Az 50 legjobb úti cél közé választotta Budapestet a neves amerikai utazási portál

A Travel and Leisure amerikai utazási portál szerint 2022 lesz az az év, amikor két évnyi lezárás, körutazás törlés és rengeteg korlátozás után az emberek távolabb merészkednek az otthonuktól, akár a tengerentúlra is, hogy elinduljanak álmaik útjára.  Segítségül a portál összeállított egy 50-es listát, amely a világ szinte minden pontján – az Antarktisztól a braziliai São Paulóig, a kanadai Québectől Szingapúrig – ajánlja a legjobb helyeket, köztük nagy örömünkre Budapestet is. 

Ezért ajánlják ők Budapestet

Ahogy Stephanie Andrews írja, nagyon kevés olyan hely van a világon, ami egyszerre tükrözi a régi világ báját és elegáns modernségét, mint Magyarország fővárosa. Budapest legújabb, 130 szobás luxusszállodáját, a Matild Palotát ékes példaként emlegeti. A város V. kerületében tavaly nyáron megnyílt, neobarokk palotává alakított szálloda az UNESCO által védett helyszín, amely egykor a város királyi jogainak adott otthont. A szálloda megnyitásán mi is részt vettünk, és bemutattuk cikkünkben.

A patinás épületet két év alatt építették fel, 1901-ben nyitották meg, majd tavalyi újbóli megnyitása előtt öt évig újították fel, hogy a legapróbb részletek is alapos gondossággal készüljenek elForrás: matildpalace.com / Press

A szálloda otthont ad Wolfgang Puck oszták séf híres éttermének, a Spagónak, amely Közép-Európában az első a maga nemében. Itt található a Duchess bár is, egy tetőtéri „likőrkönyvtár", ahol helyi borokból és pálinkából, magyaros gyümölcspálinkából keverik a kézműves koktélokat, és amelyeket a Dunára nyíló panoráma mellett fogyaszthatunk el.

Wolfgang Puck és csapata a SpagóbanForrás: Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest / Facebook.com

"A 22 borrégióval körülvett Budapest a borkedvelők városa is. Fogyasszon el egy pohár kékfrankost vagy kadarkát a Óbuda új ékkövében, a Takler Borbár Budán borozóban, amelyet az ország egyik neves borászcsaládja alapított – ajánlja az újságíró.

A magyar borok világhírűek, az Óbudán található Takler Borbár Buda csak az egyik hely, ahol finom nedűket fogyaszthatunk kellemes környezetbenForrás: Takler Borbár BUDA/Facebook

Ne hagyja el a várost anélkül, hogy meglátogatná a Marlou borozót a Magyar Állami Operaház közelében, és a Portobello kávézó-borbárt a Matild Palota közelében" – írja utolsó, fontos tanácsként.

"Nevadai sivatag gyöngyszemét, Las Vegast a társasági élét felpörgése miatt ajánlják, de a látnivalókkal sem lehet betelni, már annak, aki szereti a pompát és a csillogást""Forrás: David Mark képe/Pixabay"
Az 50-es álomutazást ígérő lista

A Travel and Leisure cikkének ABC sorrendben rendezett listáján nem tartja magát visszatartva, olyan messzire is utazhatunk, mint India, Mozambik, Katar, vagy éppen Las Vegas. Ez utóbbi ajánlásuk szerint azoknak való célpont, akik készen állnak arra, hogy bepótolják az elmulasztott társasági életet.-Ahogy a hajókázás visszatér, felejthetetlen vízi látnivalókat is beiktatnak az Antarktisztól a Nílusig, és ahogy a járvány által súlyosan érintett úti célok, például Olaszország és Ázsia helyre álltak, ott is a legérdekesebb desztinációkat mutatják be. Kattintsanak a cikkre, és nézzék meg, melyek az ok a helyek, amelyeket érdemesnek találtak a világ 50 legjobb helyeként. Kattintsanak ia travelandleisure.com cikkére, és olvassák, nézegessék végig, mely desztinációkat, milyen okokból ajánlanak. Szerintük ugyanis ezek azok a helyek, amelyeket az utazók a világjárvány utáni világban keresnek.

Ezért ajánljuk mi Budapestet

A kötelezőnek vélt gazdag történelmi, kulturális látnivalókon és gasztronómiai élményen túl, rengeteg program várja az ide érkezőket az év szinte minden napján. Mi is összeállítottuk azokat a hívogató helyeket, amiért szerintünk a magyar főváros tényleg ott kell legyen a vezető úti célok között.

A Várnegyed bejárása alap, hogy egy hozzánk érkező külföldinek megmutassuk. Az elmúlt nyáron pedig arról is beszámoltunk, hogy a felújítás után már újra látogatható a Budavári Palota déli összekötő szárnyában található Szent István-terem, amely a századforduló magyar iparművészetének egyik csúcsteljesítménye volt.

A Szent István-terem felújított mennyezeteForrás: Karasz/facebook.com/szentistvanterem

Mi megmutatnánk a főváros láthatatlan részét is, a leghíresebb föld alatti utakat, ahol a látogatók barlangrendszerekben, alagutakban, bunkerekben, pincerendszerekben élhetnek át izgalmas túrákat.  Ezekről is készítettünk egy komplett összeállítást.

A legismertebb talán a Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszerForrás: Egri Csaba / Dunaipoly.hu / Press

Ha már új helyként a Matild Palotát említette a Travel and Leisure, mi, az újranyitott Gundel éttermet ajánljuk, amely szebb, mint valaha, az ételek viszont 80 éves, tradicionális magyar receptek alapján készülnek a mai napig, kiváló séfek kezei alatt. Ami pedig az árakat illeti, sokkal barátságosabb, mint korábban. A megújult étteremről is beszámoltunk, és videófilmeket is láthatnak az összeállításunkban.

A Gundel étterem kávézó részén csodálatos berendezési tárgyakra bukkanhatunkFotó: Szabó Gábor/Travelo

Mindezt az Fővárosi Állatkert szomszédságában, a Nagycirkusz közelében, a Városligetben élvezhetik az utazók, így további látnivalóval és programokkal is gazdagodhatnak.

Csak ajánlani tudjuk a sok belvárosi látnivaló közötti úti célként a tavaly 250 éve nyitott Füvészkert felkeresését, ahol jelenleg 8000-re tehető a növényfajok és változataik száma. A kert több évszázados kapcsolatrendszere révén Amerikától Ázsiáig és Ausztráliáig minden kontinensről származóan fel tud vonultatni növényérdekességeket.

A regényből ismert harang mind a mai napig megkondul a zárás előttForrás: ELTE Füvészkert/Facebook

A híres kertől – amely Molnár Ferenc tolla által vált halhatatlanná, a Pál utcai fiúk regényékének köszönhetően – mi is meséltünk ebben a cikkünkben. 

Már beszámoltunk arról, hogy az új Néprajzi Múzeum épülete 2022 márciusában nyílik majd meg a nagyközönség számára az 56-osok terén, ahol félig a Föld alatt rendezkedik be a Néprajzi Múzeum, a homlokzatát pedig néprajzi motívumokkal díszítik. Az új Néprajzi Múzeumban az intézmény korábbi, Kossuth téri épületéhez képest több mint háromszor nagyobb, összesen 7000 m2-es kiállítási alapterület áll majd rendelkezésre. Az épület több új kiállítással nyílik majd meg.

Főleg nyári programként ajánljuk a tavaly nyáron megnyitott szabadidős teret, a Sho Beach-t a BudaParton.

Budapest első, természetes vízi strandja a Lágymányosi-öbölben találhatóForrás: SHO BEACH/Facebook

A homokfövenyes, tengerparti hangulatú oázisban bárki kiszakadhat a nagyvárosból, az öböl természetes és tiszta vizében is megmerülhet, esténként pedig vacsorázhatis egy jót a Sho Chill & Grill beach bárban. Arról is írtunk egyik cikkünkben, hogy a Római-parti szabadstrand, 1973-as lezárása után szintén megnyitott tavaly, így már belépőjegy nélkül fürdőzhet bárki a Plázson.

Októberi cikkünkben jeleztük, hogy a Time Out magazin is elismeréssel írt Budapestről, összeállítva a világ legmenőbb városnegyedeinek a listáját, amelyen a gasztronómia, a szórakozás, a kultúra és közösségi élet szempontjait figyelembe véve Újbuda a világ 49 városa közül az előkelő 7. helyen végzett. Ezt a városrészt mi is büszkén mutatnánk meg a külföldi turistáknak.

A Bartók Béla úti legendás Hadik kávézóAndódy Dóra/Bartók Béla Boulevard/facebook

A XI. kerület nem véletlenül került fel a legmenőbb városrészek listájára: a szócikk szerzője szerint korábban csak a szecessziós Gellért-fürdő miatt jártak ide az emberek, de ma Pest belvárosi kerületeivel vetekszik. Kiemeli a fákkal szegélyezett Bartók Béla út bohém kávézóit, bárjait és független művészeti galériáit. Említést tesz az egykori elhagyott színházból kialakított bárról, a Feneketlen-tónál, az A38 hajóról, a Kopaszi-gát homokos strandjairól és folyóparti bárjairól, valamint a nemrég a kerületbe költözött Dürer-kertről. 

Az meg pedig már csak hab a tortán, hogy egy amerikai hírportál, a Buzzfead összeállított egy listát a kedvenc alacsony büdzséjű európai úti céljaiból, melyek között Budapest is szerepel. A szerző kedvenc pénztárcakímélő programjai között említi az ingyenes városnéző sétákat, de szeret gyönyörködni a Parlamentben, felmenni a Halászbástyára (a kilátószintje szeptember 1. óta fizetős!), átsétálni a Lánchídon, és szívesen ücsörög a termálfürdőkben is.

A Lánchíd a magyar főváros egyik jelképe, egyben az első állandó híd a teljes magyarországi Duna-szakaszonForrás: Robert Balog/Pixabay

Igaz, az utóbbiakkal kapcsolatban megjegyzi, hogy a belépők 19 dollárnál, azaz 6000 forintnál kezdődnek, ami mégsem számít kifejezetten olcsónak, de a fürdőzés minden pénzt megér, és akár egész napos program is lehet belőle. Aki tehát a magyar fővárosba érkezik, az megbánni sem fogja, de unatkozni végképp nem fog, annyi egészen bizonyos. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek