Hamarosan nyit a római-parti szabadstrand

A Római-parton a vízminőség romlása miatt a kijelölt fürdőhelyeket 1973-ban megszüntették, a főváros területén a fürdést betiltották. A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban kijelenthető: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a Duna budapesti szakaszán, a Római-parton előreláthatólag július 30-tól kijelölt fürdőhelyet nyit - olvasható az intzémény honlapján.

A Római-part - illusztrációForrás: Christo/commons.wikimedia.org

A római-parti strandolást a Város és Folyó Egyesület, vagyis a Valyo álmodta újra, az egyesület 2013 óta dolgozott a római-parti strand kiépítéséért, az egyesület kezdeményezésére a korábbi években próbajelleggel, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton – nagy sikerrel –, de idén először lesz lehetőség hosszabb ideig, szervezett körülmények között, ingyen fürdőzni a Duna budapesti szakaszán.

A nyitást megelőző hónapokban az önkormányzat több civil szervezettel, többek között a Fák a Rómain, A Mi Rómaink és a Civilek a Római-partért egyesületekkel is egyeztetett a plázs működéséről. Természetesen a nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, szakhatósági engedélyeztetés előzte meg.

Fontos előkészítő tevékenység volt a strandolásra alkalmas környezet megteremtése. A munka során különös gondot fordítottak arra, hogy kizárólag az invazív, tájidegen, cserjemagasságúra nőtt fajokat (például cseresznyeszilva, dió, zöldjuhar, ezüstfa, amerikai kőris) ritkítsák, ügyelve az őshonos fajok (például a mogyoró, a magyar kőris, a korai juhar, a fehér nyár) védelmére a partszakasz természeti értékeinek megóvása érdekében.

A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, vízimentő-szolgálatot is üzemeltető, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz, ahol Budapest Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály határozata szerint a fürdési idény július 30-tól augusztus 22-ig tart. Az önkormányzat előzetes tervei között korábbi nyitási dátum szerepelt, azonban a heves esőzések és a Duna vízszintjének jelentős emelkedése miatt a tervezett nyitás csúszott.

A kijelölt fürdőhely a 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 60001 helyrajzi számú területen, a 60086 hrsz. Hattyú csónakház és a 60076 hrsz. alatti ingatlan között helyezkedik el, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. mellett. Ingyen ivóvizet, mosdót, pelenkázót, zuhanyzót és napágyakat, azaz a teljes infrastrukturális hátteret az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelep biztosítja a vendégeknek. A területen vízimentő-szolgálat fog működni 11 és este 7 óra között, a fürdőhely nyitvatartási idejében, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület. A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működni fog minden nap 22 órától másnap reggel 8 óráig. A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni, és csak a 120 cm-es bójasoron belül.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek