vizű tava Budapesttől mindössze 40km-re fekszik a Duna-Ipoly Nemzeti Park határában. A több mint 30 hektárnyi vízfelületet változatos domborzatú hegyek veszik körül, így a Palatinus-Tófürdő a vízi sportok mellett minden természetben űzhető mozgásformának is ideális helyszíne egész évben.

Palatinus-tóForrás: Turista Magazin / Facebook.com / Palatinus tó / kosaariphotography

A tóparton nem csak fürdőzésre van lehetőség, de sportolásra is, van búvárbázis, röplabda-, kézilabda- és strandfoci pálya, emellett olyan hagyomány teremtő sporteseményeknek és családi programokat is szerveznek, mint a tavi úszóversenyek és sporttáborok vagy a Palatinus három próba. További információért kattints ide.

Címlapkép forrása: https://www.waterpark.hu/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek