3 felejthetetlen nyári program a Tisza-tónál

Hazánk legnagyobb mesterséges tava a nyáron is izgalmas és kellemes programokkal kecsegtet. Ha a hétvégén épp pihenésre vagy inkább aktív kikapcsolódásra vágysz, a Tisza-tónál biztosan találsz kedvedre valót. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat, de siess mert néhány program már el is kezdődött! 

Minden, ami víz

A vizisportok szerelmesei egész nyáron hódolhatnak kedvenc hobbijuknak a Tisza-tavon. Itt aztán tényleg mindent kipróbálhatsz: csónakázás, kajak-kenu, vitorlázás, úszás, jetski, vízisí, wakeboard és ezen a június 4-5-i hétvégén ráadásul egy 9 km-es SUP-túrát és horgászversenyt is rendeznek.

Csobbanás a Tisza-tóbaForrás: Shutterstock/Peter Gudella

A SUP-túra a poroszlói bázisról indul szombat délután, majd este a lenyűgöző naplementében érkeztek vissza a tükörsima vízfelületen. Ha pedig extrémebb kikapcsolódásra vágysz, próbáld ki a vízen úszó Aquaglide akadálypályát vagy az Abádszalóki óriáscsúszdás strandot.

A Tisza-tavi Horgászmúzeum megnyitásának alkalmából ezen a hétvégén Retro horgászversenyt rendeznek Sarudon. A múzeum büszkesége a Chervy gyűjtemény, mely Cservenák Gábor munkásságának emlékét őrzi, ezért a nevezők a Chervy-pergető versenyen is indulhatnak.

Így érdemes nézni a naplementét a Tisza-tavonForrás: Gáll Franciska

A Tisza-tónál a természetről sem szabad megfeledkezni, egy csónakkal a vízen lebegve érdemes élvezni a nádas, a tavirózsák, a békaszőlő és a sulyomhínár társulások látványát, és hallgatni a nádrigók, fecskék és hattyúk hangját. 

 Állati jó móka

Ha már vízről és a tavi élővilágról esett szó, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumba. Az őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit.

Az Ökocentrum legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszere, mely közel 1 millió liter össztérfogatával és a benne bemutatott víz alatti csodáival rendkívüli élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

Az óriásakváriumban látható az összes Tisza-tavi halfajForrás: Facebook/Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó partján megelevenedik az Ausztrál kontinens is, vagyis egy új kengurupark nyílik Tiszaderzsen június 18-án. Összesen harminc faj kétszáz állata lesz látható egy egy hektáros területen.

A fajok között található többek közt emu, alpaka, ezüstfácán, kokabura, más néven kacagójancsi és a park fő sztárjai, a benett kenguruk. A park olyan interaktív programmal várja az látogatókat, mint az állatsimogatás és a kenguruséta.

Egy csepp Tisza-tó

A Tisza-tó egyik legismertebb édessége, az abádszalóki „Egy csepp Tisza-tó" sulyomcsokoládé. A tulajdonos a tó jellegzetes növényéből készített velőt és párlatot használja fel kézműves édességeinek ízesítésére, megtöltésére. A legkülönlegesebb termékük a sulyompálinkával töltött csoki-bonbon, amivel jobb vigyázni, mert függőséget okoz. De érdemes megkóstolni a búzavirágos, pipacsvirág szirmos, kamillás, vagy a karamellizált csicsókakrémes bonbonokat is.

Elkészültek a finom poroszlói rétesekForrás: Facebook/ Poroszlói Rétesház

 

A környék másik utánozhatatlan édességét az ínyencek a Poroszlói Rétesházban kóstolhatják meg. A klasszikus almás, mákos, túrós, káposztás ízesítések mellett minden nap készülnek valami meglepetéssel is.

Finom ebéd a Hello Hal-banForrás: Facebook/HelloHal Tiszaörvény

És ha már Tisza-tó, akkor nem térhetünk úgy haza, hogy ne ettünk volna egy jó halászlevet, vagy egy halas finomságot. A tiszafüredi Hello Hal falatozóban a halburger, a harcsakolbász, a harcsagyros és a fish and chips is megtalálható az étlapon. A falatozó a Tisza-tavat körbekerülő kerékpárút mellett található, így egy kellemes biciklitúra után jól fog esni néhány falat.

Forrás: I Love Tisza-tó és saját élmény

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek