Sosem volt otthona, de tavasztól már saját épületben fogadja látogatóit a Néprajzi Múzeum

Az új Néprajzi Múzeum épülete 2022 márciusában nyílik meg a nagyközönség számára az 56-osok terén, írja az MTI. A Néprajzi Múzeumnak 1872-es alapítása óta soha nem volt eleve múzeum célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményt – fogalmazott Baán László, a projekt miniszteri biztosa.

Néprajzi MúzeumForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Néprajzi Múzeum új otthonára kiírt pályázat nemzetközi zsűrije egyhangú döntéssel választotta ki az anonim pályázatok közül a Ferencz Marcel vezette Napur Architect terveit, amelyek a leginkább megfeleltek a kiírás szerinti elvárásoknak. Hangsúlyos feladat volt, hogy az épület egyfajta kaput képezzen a Városligeti fasor végében – hiszen az Andrássy út kiépüléséig itt volt a Liget történeti "bejárata" –, de fontos volt az is, hogy egyben illeszkedjen a Városliget parki és intézményi szövetéhez is.

Homlokzati elemek a Néprajzi Múzeum új épületén.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miközben több pályázó valóban egy óriási kapuépületet álmodott a helyszínre, Ferencz Marcelék ezt a formát "megfordították", az épület tömegének 60 százalékát elrejtve a föld alatt. Mégis megteremtettek egy karakteres átlépési teret a kettős, egymás felé lejtő domboldalt képező grandiózus tetőkerttel, amely 21. századi megfogalmazásban kapcsolódik a Liget angolparki hagyományaihoz is – méltatta a tervet Baán László.

A múzeumépület már elkészült egyedi homlokzati ornamentikája stilizált magyar és nemzetközi néprajzi motívumokra épít.  

Homlokzati elemek a Néprajzi Múzeum új épületén.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az új Néprajzi Múzeumban az intézmény korábbi, Kossuth téri épületéhez képest több mint háromszor nagyobb, összesen 7000 m2-es kiállítási alapterület áll majd rendelkezésre. Az épület tavasszal több kiállítással nyílik meg.

Belső tér a Néprajzi Múzeum új épületébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény 150 válogatott főművét mutatja majd be, több mint 1000 m2-en. Ekkor nyílik meg a látványos ZOOM tér is, amely egyedi perspektívából ismerteti meg a gyűjtemény több száz tárgyát, köztük a Néprajzi Múzeum legrégebbi, 1673-as székelykapuját, a múzeum fogadóterének pedig központi látványeleme lesz a több ezer tárgyat bemutató Kerámiatér.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek