A boldog békeidőkbe repít ez a meseszép, felújított budapesti palota

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél két, egymásnak tükörképet mutató történelmi palota, a Matild és Klotild Palota áll, amelyeket Mária Klotild főhercegné építtetett 1899 és 1901 között, hogy Budapest akkori társasági életének közkedvelt helyszíneként szolgáljanak. A tegnapi napon lehetőségünk adódott arra, hogy részt vegyünk a Matild Palota (Matild Palace, a Luxury Collection Hotel) hivatalos megnyitásán, sőt egy séta keretén belül be is barangolhattuk a luxusszállodává avanzsált épületet.

Az UNESCO világörökség részét képező, és Budapest egyik leglenyűgözőbb épületeként számon tartott Matild Palota minden részletre kiterjedő átalakuláson esett át, hogy modern, 130 szobás luxusszállodaként köszöntse leendő vendégeit, mégis úgy érezhetjük, mintha visszacsöppennénk a boldog békeidőkbe. 

A paloták egy régi képeslapon, 1910 körülForrás: Hungaricana/Wikipedia

Hogy menyire igényesen újították fel az épületet, azt az is mutatja, hogy amíg 120 évvel ezelőtt a két palota mindössze három év alatt épült fel, addig legutóbb csak ezt az egy palotát öt éven keresztül csiszolgatták, finomítgatták úgy, hogy a felújítás során a történelmi hagyományok megőrzésére törekedtek. Már ahogy belépünk az épület főbejáratán, és megpillantjuk a hatalmas csillárt, a csodálatos boltíveket, illetve Mária Klotild főhercegné lobbyt díszítő portréját más, fekete-fehér, régi fotók társaságában, úgy érezhetjük, a századelőn járunk.

Elegáns és történelmet megidéző hangulatot áraszt a lobby isForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Elegáns vendégszobák, hatalmas lakosztályok

Az UNESCO világörökség részét képező ikonikus palota 111 vendégszobával és 19 lakosztállyal várja látogatókat, amelyek többsége gyönyörű kilátást biztosít Budapest városára és a Dunára. A szálloda 4 vendégszoba-kategóriát kínál, amelyek mindegyike a Főhercegné érdeklődési köréből, életstílusából és a 20. század eleji Budapestből merített ihletet. Nekünk is lehetőségünk adódott először egy alapkategóriájú szobába bepillantani. A harmadik emeleten található szobába lépve elsőként az tűnt fel, hogy bár a belváros szívére néz, egyetlen hang, és zaj sem szűrődik be. A visszafogottan elegáns szobában az arany, a bézs, a réz és a türkiz színek dominálnak, ahogy ezek az árnyalatok az egész épületben felbukkannak.

A visszafogott színek emelik a szoba eleganciájátForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Az ágyvég – ahogy minden egyes szobában – finoman kidolgozott, kézműves, népi motívumokkal díszített, míg a kék színben pompázó fürdőszoba Magyarország hagyományos termálfürdőit idéző, spa-stílusban készült. Mindegyikben esőzuhany, a lakosztályokban kád is található, és mindenhol fűthető ülőkékkel ellátott, programozható japán illemhelyek vannak.

Saját torony is bérelhető

A lakosztályok egyikébe szintén bemehettünk, amely egy nagyobb előtérből, egy abból nyíló szobából, és egy kivételesen tágas fürdőszobából áll, hasonló szín és ízlésvilágot tükrözve, mint azt az alapszobákban láthattuk. A szálloda számos egybenyitható szobát is kínál. Igazán egyedülálló a látvány a palota tetőterében található Loft vendégszobákban várja a vendégeket, amelyek végtelen kilátást nyújtanak Budapestre és a Dunára a hatalmas, lejtett ablakaikon keresztül. A kortárs modern dizájn, valamint a színes vintage bútorok és műalkotások eklektikus elegye a művészek látásmódját eleveníti fel, tisztelegve a főhercegné művészbarátai előtt, akik gyakorta megjelentek az impozáns palotában.

Fényben úsznak a loft vendégszobák, ahonnan pazar kilátás nyílik a városraForrás: matildpalota.com

A Matild Palota ékköve viszont az ötödik emeleten található, háromszintes Crown Tower Suite, amely saját, 48 méteres tornyával egyedülálló Magyarországon. A toronyból lélegzetelállító, 360 fokos panoráma nyílik az egész városra. A páratlan Maria Klotid Royal Suite lakosztály a főhercegné privát apartmanját idézi meg tágas hálószobájával, fürdőszobájával, nappalijával és külön dolgozószobájával, valamint elegáns csillárjaival és kézzel készített üvegmozaikjaival. 

Gasztronómiai élmények

Aki finom ételkülönlegességekre vágyik, itt jó kezekben lesz. Wolfgang Puck sztárséf irányítása alatt működik a most megnyíló világhírű Spago by Wolfgang Puck étterem. Az étlap a hagyományos magyar konyha remekeit vonultatja fel. A világhírű séf felügyeli a jövő hónapban nyíló The Duchess névre keresztelt rooftop bárt is, ahova szintén bepillanthattunk, és ahonnan szintén pazar kilátás nyílik a városra. A bárba belépve, meglepő módon két, hatalmas zsiráf szobra fogadott minket, és nem tudtam nem megcsodálni az arany pávákon álló üvegasztalokat sem.

A pávás asztalok és a háttérben látható egyik zsiráf fogadja a tetőtéri bárba lépőketForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A vendégeknek a teraszon a szabadban ülve is lesz lehetőségük elkortyolni az italaikat. Ezután a szeptemberben megnyíló Matild Café & Cabaret kávéházi részlegébe mentünk, ahová nem csak a szállodavendégek, de bárki besétálhat majd egy finom süteményt, kávét elfogyasztani. Míg nappal csendes kávéházként működik, esténként revü jellegű műsorokkal szórakoztatják majd a vendégeket a boldog békeidők társasági életét megidézve.

Maximális feltöltődés 

A szállodában található egy sparészleg, a Matild Palota Swan Spa, amely a magyar fürdők világát és élményeit idézi meg hagyományos termálvizes kezeléseivel és Hammam-rituáléival. A sókamrával és a gőzkabinnal is ellátott részleg kizárólag Espa termékeket használ a kezelésekhez. Az aktív kikapcsolódást keresőket teljesen felszerelt, modern edzőterem várja. Az újjászületett ikonikus budapesti palota tehát fejedelmi luxust, egyedülálló történelmi és kulturális örökséget és páratlan gasztronómiai élményeket kínál a nemzetközi utazóknak és a helyi felfedezőknek.

Így fest az Erzsébet híd lábánál fekvő pompássá varázsolt épületForrás: matildpalace.com

„Az épület lehetőséget teremt a vendégeinknek, hogy egy fejedelmi palotában lakva élvezhessék a modern kényelmet és a kifogástalan kiszolgálást. Nagy örömmel várjuk őket, hogy felfedezhessék Budapest időtlen és inspiráló városát" – foglalta össze Candice D'Cruz, a Marriott International Luxury Brands európai, közel-keleti és afrikai területekért felelős alelnöke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek